Groszek zielony surowy
81 kcal / 100g IG-48
Białko | 5.42 g |
Tłuszcz | 0.4 g |
Węglowodany | 14.45 g |
Błonnik | 5.7 g |
Woda | 78.86 ml |
Marchewka podsmażana z groszkiem to jeden z ulubionych dodatków warzywnych do obiadów – w szczególności do kotletów mielonych lub schabowych, które są niekwestionowanymi królami naszych polskich stołów. Jakie właściwości prozdrowotne ma zielony groszek i dlaczego warto go jeść dużo częściej, niż mamy w zwyczaju?
Groszek siewny to gatunek rośliny rocznej z rodziny bobowatych, który w Europie występuje jedynie w uprawie. Groszek zielony to nasiono rośliny strączkowej, mające postać małych, zielonych kuleczek pochodzących z niewielkich zielonych strąków. Wytwarza piękne niebieskie kwiaty, dlatego hodując groszek w swoim przydomowym ogródku można liczyć także na wspaniałe doznania estetyczne i mnóstwo barw na grządce.
Zawartość kalorii w groszku jest niewielka, za to ma on sporo węglowodanów oraz białek. Około 70% kalorii z groszku pochodzi właśnie z węglowodanów złożonych, głównie skrobi – dlatego często w żywieniu uznaje się groszek zielony za warzywo skrobiowe. W groszku można znaleźć również sporo błonnika, a zatem profil węglowodanowy tego warzywa sprawia, że jest ono bardzo sycącym, pożywnym składnikiem różnych dań.
Groszek jest słodki, bardzo delikatny w smaku i wspaniale uzupełnia sałatki jarzynowe, zupy i wiele innych potraw. Dlaczego jeszcze, oprócz walorów smakowych, warto po niego sięgać?
Niski indeks glikemiczny spowodowany jest głównie zawartością cukrów złożonych oraz błonnika, dzięki czemu groszek nie podwyższa zanadto poziomu cukru we krwi po posiłku i nie przyczynia się do gwałtownych wahań glukozy. Może być spożywany, choć w umiarkowanych ilościach, przez diabetyków i osoby cierpiące na insulinooporność;
Dzięki temu skutecznie uzupełnia dietę w białka roślinne, co jest szczególnie cenne w przypadku wegetarian i wegan, którzy muszą zastępować białkiem roślinnym brak mięsa w diecie. Wysoka zawartość białek sprzyja wzrostowi, jest korzystna dla dzieci, rekonwalescentów, u osób budujących masę mięśniową;
Wysoka zawartość białka, skrobi i błonnika sprawia, że można się porządnie nasycić już niewielką ilością groszku zielonego na długi czas. Tym samym pomaga to w odchudzaniu – zapobiega wilczemu głodowi, podjadaniu między posiłkami;
Poprzez wysoką zawartość błonnika groszek może ułatwiać trawienie, przyspieszać perystaltykę jelit, rozluźniać stolce i ułatwiać wypróżnianie;
Zawiera polifenole, flawonole, karotnoidy i saponiny, które znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Regularne spożywanie groszku zielonego, oczywiście jako elementu zbilansowanej diety, znacząco może obniżyć ryzyko zachorowania na raka, co jest szczególnie korzystne w przypadku osób znajdujących się w grupie ryzyka;
Błonnik ma zdolność obniżania wchłaniania cholesterolu do krwi, dlatego jest świetnym środkiem profilaktycznym jeśli chodzi o miażdżycę. Dodatkowo, zawarte w nim przeciwutleniacze zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych i zwalczają wolne rodniki, które mogą się przyczynić do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych;
Antyodżywcze właściwości groszku to przede wszystkim powodowanie silnych wzdęć, ale również utrudnieni wchłaniania wielu pierwiastków, na przykład żelaza. Aby zapobiec jednemu i drugiemu, należy się stosować do kilku reguł:
Groszek warto spożywać jako dodatek do past warzywnych, sosów, zup, puree ziemniaczanego, sałatek, zapiekanek. Jego kremowa konsystencja i łagodny smak świetnie dopełnią wiele potraw. Dodając groszek sprawiasz, że Twoje dania są też zdrowsze!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…