Jeżeli nie masz alergii na orzechy, przeczytaj to!

Użytkowników online: 179

Przedstawiamy orzechy, które według nas są najzdrowsze i posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości. Chyba nie musimy was więcej zachęcać do włączenia ich do waszej diety!?

ORZECH WŁOSKI

Orzechy włoskie, suszone
619 kcal / 100g

Białko 24.06 g
Tłuszcz 59.33 g
Węglowodany 9.58 g
Błonnik 6.8 g
Woda 4.56 ml

Ostatnie z badań, które przeprowadził Dr, Penny Kris Eterton, profesor żywienia na Penn State University w Pensylwanii dowodzą, iż spożywanie garści orzechów dziennie może uchronić nas od chorób serca. Jeśli będziemy czynić to regularnie, możemy uniknąć wszelkiego rodzaju chorób układu sercowo – naczyniowego.

ORZECHY PISTACJOWE

Orzechy, pistacje, surowe
560 kcal / 100g

Białko 20.16 g
Tłuszcz 45.32 g
Węglowodany 27.17 g
Błonnik 10.6 g
Woda 4.37 ml

Pistacje są jednymi z najbardziej zdrowych orzechów. Bogate są w wysokie zawartości białka, wapnia, żelaza, miedzi, kwasu oleinowego i przeciwutleniaczy takich jak witamina A i E. Pistacje zawierają mniej tłuszczu niż większość innych orzechów oraz wspomagają leczenie różnorakich chorób i schorzeń.

ORZECHY NERKOWCA

Orzechy, orzechy nerkowca, surowe
553 kcal / 100g

Białko 18.22 g
Tłuszcz 43.85 g
Węglowodany 30.19 g
Błonnik 3.3 g
Woda 5.2 ml

1. Te orzechy są pełne kalorii, ok 50 g ma ich aż 275! Ponadto są one bogate w witaminy, rozpuszczalny błonnik, minerały i wiele antyrakowych substancji!

2. Orzechy nerkowca posiadają dobre dla zdrowia kwasy tłuszczowe, które działają pozytywnie na prace serca (kwas palmitolejowy i oleinowy). Należą one do grupy kwasów tłuszczowych, które mogą zoptymalizować wynikli naszego lipidogramu. Działają rewelacyjnie na obniżenie poziomu homocysteiny, która jest wskaźnikiem ryzyka chorób serca.

3. Te smaczne orzechy są bogate w niezbędne minerały: magnez, potas, mangan, miedz, selen, cynk oraz żelazo. Tylko garstka tych orzechów codziennie może dostarczyć niezbędną ilość mineałów i chroni Cię przed chorobami związanymi z ich niedoborem

Recent Posts

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

1 tydzień ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

1 tydzień ago

Jak jedzenie warzyw zmienia Twoje ciało i umysł?

Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…

1 tydzień ago

Czy pijesz wystarczająco wody? Objawy odwodnienia, których nie możesz ignorować

Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…

1 tydzień ago

6 powodów, by powiedzieć „nie” cukrowi – korzyści dla zdrowia i samopoczucia

Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…

1 tydzień ago

Nie uwierzysz, jak jelita wpływają na Twoje życie – 10 sygnałów ostrzegawczych

Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…

1 tydzień ago