Categories: Na słodko

Bezglutenowe naleśniki z owocami

Użytkowników online: 129

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki bezglutenowej np. gryczanej, ryżowej
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

  1. Jajka roztrzep lekko trzepaczką, następnie wymieszaj z mąką i cukrem. Dodaj mleko, wodę, sól i ponownie wymieszaj.
  2. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut.
  3. Patelnię nasmaruj tłuszczem, możesz użyć do tego pędzelka.
  4. Wlej na patelnię 1/4 ciasta i smaż naleśnika, w międzyczasie przewróć go na drugą stronę. Smaż na średnim ogniu.
  5. Ulubione owce (brzoskwinie, truskawki ect.) pokrój w kostkę, połowę zmiksuj na mus. Na każdy naleśnik połóż nieco owoców, złóż na trójkąt i polej musem. Smacznego!

View Comments

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago