Ciasto z buraka jest nie tylko pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, ale zawiera wiele PROzdrowotnych właściwości odżywczych:
– Burak zawiera dużą dawkę magnezu i potasu, dlatego stosuje się je w profilaktyce i walce z nadciśnieniem i chorobami sercowo- naczyniowymi
– Zawarte w ich składzie żelazo wykorzystuje się do walki z niedokrwistością
– Buraki zawierają betaminę, która poprawia pracę wątroby i przewodów żółciowych
– Pyszne ciasto z buraka można zaserwować ukochanej osobie na walentynki, nie tylko jest smakowite, ale buraki za sprawą BORU w swoim składzie, uważane są za naturalny afrodyzjak, który bardzo skutecznie podnosi libido.
– A ponad to sok z buraków zapobiega i może opóźnić siwienie włosów
Składniki :
1 szklanka zmiksowanych buraków
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
2 szklanki mąki bezglutenowej ( ja użyłam 1 szklankę mąki kokosowej 1 szklankę mąki ryżowej)
2 łyżki gorzkiego kakao
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżka ksylitolu (można użyć miodu lub brązowego cukru)
Sposób przygotowania:
Do ubitych jaj dodać mąkę, sodę oczyszczoną i ksylitol delikatnie mieszając za pomocą łyżki. Pulpę z buraków połączyć z mlekiem i kakao, następnie wszystkie składniki wymieszać razem łyżką do momentu aż powstanie gładka masa. Przelać ciasto na blachę i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Do udekorowania można użyć wiórek kokosowych.
Smacznego!
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
View Comments
Jedno pytanie do przepisu. Czy buraki przed lub po zblendowaniu zostały ugotowane?
Czy buraki w pulpie mają być ugotowane czy surowe?