Pizza też może być zdrowa! Zamiast typowego, ciężkiego i tłustego spodu, wypróbuj wariant z kalafiora i nasion chia.
Jest zdrowy, smaczny, a to nie wszystkie korzyści zajadania się nim.
Kalafior ma właściwości antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, jelita grubego, prostaty i jajnika. Dlaczego? Z tego względu, że zapewnia specjalne wsparcie w postaci składników odżywczych dla kilku systemów ciała, które są ściśle związane z profilaktyką raka. Posiada pewne związki, które pomagają chronić przed rakiem, a nawet może wyeliminować enzymy nowotworowe. Kalafiora zawiera sulforafan, związek siarki, który jak się okazało posiada zdolność uśmiercania macierzystych komórek nowotworowych.
Spożywanie kalafiora ma również pozytywny wpływ na serce, układ pokarmowy, a do tego działa przeciwzapalnie. Stwierdzono, że obecny w kalafiorze i innych warzywach kapustnych sulforafan znacznie poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie nerek. Ta pyszna roślina, a w zasadzie kwiat, jest również pełen choliny (wit. B4), która jest bardzo ważna dla mózgu, szczególnie dla kobiet w ciąży, i może zmniejszyć związane z wiekiem osłabienie pamięci.
Składniki:
Wykonanie:
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…