Categories: Odżywianie

Zdrowy dla serca, mózgu, antynowotworowy… spód do pizzy z kalafiora z nasionami chia!

Pizza też może być zdrowa! Zamiast typowego, ciężkiego i tłustego spodu, wypróbuj wariant z kalafiora i nasion chia.

Jest zdrowy, smaczny, a to nie wszystkie korzyści zajadania się nim.

Kalafior jest:

Kalafior ma właściwości antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, jelita grubego, prostaty i jajnika. Dlaczego? Z tego względu, że zapewnia specjalne wsparcie w postaci składników odżywczych dla kilku systemów ciała, które są ściśle związane z profilaktyką raka. Posiada pewne związki, które pomagają chronić przed rakiem, a nawet może wyeliminować enzymy nowotworowe. Kalafiora zawiera sulforafan, związek siarki, który jak się okazało posiada zdolność uśmiercania macierzystych komórek nowotworowych.

Spożywanie kalafiora ma również pozytywny wpływ na serce, układ pokarmowy, a do tego działa przeciwzapalnie. Stwierdzono, że obecny w kalafiorze i innych warzywach kapustnych sulforafan znacznie poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie nerek. Ta pyszna roślina, a w zasadzie kwiat, jest również pełen choliny (wit. B4), która jest bardzo ważna dla mózgu, szczególnie dla kobiet w ciąży, i może zmniejszyć związane z wiekiem osłabienie pamięci.

Nasiona Chia również wnoszą swój wkład w zdrowotne właściwości placka. Chia to małe, czarne nasiona, które są pełne:

Przepis na spód do pizzy z kalafiora:

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 3/4 szklanki wody
  • sól morska i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Wymieszaj nasiona chia z wodą i wstaw do lodówki na 20 minut.
  3. Posiekaj kalafiora, i zmiksuj do konsystencji ryżu.
  4. Odmierz do miski 3 szklanki rozdrobnionego kalafiora, następnie do miski z kalafiorem dodaj zmielone migdały, oregano, sól i pieprz. Przemieszaj składniki, w środku uformuj dołek i przełóż do niego nasiona chia.
  5. Ręcznie połącz dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być luźne, lepkie, nie jak tradycyjne ciasto na pizze.
  6. Uformowane na kształt kuli przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę od piekarnika i rozpłaszcz dłońmi na kształt płaskiego placka. Brzegi placka uformuj w wyższy grzbiet i piecz około 25 minut do uzyskania złotego koloru.
  7. Dodaj ulubiony sos pomidorowy i dodatki, po czym piecz kolejne 5-10 minut. Smacznego!

Recent Posts

Odkryj naleśniki na nowo – te przepisy to hit!

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…

1 godzinę ago

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

16 godzin ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

6 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

6 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

1 tydzień ago

Śniadanie mistrzów: 10 przepisów, które musisz znać!

Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…

1 tydzień ago