Guawa jest popularnym owocem w krajach azjatyckich, ale również łatwo dostępnym na Zachodzie. Jest okrągła, a kształtem przypomina zieloną gruszkę, z żółtym i bordowym odcieniem o białym lub bordowym miąższu z jadalnymi nasionami. Dojrzała jest miękka i słodka.
Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, guawa jest bogata w liczne właściwości prozdrowotne. Wraz z owocami, jej kora i liście również są bardzo odżywcze. Zawiera wysoką zawartość witaminy A – dziesięciokrotnie większa niż w cytrynie, i witaminy C – aż czterokrotnie większa niż w pomarańczy. Ponadto zawiera witaminy B2, E i K błonnik, wapń, miedź, kwas foliowy, żelazo, mangan, fosfor i potas.
W kuchniach różnych kultur stosowana jest jako składnik w potrawach zarówno pikantnych jak i słodkich. Sok z guawy jest orzeźwiającym napojem. Można się delektować jej smakiem też w sosach, cukierkach, dżemach i galaretkach.
Płytka nazębna jest głównym czynnikiem powodującym problemy zdrowotne jamy ustnej. Właściwości liści guawy są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu chorób w tym obrębie.
Zielarze zalecają stosowanie liści guawy w postaci pasty do utrzymywania higieny jamy ustnej. Liście mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne, które pomagają zmniejszyć stan zapalny dziąseł i pozostawiają świeży oddech. Będą też pozytywnie oddziaływać przy opuchliznach dziąseł i owrzodzeniach. Gałązki guawy mogą posłużyć jako szczoteczki do zębów.
W celu zachowania zdrowia jamy ustnej wystarczy żuć 1 lub 2 listki guawy dziennie. Można również wykonać domowy płyn do płukania jamy ustnej. Wystarczy tylko zagotować 5-6 liści guawy w wodzie, pozostawić roztwór do schłodzenia i dodać trochę soli. Używać płynu raz lub dwa razy dziennie.
Według badań opublikowanych w 1993 w Journal of Human Hypertension, regularne spożywanie owoców guawy może pomóc obniżyć ciśnienie krwi dzięki wysokiej zawartości potasu, witaminy C i rozpuszczalnego błonnika. Potas pomaga w utrzymaniu stałego rytmu serca i kontroluje ciśnienie krwi, witamina C utrzymuje w zdrowiu małe naczynia krwionośne.
Ponadto zawarty w różowym miąższu likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych u osób, które zjadają ten owoc regularnie.
Picie herbaty z liści guawy przygotowanej poprzez moczenie suchych liści w gorącej wodzie wpływa na obniżenie lipoprotein o niskiej gęstości.
Na podstawie badań opublikowanych w 2008 roku przez Revista do Instituto de Medicina Tropical de Sao Paulo, ekstrakty z liści guawy hamują wzrost bakterii Staphylococcus aureus bacteria, które są główną przyczyną biegunki.
Gdy cierpisz na biegunkę wypij liściastą herbatę z guawy. Dzięki niej zmniejszą się bóle brzucha i rozwolnienie. Należy pić kilka razy dziennie.
Guawa działa pozytywnie na układ pokarmowy. Jej właściwości antybakteryjne pomagają oczyścić układ pokarmowy hamując rozwój bakterii i drobnoustrojów, a duża zawartość błonnika wspomaga trawienie i prawidłowe wydalanie. W celu uniknięcia problemów żołądkowych należy żuć liście guawy, lub zjeść surowy owoc każdego dnia.
W medycynie chińskiej do leczenia cukrzycy guawę wykorzystuje się od lat. Według badań opublikowany w American Journal of Chinese Medicine hipoglikemiczne działanie soku z guawy działa pozytywnie u cukrzyków.
Duża zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny guawy są niezwykle ważnymi komponentami u diabetyków. Błonnik pomaga regulować poziom cukru, a niski IG hamuje nagły skok poziomu cukru.
Jedzenie 1-2 owoców guawy bez skórki może pomóc w utrzymaniu poziomu cukru we krwi. Osobom narażonym na wystąpienie cukrzycy profilaktycznie zaleca się picie herbaty z liści guawy. W celu jej zrobienia należy:
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, guawa odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym. Wzmacnia go, chroniąc przed wieloma chorobami i infekcjami. Ponadto, prócz samego działania przeciwzapalnego guawa zdolności hamowania cząsteczek zapalnych, takich jak prostaglandyny, które wywołują zaburzenia wewnątrzkomórkowe.
Jedz owoc guawy codziennie o rozwijaj swoja odporność na kaszel, przeziębienie i grypę.
Przeciwnowotworowe związki zawarte w tym owocu to przede wszystkim: likopoen kwercetyna, witamina C i inne polifenole. Działają jak silne przeciwutleniacze, pomagające neutralizować wolne rodniki w organizmie.
Według badań opublikowanych w 2010 roku w czasopiśmie Nutrution and Cancer, naukowcy doszli do wniosku, że ekstrakt z guawy przyczynia się do zmniejszenia wielkości guza prostaty, przy regularnym spożywaniu. Może również pozytywnie wpłynąć na inne rodzaje nowotworów, w tym piersi, jamy ustnej, skóry, żołądka, jelita grubego i płuc.
Guawa zawiera dużą dawkę witaminy A, która jest niezbędna do utrzymania dobrego wzroku. Pomaga także utrzymać zdrową, czystą rogówkę i chroni komórki w oczach. Kurza ślepota jest jedną z chorób związanych z niedoborem tej witaminy. Ponadto zawarta w owocu witamina C utrzymuje w zdrowiu naczynia włosowate, utrzymując prawidłowe funkcjonowanie komórek siatkówki.
Regularne spożycie tego owocu pomaga poprawić wzrok, a także spowalnia rozwój zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej,
Dzięki zawartości potężnych przeciwutleniaczy, owoc ten pomaga odżywić mózg i funkcjonowanie psychiczne. Dodatkowo witaminy B3 i B6 przyczyniają się do poprawy krążenia krwi w mózgu.
Dzięki odpowiedniej ilości potasu zostaje utrzymana przewodność elektryczna w mózgu, co jest istotne w procesie myślenia, jak również zdolności zapamiętywania.
Guawa, zwłaszcza czerwona ma silne właściwości przeciwutleniające. Neutralizują one wolne rodniki, które mogą uszkodzić organizm na poziomie komórkowym. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu i elastyny – białek strukturalnych, które pomagają utrzymać skórę jędrną i elastyczną.
Ponadto, właściwości zawarte w niedojrzałej guawie i jej liściach poprawiają strukturę skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieni UV i problemami trądzikowymi.
Guawa jest świetnym źródłem miedzi, co jest ważne dla zdrowia tarczycy – istotnego gruczołu w organizmie, regulującego gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie układu.
Dzięki zawartości potasu przyczynia się do ogólnej poprawy funkcjonowania tarczycy. Ułatwia również utratę masy ciała i zwiększa energię.
Aby uniknąć problemów związanych z tarczycą zaleca się picie herbaty z liści guawy, a także spożywanie samego owocu.
Źródła:
http://www.ijpbs.net/volume2/issue1/pharma/_5.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8383769
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635580903407130#.VSUNhY6CzCM
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-46652008000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6660217
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1743-7075-7-9.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127827/
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…