Kto nie widział tego brzydkiego, żółtego chwastu od czasu do czasu pojawiającego się w ogrodzie? Kiedy to będzie możliwe, nazrywaj ich ile się da. Pewnie myślisz, że możesz się nimi co najwyżej zatruć. Po przeczytaniu tego artykułu szybko zmienisz zdanie. Jeśli będziesz już w posiadaniu mniszka lekarskiego, posiądziesz wraz z nim dostęp do multum korzyści płynących z zastosowań tej rośliny.
Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego .
Na przestrzeni wieków mniszek lekarski był stosowany przy niemal wszystkich dolegliwościach, począwszy od problemów z wątrobą, poprzez nerki, aż po zgagę i wyrostek robaczkowy. Roślina ta jest jadalna w całości. Warto się do niej przekonać i uwzględnić ją jako dodatek do jadłospisu, choćby ze względu na przeogromną zawartość witamin A, B, C i D, a także minerałów takich jak żelazo, potas i cynk.
Niektóre korzyści płynące z jedzenia mniszka lekarskiego:
W KUCHNI…
Z racji tego, że cała roślina jest jadalna, można przygotować z niej wiele dań, oraz używać jako dodatek do różnego typu potraw. Oto różne dania i dodatki do potraw, które można przygotować na bazie lub z dodatkiem mniszka:
Możesz zainspirować się powyższymi propozycjami. Eksperymentuj w kuchni z mniszkiem używając swoich dotychczasowych umiejętności kulinarnych i fantazji. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na potrawy z dodatkiem mniszka lekarskiego.
Poniżej przedstawiam kilka przepisów na niektóre z wyżej wymienionych form zastosowania mniszka do celów spożywczych:
Smażona zielenina z czosnkiem.
Mniszek lekarski jest zdrowym dodatkiem do każdej potrawy, gdyż jest bombą witaminową i kopalnią minerałów. Usmażony z czosnkiem (opcjonalnie z dodatkiem imbiru lub kaparów) jest smaczny, a forma przygotowania pozwala pozbyć się goryczkowego smaku liści. Już samo blanszowanie ich przez zanurzenie w gotującej wodzie na czas 20 do 30 sekund pomaga zmniejszyć ten cierpki smak. Unikaj bardzo dojrzałych liści, ponieważ są one gorsze w smaku, niż młode. Mniszek intensywnie doprawiony czosnkiem jest naprawdę przepyszny!
składniki:
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki pokrojonego w plastry czosnku (5 lub 6 dużych ząbków)
1 łyżeczka mielonego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
0,5 kilograma mniszka (zielonych części z łodygami)
1/2 szklanki bulionu z korczaka, wołowego lub warzywnego
plastry limonki do przybrania
przygotowanie:
1. Wlej olej do głębokiego garnka na średnim palniku. Na rozgrzany olej wrzuć czosnek, pieprz i sól, zmaż przez około minutę.
2. Dodaj resztę składników i duś 5 minut, po czym odkryj pokrywkę i trzymaj na ogniu 1-2 minuty w celu odparowania nadmiaru płynu. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.
Pesto z mniszka i nasion dyni.
To odżywcze pesto jest idealne do makaronu, kanapek lub podane w formie wegetariańskiego dipu. Ponieważ ziele mniszka podane jest w formie dodatku, opieczone pestki dyni, sok z cytryny i parmezan są niezbędne dla uzyskania wyrazistego smaku. Poniżej znajdziecie przepis na to przepyszne pesto.
składniki:
3/4 szklanki niesolonych nasion dyni
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
1 pęczek mniszka zieleni (około 2 szklanki, luźno upakowane)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku
przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Upraż na blasze pestki dyni (około 5 minut, aż będą aromatyczne). Wyjmij z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Zmiksuj w robocie kuchennym, lub blenderem czosnek z nasionami do konsystencji drobnoziarnistej.
Dodaj parmezan, mniszek lekarski i resztę składników, po czym zmiksuj na gładką masę.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Ocet ziołowy.
Ciesz się lepszym samopoczuciem korzystając z ziołowego octu spożywanego w formie dressingu, jako dodatku do zup, gulaszu i sosów lub po prostu dodaj odrobinę octu do pitnej wody uzyskując w ten sposób napój rewitalizujący. Zalej kwiaty mniszka lekarskiego octem jabłkowym (naturalnie fermentowanym bez spirytusu i cukru) na czas 4 tygodni, następnie przecedź i przechowuj uzyskany ocet ziołowy w ciemnym miejscu przez okres do 12 miesięcy. Działanie:
wykonanie:
Wrzuć świeżo, posiekany mniszke lekarski do czystego szklanego słoika.
Wypełnij kwiatami słoik do 3/4 objętości. Dopełnij do pełna octem.
Za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki przemieszaj i ubij kwiaty w occie pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza.
Zakręć słoik nie metalową pokrywką, po czym schowaj go w ciemnym miejscu.
Pozostaw miksturę na okres 1 miesiąca.
Za pomocą lejka i gazy przecedź ocet do czystego słoika z plastikową zakrętką.
Przechowuj ocet z dala od światła słonecznego, by zachować jego właściwości. Przechowywany właściwie nadaje się do użycia przez okres około roku od czasu wytworzenia.
Zaleca się spożywanie łyżeczki octu z mniszka przed posiłkiem.
Duński sznaps.
Jeśli nie jesteś koneserem regionalnych win, być może duńska wódka będzie dla ciebie atrakcyjnym trunkiem? Robi się ją z główek świeżych, aromatycznych i lekko słodkich kwiatów. Alkohol w tej formie dobrze komponuje się z deserami.
wykonanie sznapsa z kwiatów mniszka:
Właściwości mniszka lekarskiego wykraczają poza stół. Można go stosować w celu zmniejszenia bólu i zapaleń, oraz na drobne dolegliwości skórne. Można wykonać z niego poniżej wymienione mikstury i maści:
Łatwy w wykonaniu jest olej uśmierzający ból. Mniszek jest jedną z najbardziej użytecznych roślin w celu zmniejszenia bólu stawów i bólu mięśni. Mocz kwiaty w oleju i natrzyj nim miejsce bólu. Aby go wykonać, wystarczy wypełnić mały słoik świeżymi kwiatami mniszka lekarskiego i zalać je olejem ze słodkich migdałów lub oliwy. Pozostaw w ciemnym miejscu na dwa tygodnie, następne przecedź olej. Otrzymany olej przechowuj w lodówce.
Użyj mniszka lekarskiego w celu uatrakcyjnienia wyglądu Twojego domu, lub jako nawóz. Oto niektóre formy zastosowania mniszka lekarskiego w Twoim otoczeniu:
Zrób oszałamiające i elegancki stroik z mniszka lekarskiego. Wystarczą stare deski np. z demontażu okna lub ogrodzenia. Należy zmontować skrzynkę z odnowionego i polakierowanego drewna używając młotka i małych gwoździ. W środku skrzynki wstaw korytko z wodą, następnie przykryj deseczką z wywierconymi otworkami, wkładając do nich ręcznie zebrane dmuchawce mniszka lekarskiego tak, by jego końce znajdowały się w wodzie. Najlepiej, by mniszka lekarskiego były różnej długości. Dmuchawce w takiej formie artystycznej wydają się niemal płynąć i unosić.
źródła :
https://sunwarrior.com/healthhub/11-health-benefits-of-dandelion-leaves-and-dandelion-root
http://www.emmitsburg.net/gardens/articles/frederick/2011/weed_tea.htm
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
View Comments
tylko proszę pamiętać, ze mlecz to nie mniszek!!
Mlecz jest trujący...
barabi łbie mlecz to tez mniszek lekarski
No to wlasciwie lek czy trucizna.