Categories: Odżywianie

Zdrowy dla serca, mózgu, antynowotworowy… spód do pizzy z kalafiora z nasionami chia!

Pizza też może być zdrowa! Zamiast typowego, ciężkiego i tłustego spodu, wypróbuj wariant z kalafiora i nasion chia.

Jest zdrowy, smaczny, a to nie wszystkie korzyści zajadania się nim.

Kalafior jest:

Kalafior ma właściwości antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, jelita grubego, prostaty i jajnika. Dlaczego? Z tego względu, że zapewnia specjalne wsparcie w postaci składników odżywczych dla kilku systemów ciała, które są ściśle związane z profilaktyką raka. Posiada pewne związki, które pomagają chronić przed rakiem, a nawet może wyeliminować enzymy nowotworowe. Kalafiora zawiera sulforafan, związek siarki, który jak się okazało posiada zdolność uśmiercania macierzystych komórek nowotworowych.

Spożywanie kalafiora ma również pozytywny wpływ na serce, układ pokarmowy, a do tego działa przeciwzapalnie. Stwierdzono, że obecny w kalafiorze i innych warzywach kapustnych sulforafan znacznie poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie nerek. Ta pyszna roślina, a w zasadzie kwiat, jest również pełen choliny (wit. B4), która jest bardzo ważna dla mózgu, szczególnie dla kobiet w ciąży, i może zmniejszyć związane z wiekiem osłabienie pamięci.

Nasiona Chia również wnoszą swój wkład w zdrowotne właściwości placka. Chia to małe, czarne nasiona, które są pełne:

Przepis na spód do pizzy z kalafiora:

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 3/4 szklanki wody
  • sól morska i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Wymieszaj nasiona chia z wodą i wstaw do lodówki na 20 minut.
  3. Posiekaj kalafiora, i zmiksuj do konsystencji ryżu.
  4. Odmierz do miski 3 szklanki rozdrobnionego kalafiora, następnie do miski z kalafiorem dodaj zmielone migdały, oregano, sól i pieprz. Przemieszaj składniki, w środku uformuj dołek i przełóż do niego nasiona chia.
  5. Ręcznie połącz dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być luźne, lepkie, nie jak tradycyjne ciasto na pizze.
  6. Uformowane na kształt kuli przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę od piekarnika i rozpłaszcz dłońmi na kształt płaskiego placka. Brzegi placka uformuj w wyższy grzbiet i piecz około 25 minut do uzyskania złotego koloru.
  7. Dodaj ulubiony sos pomidorowy i dodatki, po czym piecz kolejne 5-10 minut. Smacznego!

Recent Posts

Jak Rozpocząć Dzień Bez Glutenu? 10 Śniadań, Które Oczarują Cię Swoim Smakiem!

Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…

9 godzin ago

Obiad, Który Zadowoli Każdego – 10 Przepisów z Kasz i Zbóż!

Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…

10 godzin ago

Makaron Na Kolację? Oto 10 Przepisów, Które Pokochasz!

Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…

11 godzin ago

Wieprzowina Króluje na Talerzu! Poznaj 10 Przepisów na Kolacje, Które Zachwycą

Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…

14 godzin ago

Te Śniadania to Siłownia na Talerzu – Zobacz 10 Najlepszych Przepisów!

Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…

1 dzień ago

Nikt Nie Oprze Się Tym 10 Smakowitym Kolacjom z Wołowiną!

Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…

1 dzień ago