10 objawów nietolerancji glutenu

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ponad 55 chorób zostały połączone z glutenem, a dokładnie z  białkiem występującym w pszenicy (Gliadyna). Tematyka glutenu analizowana jest przez  naukowców, dietetyków i osoby związane  z profilaktyką zdrowia od wielu lat. Badania potwierdzają, że współczesna pszenica pod wpływem ingerencji bioinżynierów po pierwsze, że ma inną strukturę molekularną i stosunkowo agresywniej działa na nasz układ trawienny a najbardziej na jelita (1) . Zjedzenie 50g pszennej bułki połączonej z przemysłowymi drożdżami powoduje chwilowe rozszczelnienie jelita (2)

Szacuje się, że 99 % ludzi, którzy mają nietolerancje glutenu lub celiakii nie są diagnozowani, dzieje się tak ponieważ testy na nietolerancje są bardzo drogie i nie chętnie dawane przez rodzinnych lekarzy, w konsekwencji społeczeństwo uzmysławia sobie, że mają nietolerancję w momencie kiedy ich zdrowie zaczyna się sypać! Oblicza się również, że aż 15 % populacji nie toleruje glutenu. Możesz być jednym z nich?!

 

Jeśli posiadasz którykolwiek z poniższych objawów, może to być znak, że nie tolerujesz glutenu :

1. Problemy trawienne, takie jak gazy, wzdęcia, biegunki, a nawet zaparcia. Widoczne jest powiązanie zaparć szczególnie u dzieci po spożyciu glutenu.
2. Rogowacenie mieszkowe, (znane również jako „skóra kurczaka”). Może być wynikiem niedoboru kwasów tłuszczowych i witaminy A, niedoboru tłuszczu wtórnego- złego wchłaniania spowodowanego przez gluten, dochodzi do peroksydacji kwasów tłuszczowych i determinowanie naszych tkanek do stanów zapalnych.
3. Zmęczenie, zawroty głowy lub uczucie osłabienia po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten.
4. Diagnoza choroby autoimmunologicznej, takie jak zapalenie tarczycy typu Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń rumieniowaty, łuszczyca, twardzina skóry lub stwardnienie rozsiane. (3) (4) (5) 
5. Neurologiczne objawy, takie jak zawroty głowy lub uczucie utraty równowagi.
6. Nierównowaga hormonalna, takie jak PMS, PCOS lub niewyjaśnionej niepłodności.
7. Migrenowe bóle głowy.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

8. Rozpoznanie przewlekłego zmęczenia lub fibromyalgia. Tej diagnozy lekarz nie może bezpośrednio przypiąć pod nietolerancje glutenu oraz wskazać przyczynę twojego zmęczenia lub bólu.
9. Stan zapalny, obrzęk i ból stawów, palców, kolan i bioder.
10. Kwestie nastroju, takie jak lęk, depresja, zmiany nastroju i ADD.

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj  Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

Jak sprawdzić czy nie tolerujesz glutenu?

Znaleziono jeden z najlepszych sposobów, aby sprawdzić, czy masz problem z glutenem. Jest nim zrobienie diety eliminacyjnej i usuniecie go z diety przez okres co najmniej 2 do 3 tygodni, a następnie ponownie go wprowadzić. Należy pamiętać, że gluten to bardzo oporne białko, lubi „przyczepiać się do naszych tkanek”.

Jak leczyć nietolerancje glutenu?

Wyeliminowanie glutenu 100% z diety oznacza 100%. Nawet niewielkie ilości glutenu z leków lub suplementów mogą być wystarczające, aby spowodować reakcję immunologiczną organizmu.

Reguła 80/20 lub „nie jemy go w naszym domu , ale jemy go poza domem” jest kompletnym nieporozumieniem . W artykule opublikowanym w 2001 roku stwierdza się, że dla osób z celiakią albo wrażliwością na gluten, jedzenie glutenu tylko raz w miesiącu wzrosła względne ryzyko zgonu o 600%.

Nadal niepewny?

Niestety, diagnostyka pod tym kątem jest bardzo droga i słabo dostępna. Najbardziej wiarygodne badania oferuje amerykańskie laboratorium Cyrex. Można je wykonać poprzez CM Gamma [tutaj]. Ponadto możliwe jest też zbadanie poziomu zonuliny [tutaj].

 




9 Komentarze

  1. Zgadzam sie w 100% z tym artykulem! Od lutego 2016 na wlasna reke wyeliminowalam gluten z mojego zycia, bo lekarze wiedzac, ze mam HASHIMOTO, nie poinformowali mnie o tym, ze moze to byc zwiazane z nietolerancja glutenu , a HASHOIMOTO zdiagnozowali w 2008 roku!!! Dopiero kiedy zaczely sie inne dolegliwosci, a oni nadal rozkladali rece, zaczelam sama interesowac sie tym problemem… Jaki wynik? Moje dolegliwosci zniknely jak reka odjal! A minely 2,5 miesiaca, od kiedy zaczelam diete bezglutenowa… niestety nadal czeka mnie dluga droga do raju, gdyz poprzez zaniedbania lekarskie dolaczyla w 2014 roku cukrzyca i inne schorzenia… teraz o dziwo moj poziom cukru jest w normie, mimo ze nadal jadam weglowodany ale juz bez glutenu no i w ogole nie jadam tych cholernych zmienionych przemyslowo zboz… zastapilam je amarantusem i innymi pseudo zbozami i nareszcie czuje sie dobrze! SMIERC GLUTENOWI! A lekarzon dziekuje za wieloletnie wprowadzanie mnie w blad, mysle, ze nawet po czesci swiadomie, bo kim byliby lekarze bez pacjentow?

  2. Dla mnie osobiście nie łączenie białek z węglami, probiotyki, nie jedzenie glutenu, sport i medytacja to podstawa która utrzymuje mnie przy zdrowiu fizycznie i duchowo 🙂 Warto również zagłębić się w temat oczyszczania organizmu. Dlatego polecam książkę ” Medycyna ciała i ducha ” Alberto Villoldo. Baardzo kumata osoba, jeśli chodzi o alternatywny świat medycyny. Kanał Jerzego Zięby też warty śledzenia 🙂 Wielkie dzięki dla osób które prowadzą ten projekt 🙂 Dzięki takim ludziom wzrasta świadomość związana z prawidłowym odżywianiem 🙂 Pozdro.

    • albertowyy
      Nie da się nie łączyć białek z węglami, bo 90% pożywienia zawiera już w sobie białko i węgle w różnych proporcjach. Chyba, że twój posiłek składa się z jajka albo fileta mięsa popijanego filtrowanym olejem.

      • Wyeliminowanie glutenu (spożycie ziaren) usunie część schorzeń, ale pozostają jeszcze takie rzeczy jak: obróbka termiczna pokarmu (nie możesz czegoś zjeść na surowo lub nie wygląda fajnie? nie jedz, bo to nie dla człowieka- zwierzęta nie jedzą gotowanego i nie chorują na milion chorób), spożycie mięsa (ryb też się to tyczy), nabiał

        Yyy no dobra, to co mam jeść, skoro wszystko jest be?

        Odpowiedź: owoce i warzywa, do tego raz/dwa razy w roku oczyszczenie sokami warzywnymi/owocowymi przez okres np. 30 dni, choć można dłużej (100 dni i więcej, w zależności od stanu organizmu).
        W przypadku oczyszczania sokami spożywać minimum 4 litry dziennie świeżo wyciśnietego soku, najlepiej za pomocą wyciskarki ślimakowej, wolnoobrotowej, która nie utlenia tak mocno jak te tarczowe.

        Po więcej informacji na ten temat odsyłam do kanałów youtube: John Rose oraz Dr Robert Morse.

  3. Ja jestem na diecie bezglutenowej od drugiego roku życia. W chwili obecnej mam 31l. Czuję się świetnie. Parę lat temu po spożyciu glutenu puchlam a twarz miałam jak księżyc w pełni
    Na dzień dzisiejszy śmieszne ale wtedy była tragedia. Myślałam że umrę..
    Od tamtej wpadki studiuję etykiety wszystkich produktów.Mam też swoich stałych producentów. Wybieram produkty eko. Mam 100%pewnosc że nie zawierają żywności glutenem.

Dodaj komentarz