Categories: Warzywa

Dlaczego warto stosować kapustę w swojej diecie – Właściwości, przepisy na sok

Jeśli chodzi o zdrową żywność i naturalne lekarstwa na choroby, związek między tymi dwoma pojęciami jest dość znaczny. Bardzo często lekarstwo może być bardzo tanie; aż trudno sobie wyobrazić, jak łatwo można je otrzymać. Jeśli liczymy, że tabletka zadziała cuda, przemysł farmaceutyczny może tylko na tym skorzystać. Dlatego zachęcam do spożywania prostych potraw i powrotu do korzeni w kwestii wyleczenia choroby.

Uważam, że czasem warto spróbować medycyny naturalnej, zanim wyda się mnóstwo pieniędzy na jakiś lek, który może może nie przynieść pożądanych efektów, prawda? W tym artykule mówię o lekarstwie numer jeden na całym świecie, które jest bogate w witaminę C, znane i używane przez naszych przodków- kapuście i jej soku.

Kapusta jest doskonałym źródłem takich witamin jak B6, K, kwas foliowy, oraz błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów. Ma także działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, ze względu na związki typu sulforafan  i glukozynolan, które stymulują enzymy układu pokarmowego i pomagają organizmowi w pozbyciu się toksyn.

Ustalono, że siarko-organiczny związek sulforafan chroni komórki przed rakiem. W wielu badaniach wykazano, że warzywa kapustne, w tym kapusta, są na szczycie listy w walce z rakiem jelita grubego.

Kapusta pomoże Ci w przypadku:

  • raka wątroby, piersi, jajnika, płuc
  • kaca
  • przewlekłego kaszlu
  • zapalenia stawów (i innych zapaleń)
  • niedokrwistości
  • choroby wrzodowej
  • chorób żołądka, etc.

Ponadto kapusta:

  • sprzyja utracie wagi
  • podkręca przemianę materii
  • łagodzi problemy z zaparciami
  • hamuje/zmniejsza przemianę cukru w tłuszcz

Przepis na sok z kapusty

Potrzebne będą:

  • sokowirówka
  • nóż
  • gorąca woda
  • średniej wielkości główka kapusty
  • odrobinę octu jabłkowego

Wykonanie:

  1. Namocz kapustę w ciepłej wodzie z dodatkiem octu.
  2. Rozetnij główkę kapusty na dwie połówki i wytnij głąb.
  3. Połówkę kapusty potnij na mniejsze kawałki i przepuść przez sokowirówkę (drugą połówkę pozostaw na później).

W zasadzie nie ma przeciwskazań odnośnie dziennej racji pitego soku z kapusty, choć należy podkreślić, że nadmierne jego ilości mogą być przyczyną wzdęć. Najlepiej uzyskany sok z połowy główki kapusty podziel na dwie części, jedną część pij rano, a drugą wieczorem.

Recent Posts

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

32 minuty ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

2 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

5 dni ago

Nie uwierzysz, jak różnorodne mogą być dania z kaszą gryczaną – odkryj 10 bestsellerów!

Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…

5 dni ago

Karkówka jak z restauracji? Poznaj 10 profesjonalnych sposobów na jej przygotowanie!

Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…

6 dni ago

Dlaczego wszyscy oszaleli na punkcie tych 6 dipów? Odkryj ich sekrety!

Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…

6 dni ago