Olej kokosowy jest jednym z niewielu wytworów, które można nazwać SUPERproduktem. Istnieje jednak wokół niego wiele kontrowersji. Spośród nich można wyróżnić 3 typy opinii ludzkich:
W tym artykule dowiesz się dlaczego powinno się spożywać co najmniej 2 łyżki oleju kokosowego dziennie, aby zrzucić wagę, poprawić stan zdrowia i czuć się świetnie!
Mimo, iż łyżka oleju kokosowego zawiera 120 kalorii, to nie wypływają one tak samo na organizm jak 120 kalorii oleju rzepakowego.
Poszczególne rodzaje żywności mogą mieć ogromny wpływ na nasze hormony i zdrowie metaboliczne.
Olej kokosowy działa termogenicznie, bardziej niż inne produkty spożywcze i tłuszcze. Oznacza to, że jedzenie tego wspaniałego produktu zwiększa wydatek energetyczny. Innymi słowy – jedzenie większej ilości oleju kokosowego spali więcej kalorii.
Po pierwsze – musimy doprowadzić do deficytu kalorycznego. Oznacza to, że trzeba jeść produkty zwiększające metabolizm, a nie tłumiące go, dzięki czemu możesz zdrowo się odżywiać i dać swoim mięśniom możliwość spalenia zbędnej tkanki tłuszczowej.
Po drugie – Aby bez wysiłku schudnąć potrzebna jest równowaga hormonalna. Co za tym idzie – utrzymanie w zdrowiu głównie wątroby i tarczycy. Olej kokosowy nie tylko pomaga organizmowi spalić więcej kalorii, ale także chroni wątrobę, dzięki czemu tarczyca może funkcjonować na jeszcze wyższym poziomie.
Jedz olej kokosowy i chudnij!
Pewnie już miałeś okazję poznać żywność działającą przeciwzapalnie i to w jaki sposób zmniejsza ona produkcje wolnych rodników, utrzymując zdrowe komórki poprzez hamowanie stresu oksydacyjnego. Dobry olej kokosowy, nie tylko znajduję się na liście produktów przeciwzapalnych, ale posiada również inne super moce lecznicze:
Wyobraź sobie jak Twoje zdrowie, odporność i zdolność do spalania tkanki tłuszczowej wzrośnie, jeśli zdecydujesz się na włączenie zaledwie dwóch łyżek oleju kokosowego do pożywienia.
Może wydawać się dziwne, iż tłuszcz kokosowy ma zdolność do kontroli cukru i insuliny we krwi, gdyż sam ma na niego bezpośredni wpływ. Jest jednak efekt pośredni, w którym dzieje się magia!
Lekarze i dietetycy zalecają u diabetyków przestrzeganie diety o niskiej zawartości tłuszczu i cukru rafinowanego. Musieli pominąć ważny fakt, że olej kokosowy pomaga glukozie wejść w komórkę, spowalniając i zmniejszając poziom insuliny we krwi. Oczywiście, ważnym aspektem jest jedzenie posiłków, które zawierają zróżnicowane wartości, ale szczególnie ważne jest to, aby wybierać tłuszcze najwyżej jakości.
Zdrowe tłuszcze zawarte w oleju kokosowym odgrywają istotną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi: spowalniają procesy trawienne, zapewniając stałą energię z żywności, poprzez obniżenie ogólnego indeksu glikemicznego. Jeśli połączymy spożycie oleju kokosowego z węglowodanami, nastąpi ich rozkład co glukozy, co za tym idzie – poziom cukru we krwi pozostaje stabilny, nawet po posiłku.
Olej kokosowy składa się ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), w przeciwieństwie do nowoczesnych olejów, takich jak olej sojowy, kukurydziany, rzepakowy, które składają się z niestabilnych termicznie kwasów tłuszczowy i mają niską temperaturę dymienia (oleje roślinne oczywiście muszą występować w naszej diecie ale tylko nierafinowane, nie poddane obróbce termicznej i nie potraktowane kwasem fosforowym jak to ma miejsce w 90% produktów w naszych sklepach. Pamięntajmy również o prawidłowej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 do 6, zła proporcja omeg3 1:8 omega6 może powodować stany zapalne). Warto zaznaczyć, że kwasy tłuszczowe MCT, mogą zmniejszać zdolność komórek do wchłaniania cukru we krwi, co może powodować lub nasilać insulooporność i cukrzycę. Zdrowe komórki wykorzystują glukozę, niezdrowe – nie.
Populacje, które jadają olej kokosowy są najzdrowszymi populacjami na świecie, nic dziwnego zatem, że ich serca są najsilniejsze.
Badania nad Polinezyjczykami, którzy zużywają ponad 60% całkowitej liczby kalorii z kokosa, okazały, iż żyją w doskonałym zdrowiu, bez objawów choroby serca. Mieszkańcy Papui Nowej Gwinei, którzy żerują na oleju kokosowym i innych produktów tej rośliny, nie wykazują żadnych objawów udaru mózgu, czy ataków serca. Natomiast w Stanach Zjednoczonych od 60 lat odnotowuje się coraz większą liczbę chorób serca, czy udarów mózgu. W przeciwieństwie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, olej kokosowy nie utlenia się podczas wystawiania na tlen, światło czy ciepło. Tym samym nie powoduje uszkodzeń tętnic, poprzez stres oksydacyjny. Jeśli członkowie rodziny cierpieli na choroby serca, włączenie oleju kokosowego będzie miało bezpośredni pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Na niektórych stronach internetowych nie znajdziesz nic pozytywnego na temat oleju kokosowego, zwłaszcza jeśli chodzi o jego zdolność do zwiększania wydajności działania tarczycy i tempa przemiany materii.
Zadajesz sobie wówczas pytanie DLACZEGO?
Istnieje wiele opublikowanych badań na temat relacji między olejem kokosowym a metabolizmem i tarczycą. Badania pokazują, że zawiera on unikalne kwasy tłuszczowe, które stymulują przemianę materii, dostarczają organizmowi ogromną energię i potęgują utratę zbędnej masy ciała.
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że niedoczynność tarczycy to choroba autoimmunologiczna, a jest to jeden z głównych powodów, dla których konwencjonalne leczenie farmaceutyczne nie jest nieskuteczne. W celu rozwiązania problemu z tarczycą tak naprawdę trzeba zmniejszyć stan zapalny, ponieważ zapalenie prowadzi do zmniejszenia konwersji T4 do T3 (nieaktywna forma hormonu tarczycy). Organizm musi go przekształcić do tej postaci, zanim będzie wdrożona w użycie.
W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie American Society for Microbiology w Sferze, zgodnie z Medical Daily, naukowcy stwierdzili, że olej kokosowy może zwalczać zakażenie krwi spowodowane przez grzyby Candida albicans.
Objawy grzybicy Candida:
Trudno uwierzyć, że możesz mieć grzyby rosnące w organizmie. Obecność Candidy może doprowadzić do utraty wagi, uczucia zmęczenia, większej podatności na stres. Olej kokosowy zatrzymuje rozwój tego grzyba. Na podstawie badań z Rice University szacuje się, że 70% ludzi dotyka grzybicza infekcja ogólnoustrojowa.
Czytając 6 poprzednich powodów, nie powinieneś mieć wątpliwości co do skuteczności oleju kokosowego w redukcji tłuszczu. Większość kobiet nie osiąga celu „płaskiego brzucha”, ponieważ nie mają wystarczająco zdrowia. To może, albo nie może mieć sens, ale prawda jest taka, której większość nie chcę usłyszeć.
Co chcą usłyszeć:
Jeśli spodobały Ci się powyższe tezy, to masz szczęście, ponieważ olej kokosowy dokładnie to zapewni.
Badania przeprowadzone u 40 kobiet z otyłością brzuszną dowodzą, że przy spożyciu oleju kokosowego przez okres 12 tygodni BMI uległo znacznemu zmniejszeniu, a obwód talii się zmniejszył. Rzecz jasna, płaski brzuch nie pojawi się w sposób magiczny, czy na pstryknięcie palcem. Może to potrwać kilka tygodni, a nawet miesięcy, od czasu rozpoczęcia nawyku spożywania oleju kokosowego. Są to rzeczy wymagające czasu.
Jest to uniwersalna prawda, jeśli unikasz pójścia na skróty i pracujesz nad czymś silnie, nie tylko osiągniesz swój wymarzony sukces, ale go podtrzymasz. Zadaj sobie pytanie „Wolałabym mieć płaski brzuch w 4 tygodnie, przez okres jednego CZY wolałabym mieć płaski brzuch w 4 miesiące, ale trwający wiecznie?” Twoja odpowiedź zdeterminuje nawyki.
2 łyżki oleju kokosowego każdego dnia jest odpowiedzią na problemu zdrowotne i dla tych, którzy pragną zgubić nieco kilogramów. Zalecane jest zatem używanie tego tłuszczu również podczas gotowania.
http://www.mayoclinic.org/coconut-oil-thyroid/expert-answers/faq-20058244
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/
http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8450295
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080
http://www.mayoclinic.org/coconut-oil-thyroid/expert-answers/faq-20058244
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
View Comments
Czy moge dodawac olej tak poprostu do posilkow np. koktajli, zup? Mozna jesc na zimno ??
Tak, ale zwróć uwagę na technologię wytworzenia, powinien być czysty, nierafinowany, tłoczony na zimno :)
Czy spożywanie wiórków kokosowych też nie niesie ze sobą tyle dobrego ?
:) raczej nie
Wszystko się zgadza, ale trzeba zaznaczyć że chodzi o olej kokosowy tłoczony na zimno, extra virgin, a nie rafinowany-wtedy jest uboższy w swoje właściwości i głównie nadaje się do smażenia
Taki mam i pije kawę, Pycha
W pełni się zgadzam ze wszystkim! olej kokosowy to mega superfood :D
Wg mnie to jest klasyczny dawny "ceres" - używany do smażenia, zwłaszcza racuchów, placków ziemniaczanych, czy pączków - nigdy się nie przypalał i łanie pachniał :)
Czy z cukrzycą typu II też można? Czy np. rano jako pierwszy posiłek na zasadzie dodatek do kawy ( kawa z olejem kokosowym zamiast śniadania) ?
Czy mleko kokosowe z puszki o wysokiej zawartości kokosa ( powyżej 85%) to jest dobry dodatek do kawy? Czy można to porównać do oleju kokosowego?
Dobrze rozumiem, że olej tłoczony ns zimno to nie to samo co nierafinowany ? Wiem, że nierafinowany zdrowszy, niestety często spotykam się z brakiem informacji o tym. Najczęściej jest napisane tylko, że tłoczony na zimno albo ekologiczny, ale to chyba nie to samo co nierafinowany ?
Tłoczony na zimno to jest to samo co nierafinowany.
rafinowany = poddany obróbce termicznej + odczynniki chemiczne np. kwas fosforowy
czyli kolega wyżej miał racje czy nie ?
przypadkiem tu trafiłam, zostaję na dłużej! bardzo merytoryczny artykuł. *.* ja olej kokosowy lubię, często używam, w diecie i w pielęgnacji ciała, ale wspomagam się też mieszanką olejów GoldenDrop, bo zawiera kwasy omega 3 i omega 6. bardzo polecam!
A ktory olej jest najlepszy chodzi mi o firme?
Korzystam z tego oleju od miesiąca i muszę powiedzieć, że jest niesamowity! potrawy mają taki fajny delikatny zapach świeżego kokosa. Muszę spróbować jeszcze jak działa jako szampon:)