Categories: Warzywa

Naturalny antybiotyk – Oto 8 powodów, dla których warto jeść czerwoną cebulę

Użytkowników online: 66

Czerwoną cebule zaleca się jeść na surowo tak jak większość warzyw, gdyż podczas duszenia, smażenia czy gotowania traci większość swoich walorów i korzyści.

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g) . Ile kalorii ma cebula?

Wartość energetyczna – 40 kcal
Białko ogółem – 1, 10 g
Tłuszcz – 0, 10 g
Węglowodany – 9, 34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik – 1,7 g

Witaminy
Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna – 0,116 mg
Witamina B6  – 0,120 mg
Kwas foliowy –  19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K – 0.4 µg

Minerały
Wapń – 23 mg
Żelazo – 0, 21 mg
Magnez – 10 mg
Fosfor – 29 mg
Potas – 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk – 0, 17 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Oto 8 powodów, dla których warto jeść czerwoną cebulę:

Hamuje wzrost komórek rakowych.

Cebula bogata jest w związki siarki, które chronią organizm przed rozwojem wrzodów i różnych rodzajów raka. Niszczą również bakterie, które atakują system moczowy

Utrzymuje na odpowiednim poziomie cukier.

Surowa cebula stymuluję produkcję insuliny, więc jeśli masz cukrzycę jedz więcej surowej cebuli niż zwykle.

Łagodzi zaparcia.

Zawiera dużą porcję błonnika, co pomaga przy zaparciach. Cebula wspomaga również oczyszczanie jelit z toksyn.

Leczy ból gardła.

Sok z cebuli jest powszechnie znany i używany do leczenia kaszlu i bólu gardła.  Kuracja nim daje znakomite wyniki.

Hamuję krwawienie z nosa.

Jeśli zdarzy wam się krwawienie z nosa, spróbuj wchłonąć opary z ½ połowy cebuli. Niektórzy mówią, iż to pomaga w zatamowaniu krwawienia.

Chroni i wzmacnia serce.

Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego

Cebula po kuracji antybiotykowej.

Zjadanie przez kilka dni porcji tego warzywa szczególnie wskazane jest po kuracji antybiotykami, ponieważ cebula ma działanie grzybobójcze.

Cebula dobra na kaca.

Zupa cebulowa jest sprawdzonym sposobem na kaca, gdyż doskonale poprawia funkcjonowanie nadwyrężonej alkoholem wątroby.

Z cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Najlepsze produkty przed treningiem – co jeść, by mieć energię?

Przygotowanie odpowiedniego posiłku przed treningiem to klucz do osiągnięcia maksymalnej wydolności i skuteczności ćwiczeń. Wybierając…

10 godzin ago

Niebo w gębie! 10 przepisów na idealne śniadanie

Poranki mogą być pełne inspiracji, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się wyjątkowe smaki. Przygotowaliśmy dla…

1 dzień ago

Jak utrzymać formę przez całe życie? Praktyczne wskazówki i inspiracje

Utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej to jedno z najważniejszych wyzwań, z jakimi mierzymy się…

1 dzień ago

Najlepsze produkty wspierające regenerację i spokojny sen

Dobry sen jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia, a dieta odgrywa w tym ogromną rolę.…

1 dzień ago

Co jeść rano? Te przepisy to prawdziwy hit!

Poranki mogą być pełne smaku i różnorodności, jeśli zdecydujesz się na kreatywne podejście do śniadań.…

1 dzień ago

9 najlepszych źródeł błonnika – jak wzbogacić swoją dietę dla zdrowia i energii

Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…

1 tydzień ago