Jajko, całe, surowe, świeże
143 kcal / 100g
Białko | 12.56 g |
Tłuszcz | 9.51 g |
Węglowodany | 0.72 g |
Błonnik | 0 g |
Woda | 76.15 ml |
Jajka to jeden z najbardziej podstawowych produktów w naszej kuchni. Oprócz tego, że uwielbiamy je jeść samodzielnie w różnej postaci, to stanowią niezbędny składnik ciast, kremów, majonezu, pieczywa i mnóstwa innych potraw. Czy mając cukrzycę można je jeść, czy też należy uważać?
Cukrzyca jest chorobą, która polega na nieprawidłowej gospodarce glukozy w organizmie. Gdy spożyje się zbyt dużo cukrów prostych, wówczas trzustka wytwarza zbyt mało insuliny i nie jest w stanie efektywnie przetworzyć tego nadmiaru na energię.
Skutkuje to nadwagą oraz hiperglikemią – stanem, który może zagrażać życiu pacjenta. W związku z tym produktami, które należy drastycznie ograniczyć w diecie są te wszystkie smakołyki, które zawierają cukry proste, a także w pewnym stopniu cukry złożone.
Czy jajko można zaliczyć do tej kategorii? Absolutnie nie! Składa się ono w przeważającej większości z białek z niewielką ilością tłuszczów i zaledwie śladową zawartością węglowodanów. Uważa się więc, że nawet kilka jajek na raz nie będzie w stanie w znaczący sposób podnieść poziomu cukru.
Diabetycy oprócz kontroli cukru muszą również kontrolować swój cholesterol. Są w grupie szczególnego ryzyka, ponieważ nieprawidłowa gospodarka węglowodanowa automatycznie pogarsza również stan innych narządów, przez co dieta musi być pod stałym nadzorem.
Jaja zawierają spore ilości cholesterolu – pojedyncze kurze jajo ma go około 200 mg. W związku z tym, że spożywanie dużych ilości cholesterolu jest jednym z czynników chorób układu krążenia, przez lata utarło się przekonanie, że osoby z grupy ryzyka nie powinny jeść zbyt dużo jajek.
Ta teoria została już jednak obalona – okazało się, że oprócz cholesterolu jaja zawierają również luteinę, która utrudnia wchłanianie tego tłuszczu do krwi, przez co cholesterol z jaj praktycznie nie jest w stanie zaszkodzić osobom z nadciśnieniem czy cukrzycą.
Mówi się, że zdrowa osoba powinna spożywać nie więcej niż 300 mg cholesterolu dziennie. Zjadając zaledwie jedno jajko dziennie, nie pozostawiasz sobie miejsca na cholesterol z innych źródeł.
Dlatego, choć jaja nie są źródłem węglowodanów, a dostarczają wielu cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, takich jak luteina czy cholina, są też pełne cholesterolu – dlatego lepiej nie spożywać ich w nadmiarze.
Jeśli diabetyk spożyje w ciągu dnia jedno jajko na miękko, powinien ograniczać cholesterol z innych źródeł zwierzęcych – wędlin, mięs, serów, mleka. Jeśli decydujesz się na jajecznicę z dwóch jaj, ogranicz inne źródła cholesterolu tego dnia.
Mając cukrzycę, warto rozważyć dietę wegetariańską, dzięki której większy nacisk kładzie się na warzywa, niż na produkty zwierzęce, z korzyścią dla zdrowia – glikemii i poziomu cholesterolu we krwi.
Diabetycy ograniczający podaż jaj w swojej diecie powinni zwracać uwagę nie tylko na jaja podawane w postaci samodzielnej potrawy – sadzone, na miękko czy w jajecznicy.
Również pasty z dodatkiem jaj, sałatki jajeczne, ciasta biszkoptowe i makarony jajeczne są bogate w ten produkt.
Nie takie jajka straszne, jak je malują! Z uwagi na wysokobiałkowy skład tych przysmaków, można pozwalać sobie na nie stosunkowo często, ale pod kilkoma warunkami:
– jajecznicę smaż na oleju roślinnym, a nie na maśle
– nie dodawaj do jajek wysokotłuszczowych produktów, takich jak bekon czy kiełbasa
– nie zjadaj ich z dodatkiem białego pieczywa – wybierz raczej pełnoziarnisty chleb
W cukrzycy jaja nie są zabronione, a wręcz przeciwnie. Komponowane z pełnoziarnistym pieczywem, dużą ilością warzyw lub tłuszczem roślinnym mogą być bardzo ważnym składnikiem diety. Chodzi o to, by jak najdłużej utrzymać sytość bez podnoszenia poziomu glukozy we krwi.
To również bardzo dobry produkt spożywczy, jeśli masz cukrzycę, a próbujesz schudnąć przy pomocy diety. Dlatego nie obawiaj się jajek w cukrzycy – jedyne, co może Ci zaszkodzić to niewłaściwe dla nich towarzystwo oraz brak umiaru!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…