Pizza też może być zdrowa! Zamiast typowego, ciężkiego i tłustego spodu, wypróbuj wariant z kalafiora i nasion chia.
Jest zdrowy, smaczny, a to nie wszystkie korzyści zajadania się nim.
Kalafior ma właściwości antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, jelita grubego, prostaty i jajnika. Dlaczego? Z tego względu, że zapewnia specjalne wsparcie w postaci składników odżywczych dla kilku systemów ciała, które są ściśle związane z profilaktyką raka. Posiada pewne związki, które pomagają chronić przed rakiem, a nawet może wyeliminować enzymy nowotworowe. Kalafiora zawiera sulforafan, związek siarki, który jak się okazało posiada zdolność uśmiercania macierzystych komórek nowotworowych.
Spożywanie kalafiora ma również pozytywny wpływ na serce, układ pokarmowy, a do tego działa przeciwzapalnie. Stwierdzono, że obecny w kalafiorze i innych warzywach kapustnych sulforafan znacznie poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie nerek. Ta pyszna roślina, a w zasadzie kwiat, jest również pełen choliny (wit. B4), która jest bardzo ważna dla mózgu, szczególnie dla kobiet w ciąży, i może zmniejszyć związane z wiekiem osłabienie pamięci.
Składniki:
Wykonanie:
Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…
Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…
Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…
Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…