Karob bezglutenowy i bezkofeinowy produkt dla osób, które nie mogą pożywać kakao i jego przetworów. Karob jest rośliną strączkową produkowana z niego mączka chleba świętojańskiego ma pyszny czekoladowy smak i jest idealnym zmiennikiem często alergizującego KAKAO!
Karob zawiera o ponad połowę więcej wapnia, 7 razy mniej tłuszczu i o 30% mniej kalorii niż kakao. W jego składnie znajdują się garbniki i kwas galusowy dzięki którym karob ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, poprawia pracę przewodu pokarmowego.
Karob zawiera substancje, które działają wykrzstuśnie. Nie zawiera alergenów: teobrominy i kofeiny które występują w kakao. Jest źródłem wapnia, potasu i magnezu.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej, ostudzonej ciecierzycy (może być ciecierzyca konserwowa)
Garść daktyli ok. 40gram ( zamiast daktyli można użyć miodu, trzcinowego cukru bądź ksylitolu)
2-3 łyżki karobu ( w zależności jak bardzo intensywny ma być smak czekoladowy)
1 łyżka oleju kokosowego
Opcjonalnie
½ szklanki uprażonych wcześniej orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę, dodając powoli karob, olej kokosowy, prażone orzechy laskowe i namoczone wcześniej daktyle. Wykonać czynność do momentu aż powstanie gładka masa. Jeżeli konsystencja wyda Ci się za gesta, dolej trochę wody. Krem można stosować jako pyszną ‘’nutellę’ na kanapki, do naleśników, omletów, masę do przekładania ciast.
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…
View Comments
Czy zamiast karobu można dodać kakao? I czy musi być olej kokosowy (nie przepadam za nim)?
Jak najbardziej może być prawdziwe kakao dobrej jakości, olej kokosowy możesz zmienić