Categories: Odżywianie

Zdrowy dla serca, mózgu, antynowotworowy… spód do pizzy z kalafiora z nasionami chia!

Pizza też może być zdrowa! Zamiast typowego, ciężkiego i tłustego spodu, wypróbuj wariant z kalafiora i nasion chia.

Jest zdrowy, smaczny, a to nie wszystkie korzyści zajadania się nim.

Kalafior jest:

Kalafior ma właściwości antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, jelita grubego, prostaty i jajnika. Dlaczego? Z tego względu, że zapewnia specjalne wsparcie w postaci składników odżywczych dla kilku systemów ciała, które są ściśle związane z profilaktyką raka. Posiada pewne związki, które pomagają chronić przed rakiem, a nawet może wyeliminować enzymy nowotworowe. Kalafiora zawiera sulforafan, związek siarki, który jak się okazało posiada zdolność uśmiercania macierzystych komórek nowotworowych.

Spożywanie kalafiora ma również pozytywny wpływ na serce, układ pokarmowy, a do tego działa przeciwzapalnie. Stwierdzono, że obecny w kalafiorze i innych warzywach kapustnych sulforafan znacznie poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie nerek. Ta pyszna roślina, a w zasadzie kwiat, jest również pełen choliny (wit. B4), która jest bardzo ważna dla mózgu, szczególnie dla kobiet w ciąży, i może zmniejszyć związane z wiekiem osłabienie pamięci.

Nasiona Chia również wnoszą swój wkład w zdrowotne właściwości placka. Chia to małe, czarne nasiona, które są pełne:

Przepis na spód do pizzy z kalafiora:

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 3/4 szklanki wody
  • sól morska i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Wymieszaj nasiona chia z wodą i wstaw do lodówki na 20 minut.
  3. Posiekaj kalafiora, i zmiksuj do konsystencji ryżu.
  4. Odmierz do miski 3 szklanki rozdrobnionego kalafiora, następnie do miski z kalafiorem dodaj zmielone migdały, oregano, sól i pieprz. Przemieszaj składniki, w środku uformuj dołek i przełóż do niego nasiona chia.
  5. Ręcznie połącz dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być luźne, lepkie, nie jak tradycyjne ciasto na pizze.
  6. Uformowane na kształt kuli przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę od piekarnika i rozpłaszcz dłońmi na kształt płaskiego placka. Brzegi placka uformuj w wyższy grzbiet i piecz około 25 minut do uzyskania złotego koloru.
  7. Dodaj ulubiony sos pomidorowy i dodatki, po czym piecz kolejne 5-10 minut. Smacznego!

Recent Posts

Ryżowa Rewolucja: 6 Smakowitych Przepisów na Obiady, Które Uwielbiają Wszyscy!

Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…

1 dzień ago

Każdy o Nich Mówi: 6 Obiadowych Hitów, Które Zmienią Twoje Podejście do Gotowania

Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…

2 dni ago

Nie uwierzysz, jak wszechstronna może być kasza jaglana! Odkryj przepisy, które zachwycą każdego!

Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…

2 dni ago

Zaskakujące połączenia smaków, które tylko Bałkańczycy mogą ci zaoferować!

Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…

2 dni ago

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

6 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

6 dni ago