W niektórych krajach, stanowi ona aż 50% całkowitej konsumpcji kawy. Z reguły jest szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu od zwykłej kawy. Normalna kawy ma wiele korzyści zdrowotnych, a jak to jest z kawą rozpuszczalną?
Kawa rozpuszczalna jest napojem, który jest wykonany z suszonego ekstraktu kawy. Ekstrakt jest uzyskiwany poprzez zmielenie ziaren kawy, a po zaparzeniu ekstraktu usuwa się wodę tak, że tworzy się proszek lub granulki, które rozpuszczają się po dodaniu wody.
Podobnie jak zwykła kawa mielona, kawa rozpuszczalna zawiera wiele silnych antyoksydantów. Ze względu na metodę produkcji, kawa rozpuszczalna zawiera nieco inny stosunek przeciwutleniaczy. Ponadto standardowy kubek kawy rozpuszczalnej bez dodatków zawiera tylko 4 kalorie, oraz niewielkie ilości potasu, magnezu i niacyny.
Kofeina jest najczęściej spożywanym pobudzaczem na świecie. Filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera od 30 do 90 mg kofeiny, a filiżanka kawy palonej zawiera jej 70 do 140 mg. Dla tych, którzy są wrażliwi na kofeinę, kawa rozpuszczalna może okazać się lepszym wyborem. Zbyt dużo kofeiny może prowadzić do bezsenności, rozstroju żołądka, drżenia i przyspieszonego bicia serca.
Akryladmid jest potencjalnie szkodliwą substancją chemiczną, która tworzy się podczas palenia ziaren kawy. Substancja ta występuje także w innych produktach spożywczych, artykułach gospodarstwa domowego i w produktach higieny osobistej. Co ciekawe, kawa rozpuszczalna zawiera dwa razy więcej akrylamidu niż świeżo palona kawa. Spożywanie przez dłuższy czas akrylamidu może siać spustoszenie w organizmie; ma negatywny wpływ na układ nerwowy i zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Niemniej kawa rozpuszczalna nie zawiera go aż tyle, by być uznana za trującą, o ile nie jest pita codziennie w litrowych ilościach.
Wnioski: kawa rozpuszczalna nie jest ani zdrowsza, ani bardziej szkodliwa od zwykłej kawy. To różne dodatki, takie jak śmietana, cukier i inne sztuczne składniki (np. obecne w kawie instant typu 3w1) sprawiają, że Twoja kawa może okazać się niezdrową bombą kaloryczną.
Zalety kawy instant są oczywiste: jest szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, przy czym do jej sporządzenia nie potrzebujesz żadnego ekspresu, jedynie gorącej wody. Jeśli chodzi o smak, większość osób woli kawę paloną. Z punktu widzenia zdrowia, nie ma większej różnicy, więc sam zadecyduj, którą wersję kawy wybierasz.
Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…
Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…
Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
View Comments
Lubię kawę rozpuszczalną, oczywiście zaraz po palonej, często używam do szybkich deserów na jogurcie owsianym, mące kokosowej i jakimś napoju lub świeżym soku z owoców, wychodzą takie szybkie aromatyczne ciasta RAW :) Ponadto dobra jest z kakao lub eksperymentalnie z róznymi dodatkami. Świetny artykuł.