Przedstawiamy orzechy, które według nas są najzdrowsze i posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości. Chyba nie musimy was więcej zachęcać do włączenia ich do waszej diety!?
ORZECH WŁOSKI
Ostatnie z badań, które przeprowadził Dr, Penny Kris Eterton, profesor żywienia na Penn State University w Pensylwanii dowodzą, iż spożywanie garści orzechów dziennie może uchronić nas od chorób serca. Jeśli będziemy czynić to regularnie, możemy uniknąć wszelkiego rodzaju chorób układu sercowo – naczyniowego.
ORZECHY PISTACJOWE
Pistacje są jednymi z najbardziej zdrowych orzechów. Bogate są w wysokie zawartości białka, wapnia, żelaza, miedzi, kwasu oleinowego i przeciwutleniaczy takich jak witamina A i E. Pistacje zawierają mniej tłuszczu niż większość innych orzechów oraz wspomagają leczenie różnorakich chorób i schorzeń.
ORZECHY NERKOWCA
1. Te orzechy są pełne kalorii, ok 50 g ma ich aż 275! Ponadto są one bogate w witaminy, rozpuszczalny błonnik, minerały i wiele antyrakowych substancji!
2. Orzechy nerkowca posiadają dobre dla zdrowia kwasy tłuszczowe, które działają pozytywnie na prace serca (kwas palmitolejowy i oleinowy). Należą one do grupy kwasów tłuszczowych, które mogą zoptymalizować wynikli naszego lipidogramu. Działają rewelacyjnie na obniżenie poziomu homocysteiny, która jest wskaźnikiem ryzyka chorób serca.
3. Te smaczne orzechy są bogate w niezbędne minerały: magnez, potas, mangan, miedz, selen, cynk oraz żelazo. Tylko garstka tych orzechów codziennie może dostarczyć niezbędną ilość mineałów i chroni Cię przed chorobami związanymi z ich niedoborem