Ponad 55 chorób zostały połączone z glutenem, a dokładnie z białkiem występującym w pszenicy (Gliadyna). Tematyka glutenu analizowana jest przez naukowców, dietetyków i osoby związane z profilaktyką zdrowia od wielu lat. Badania potwierdzają, że współczesna pszenica pod wpływem ingerencji bioinżynierów po pierwsze, że ma inną strukturę molekularną i stosunkowo agresywniej działa na nasz układ trawienny a najbardziej na jelita (1) . Zjedzenie 50g pszennej bułki połączonej z przemysłowymi drożdżami powoduje chwilowe rozszczelnienie jelita (2)
Szacuje się, że 99 % ludzi, którzy mają nietolerancje glutenu lub celiakii nie są diagnozowani, dzieje się tak ponieważ testy na nietolerancje są bardzo drogie i nie chętnie dawane przez rodzinnych lekarzy, w konsekwencji społeczeństwo uzmysławia sobie, że mają nietolerancję w momencie kiedy ich zdrowie zaczyna się sypać! Oblicza się również, że aż 15 % populacji nie toleruje glutenu. Możesz być jednym z nich?!
1. Problemy trawienne, takie jak gazy, wzdęcia, biegunki, a nawet zaparcia. Widoczne jest powiązanie zaparć szczególnie u dzieci po spożyciu glutenu.
2. Rogowacenie mieszkowe, (znane również jako „skóra kurczaka”). Może być wynikiem niedoboru kwasów tłuszczowych i witaminy A, niedoboru tłuszczu wtórnego- złego wchłaniania spowodowanego przez gluten, dochodzi do peroksydacji kwasów tłuszczowych i determinowanie naszych tkanek do stanów zapalnych.
3. Zmęczenie, zawroty głowy lub uczucie osłabienia po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten.
4. Diagnoza choroby autoimmunologicznej, takie jak zapalenie tarczycy typu Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń rumieniowaty, łuszczyca, twardzina skóry lub stwardnienie rozsiane.
5. Neurologiczne objawy, takie jak zawroty głowy lub uczucie utraty równowagi.
6. Nierównowaga hormonalna, takie jak PMS, PCOS lub niewyjaśnionej niepłodności.
7. Migrenowe bóle głowy.8. Rozpoznanie przewlekłego zmęczenia lub fibromyalgia. Tej diagnozy lekarz nie może bezpośrednio przypiąć pod nietolerancje glutenu oraz wskazać przyczynę twojego zmęczenia lub bólu.
9. Stan zapalny, obrzęk i ból stawów, palców, kolan i bioder.
10. Kwestie nastroju, takie jak lęk, depresja, zmiany nastroju i ADD.
Znaleziono jeden z najlepszych sposobów, aby sprawdzić, czy masz problem z glutenem. Jest nim zrobienie diety eliminacyjnej i usuniecie go z diety przez okres co najmniej 2 do 3 tygodni, a następnie ponownie go wprowadzić. Należy pamiętać, że gluten to bardzo oporne białko, lubi „przyczepiać się do naszych tkanek”.
Wyeliminowanie glutenu 100% z diety oznacza 100%. Nawet niewielkie ilości glutenu z leków lub suplementów mogą być wystarczające, aby spowodować reakcję immunologiczną organizmu.
Reguła 80/20 lub „nie jemy go w naszym domu , ale jemy go poza domem” jest kompletnym nieporozumieniem . W artykule opublikowanym w 2001 roku stwierdza się, że dla osób z celiakią albo wrażliwością na gluten, jedzenie glutenu tylko raz w miesiącu wzrosła względne ryzyko zgonu o 600%.
Niestety, diagnostyka pod tym kątem jest bardzo droga i słabo dostępna. Najbardziej wiarygodne badania oferuje amerykańskie laboratorium Cyrex. Można je wykonać poprzez CM Gamma [tutaj]. Ponadto możliwe jest też zbadanie poziomu zonuliny [tutaj].
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
Jestem na diecie eliminacyjnej może nie 100 procentowej ale czuje sie
Lepiej i przypuszczam ze moge miec ten problem z glutenem stad moje zainteresowanie.
Zgadzam sie w 100% z tym artykulem! Od lutego 2016 na wlasna reke wyeliminowalam gluten z mojego zycia, bo lekarze wiedzac, ze mam HASHIMOTO, nie poinformowali mnie o tym, ze moze to byc zwiazane z nietolerancja glutenu , a HASHOIMOTO zdiagnozowali w 2008 roku!!! Dopiero kiedy zaczely sie inne dolegliwosci, a oni nadal rozkladali rece, zaczelam sama interesowac sie tym problemem... Jaki wynik? Moje dolegliwosci zniknely jak reka odjal! A minely 2,5 miesiaca, od kiedy zaczelam diete bezglutenowa... niestety nadal czeka mnie dluga droga do raju, gdyz poprzez zaniedbania lekarskie dolaczyla w 2014 roku cukrzyca i inne schorzenia... teraz o dziwo moj poziom cukru jest w normie, mimo ze nadal jadam weglowodany ale juz bez glutenu no i w ogole nie jadam tych cholernych zmienionych przemyslowo zboz... zastapilam je amarantusem i innymi pseudo zbozami i nareszcie czuje sie dobrze! SMIERC GLUTENOWI! A lekarzon dziekuje za wieloletnie wprowadzanie mnie w blad, mysle, ze nawet po czesci swiadomie, bo kim byliby lekarze bez pacjentow?
Proszę o kontakt
Nie mam problemu ze zdrowiem, ale i tak wprowadziłem dietę bezglutenowa co doprowadziło do tego, że schudłem aż 10 kg i dlatego popieram Twoje działania na 100%
Tak to prawda kazdy lekarz to zlodziej pieniedzy zwlaszcza prywatnie leczylem sie na luszczyce 15 lat zaplacilem gromade pieniedzy za leki czas i wizyty nic nie pomoglo luszczyca zawsze wracala od kad zaczalem leczyc luszcyzce ziolami I odpowoednia dieta od srodka I znikla w 98%pozdrawiam nie dajcie sie oszukac i naciagac by oddawac ciezko zarobione pieniadze .......aaa dermatolog z ciechanowa byla przyjoowala kiedys w blaszaku przy przy ul.pultuska nie polecam
Dodałabym jeszcze wymioty. Moja córka po spozyciu mikroskopojnych ilości glutenu obficie wymiotuje. (18msc)
Dla mnie osobiście nie łączenie białek z węglami, probiotyki, nie jedzenie glutenu, sport i medytacja to podstawa która utrzymuje mnie przy zdrowiu fizycznie i duchowo :) Warto również zagłębić się w temat oczyszczania organizmu. Dlatego polecam książkę " Medycyna ciała i ducha " Alberto Villoldo. Baardzo kumata osoba, jeśli chodzi o alternatywny świat medycyny. Kanał Jerzego Zięby też warty śledzenia :) Wielkie dzięki dla osób które prowadzą ten projekt :) Dzięki takim ludziom wzrasta świadomość związana z prawidłowym odżywianiem :) Pozdro.
albertowyy
Nie da się nie łączyć białek z węglami, bo 90% pożywienia zawiera już w sobie białko i węgle w różnych proporcjach. Chyba, że twój posiłek składa się z jajka albo fileta mięsa popijanego filtrowanym olejem.
Wyeliminowanie glutenu (spożycie ziaren) usunie część schorzeń, ale pozostają jeszcze takie rzeczy jak: obróbka termiczna pokarmu (nie możesz czegoś zjeść na surowo lub nie wygląda fajnie? nie jedz, bo to nie dla człowieka- zwierzęta nie jedzą gotowanego i nie chorują na milion chorób), spożycie mięsa (ryb też się to tyczy), nabiał
Yyy no dobra, to co mam jeść, skoro wszystko jest be?
Odpowiedź: owoce i warzywa, do tego raz/dwa razy w roku oczyszczenie sokami warzywnymi/owocowymi przez okres np. 30 dni, choć można dłużej (100 dni i więcej, w zależności od stanu organizmu).
W przypadku oczyszczania sokami spożywać minimum 4 litry dziennie świeżo wyciśnietego soku, najlepiej za pomocą wyciskarki ślimakowej, wolnoobrotowej, która nie utlenia tak mocno jak te tarczowe.
Po więcej informacji na ten temat odsyłam do kanałów youtube: John Rose oraz Dr Robert Morse.
Ja jestem na diecie bezglutenowej od drugiego roku życia. W chwili obecnej mam 31l. Czuję się świetnie. Parę lat temu po spożyciu glutenu puchlam a twarz miałam jak księżyc w pełni
Na dzień dzisiejszy śmieszne ale wtedy była tragedia. Myślałam że umrę..
Od tamtej wpadki studiuję etykiety wszystkich produktów.Mam też swoich stałych producentów. Wybieram produkty eko. Mam 100%pewnosc że nie zawierają żywności glutenem.
moje dzieci jak miały Candiada to miały takie objawy jak na pierwszym zdjęciu
Wyeliminowałam produkty pszenne z diety i jest o wiele lepiej. W końcu nie mam problemu na zmianę biegunki i obstrukcje. Nie mogę tez za bardzo drożdży, więc w sumie bułki odpadają, bo nie wymyślili jeszcze bułek bez drożdży. Za to jest piekarnia, która wypieka chleb gryczany bez glutenu i drożdży
Pani Justyno, czy próbowała Pani pieczywa pieczonego na zakwasie?