Czy ktoś z was słyszał coś na temat litu? Pewnie niewielu. Kiedyś lit był wykorzystywany w leczeniu chorób psychicznych. Niestety dawki, których używano były kosmiczne, a skutki uboczne spore. Małe dawki litu są jednak całkowicie bezpieczne. I przynoszą masę korzyści. Czy dla każdego? Jak zawsze- to zależy.
Lit jest pierwiastkiem śladowym, a jednak bardzo ważnym dla funkcjonowaniu całego naszego organizmu. Dziś dużo osób ma niedobory tego pierwiastka. Dlaczego? Bo ciężko go uzupełnić. Lit występuje w niewielkich ilościach w wodach gruntowych (tylko na pewnych terenach), w niektórych warzywach np. psiankowatych.
Jak każdy pierwiastek lit może być toksyczny i niebezpieczny dla życia. Tak samo jak magnez, cynk czy selen. A jednak selen jest dostępny powszechnie a lit nie. W Polsce w ogóle nie można go kupić w formie suplementu. Najlepszą formą litu jest otorat – już w niewielkich dawkach jest skuteczny, ponieważ szybko przechodzi barierę krew-mózg.
Czy wobec tego każdy może przyjmować lit? Niestety nie. Przeciwwskazaniami są niewydolność nerek i wątroby oraz niedoczynność tarczycy spowodowana niedoborem jodu. Osoby z niedoczynną tarczycą powinny najpierw uzupełnić niedobory (selen, cynk, magnez, jod) a dopiero później rozważyć suplementację litem. Inaczej przy hashimoto – tutaj są spekulację, jednak jest to choroba autoimmunologiczna, a lit ma właściwości immunomodulujące więc może pomóc. Ale tylko gdy tarczyca jest wyrównana – czyli ponownie najpierw jod, potem lit. Kobiety w ciąży i karmiące też nie powinny suplementować litu wg. Doniesień naukowych, jednak biorąc pod uwagę ważną rolę litu w rozwoju dziecka i mózgu – nie wiem czy małe dawki nie byłyby wskazane (ale to tylko moje zdanie i biorąc lit w ciąży robisz to na własną odpowiedzialność).
Dawki powinny być dostosowane indywidualnie i raczej zaczynamy od małych dawek 2-3 mg. Lit może się kumulować w tkankach. Antidotum na przedawkowanie może być sód, więc warto spożywać więcej soli podczas suplementacji (np. woda z solą himalajską). Co jakiś czas monitorujemy tarczycę (lit może lekko obniżać funkcjonowanie tarczycy w większych dawkach).
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…