Jak sobie pomóc przy bólu gardła naturalnymi sposobami?

Ból gardła jest objawem towarzyszącym infekcjom bakteryjnym lub wirusowym związanym z górnymi drogami oddechowymi. Najczęściej towarzyszą mu inne objawy chorobowe – katar, kaszel, gorączka, bóle mięśni, brak apetytu. Jak sobie pomóc złagodzić ten objaw w czasie choroby?

Jak boli gardło?

Ból gardła jest bardzo specyficzny dla różnych dolegliwości. Najczęściej występują:

– uczucie drapania

– suchość w gardle

– kłujący ból

– trudności w przełykaniu pokarmu

– swędzenie gardła podczas przełykania (wrażenie, jakby swędziało pomiędzy gardłem, a uszami, czego nie da się podrapać w żaden sposób)

– ściśnięte gardło

– chrypka, trudności w mówieniu

– trudności w oddychaniu przez usta

– pieczenie gardła

– zaczerwienienie okolic gardła

– różnego rodzaju naloty na błonie śluzowej gardła

– powiększone migdałki

– nadprodukcja śluzu, konieczność ciągłego przełykania śliny

Nie da się ukryć, że są to dolegliwości wyjątkowo przykre dla każdego chorego, szczególnie że występują w towarzystwie innych niemiłych objawów, które jeszcze bardziej pogarszają samopoczucie. Dlatego też choroby gardła leczy się nie tylko przyczynowo, ale również objawowo. 

Dlaczego warto się leczyć naturalnymi sposobami?

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

Sięganie po domowe środki przeciwbólowe, zmniejszające obrzęk i nadprodukcję śluzu w gardle, to bardzo częsty sposób na radzenia sobie z objawami anginy czy wirusowego zapalenia gardła.

Przyczyn może być wiele. Nie każdy toleruje leki przeznaczone do stosowania w stanach zapalnych gardła, z uwagi na nadwrażliwość na którykolwiek składnik czynny. W niektórych przypadkach pacjenci mają silną niechęć do stosowania takich środków – na przykład do ssania tabletek na gardło lub stosowania specjalnych sprayów łagodzących objawy. Również w czasie ciąży nie zawsze można stosować wszystkie leki, więc przyszłe mamy wystrzegają się ich jak tylko mogą.

Jeśli chcesz skutecznie zwalczyć objawy bólu gardła, koniecznie zastosuj się do zaleceń lekarza. Dużo pij, ponieważ w takich chorobach nawilżanie gardła to podstawa, unikaj wychłodzenia (pij ciepłe płyny – zarówno zbyt gorące, jak i zbyt zimne mogą zaszkodzić).

W infekcjach bakteryjnych mogą być konieczne antybiotyki, a w wirusowych – leki przeciwwirusowe. Jednak zanim zaczną one działać, warto wpłynąć również na objawy bólu gardła, aby złagodzić je i lżej przejść przez przykrą chorobę, a także przyspieszyć zdrowienie. 

Miód

Remedium na wszelkie infekcje przekazywane z pokolenia na pokolenie, nie bez powodu zresztą. Bo miód ma w sobie bardzo dużo składników bioaktywnych o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, a także przeciwzapalnych.

Zawiera cukry proste, które wzmacniają organizm osłabiony chorobą, oraz wiele witamin sprzyjających szybkiemu powrotowi do zdrowia. Woda lub herbata z miodem powinna stać przy łóżku każdej osoby chorej na infekcje górnych dróg oddechowych i być często popijana. 

Woda z solą

Ten specyfik należy wykorzystać do płukanek gardła, a nie do picia. Ciepłą wodę należy wymieszać z połową łyżeczki soli i co około trzy godziny robić sobie płukanki gardła. To nie tylko łagodzi ból, ale także zmniejsza produkcję wydzieliny, co sprawia, że rzadziej przełykamy ślinę i gardło staje się mniej obciążone. 

Herbatka rumiankowa

Rumianek jest znany ze swoich antyseptycznych właściwości, i stosuje się go w wielu domach zarówno zewnętrznie jako kompres, jak i do picia na różne dolegliwości. Ma także właściwości przeciwzapalne oraz ściągające, przez co regularne popijanie paru łyków herbatki z rumianku co kilkanaście minut może w krótkim czasie poprawić stan chorego. 

Mięta

Mięta pieprzowa ma zdolności odświeżania i łagodzenia bólu. Oprócz tego działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Najlepszym wyborem są herbatki z mięty pieprzowej lub spożywanie wody z listkami mięty. 

Soda oczyszczona

W postaci płukanki, soda z solą może zadziałać antybakteryjnie i zapobiegać rozwojowi drożdży i grzybów w jamie ustnej. Stosowanie płukanki co trzy godziny może przyspieszyć powrót do zdrowia. 

Kozieradk

Kozieradkę można stosować w różnych postaciach: jeść jej nasiona, spożywać olej z kozieradki lub pić herbatki z tego ziela. Ma ona właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. 

Prawoślaz

Jest bardzo popularnym składnikiem syropów na kaszel i ból gardła, co świadczy o jego wysokiej skuteczności. Korzeń prawoślazu ma w sobie substancje śluzowe, które w bardzo delikatny sposób powlekają błonę śluzową gardła łagodząc dolegliwości związane z infekcją, takie jak świąd, pieczenie, suchość.

Prawoślaz może jednak obniżać poziom cukru we krwi, dlatego osoby z cukrzycą powinny się skonsultować z lekarzem, zanim sięgnąć po wysuszony i sproszkowany korzeń tej rośliny, by dodać ją do herbatki. 

Lukrecja

Korzeń lukrecji można zakupić w postaci herbatki, którą warto popijać w czasie infekcji gardła. Można również wykorzystać go jako płukankę na ból gardła, gdyż wykazuje dużą skuteczność w leczeniu tej dolegliwości. Nie zaleca się jednak stosowania lukrecji u kobiet w ciąży. 

Kora śliskiego wiązu

To mało znana w Polsce substancja, ale również bardzo pomocna w leczeniu infekcji gardła. Można używać sproszkowanej kory jako herbatki na przeziębienie, ale również ssać tabletki z ekstraktem śliskiego wiązu. Tworzy on specyficzny żel, który otula błony śluzowe gardła, łagodząc podrażnienia. 

Ocet jabłkowy

To produkt bardzo skuteczny nie tylko w kuchni do zakwaszania potraw, ale także w domowej apteczce. Jego kwasowość sprawia, że zmniejsza się ilość śluzu w gardle, co ułatwia przełykanie.

Bardzo skuteczne może być picie niewielkich ilości octu jabłkowego rozcieńczonego z wodą w celu zminimalizowania rozprzestrzeniania się infekcji gardła. Najlepiej więc stosować go gdy tylko gardło zacznie drapać, w postaci płukanki. 

Czosnek

To kolejny po miodzie z cytryną hit naszych babć – tani, smaczny i naprawdę działający na wiele bakterii. Allicyna to związek siarki znajdujący się w czosnku, który ma silne właściwości antybakteryjne. Ząbek czosnku można ssać dla zmniejszenia dolegliwości bólowych, ale dla wielu osób nie byłoby to zbyt przyjemne.

Lepiej więc dodać go do kanapki lub wkroić do mleka z miodek, aby nieco stępić jego ostry smak. Niestety, jedzenie czosnku zabija Twój świeży oddech, ale za to zabija też większość bakterii w jamie ustnej, więc niemal natychmiast uda Ci się odczuć jego skuteczność.

Pieprz cayenne

Pikantne potrawy mają właściwości rozgrzewające, ale to nie wszystko. Kapsaicyna zawarta w pieprzu cayenne ma działanie przeciwbólowe. Możesz wypróbować wodę z miodem i dodatkiem ostrej papryczki w przypadku bólu gardła.

Pamiętaj jednak, że w przypadku jakichkolwiek owrzodzeń (na przykład przy anginie) nie należy stosować tego specyfiku, bo można jeszcze bardziej pogorszyć swój stan. 

Domowe metody są bardzo łatwo dostępne, tanie i naprawdę skuteczne. W zależności od tego, czy chcesz złagodzić ból, czy przyspieszyć proces zdrowienia, postaw na któryś z wymienionych specyfików, aby osiągnąć poprawę stanu zdrowia w tej powszechnej dolegliwości.

Możesz również wypróbować kilka z tych metod jednocześnie – infekcje wzięte w ogień krzyżowy będą musiały szybko odpuścić! To metody w większości bardzo bezpieczne, a część z tych składników na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Nie ma więc żadnego powodu, aby ich nie wypróbować, gdy tylko poczujesz, że w gardle drapie, swędzi i ściska!