Jajka to jeden z najbardziej podstawowych produktów w naszej kuchni. Oprócz tego, że uwielbiamy je jeść samodzielnie w różnej postaci, to stanowią niezbędny składnik ciast, kremów, majonezu, pieczywa i mnóstwa innych potraw. Czy mając cukrzycę można je jeść, czy też należy uważać?
Cukrzyca a jajka
Cukrzyca jest chorobą, która polega na nieprawidłowej gospodarce glukozy w organizmie. Gdy spożyje się zbyt dużo cukrów prostych, wówczas trzustka wytwarza zbyt mało insuliny i nie jest w stanie efektywnie przetworzyć tego nadmiaru na energię.
Skutkuje to nadwagą oraz hiperglikemią – stanem, który może zagrażać życiu pacjenta. W związku z tym produktami, które należy drastycznie ograniczyć w diecie są te wszystkie smakołyki, które zawierają cukry proste, a także w pewnym stopniu cukry złożone.
Czy jajko można zaliczyć do tej kategorii? Absolutnie nie! Składa się ono w przeważającej większości z białek z niewielką ilością tłuszczów i zaledwie śladową zawartością węglowodanów. Uważa się więc, że nawet kilka jajek na raz nie będzie w stanie w znaczący sposób podnieść poziomu cukru.
Skąd opór przed spożywaniem jajek przez diabetyków?
Diabetycy oprócz kontroli cukru muszą również kontrolować swój cholesterol. Są w grupie szczególnego ryzyka, ponieważ nieprawidłowa gospodarka węglowodanowa automatycznie pogarsza również stan innych narządów, przez co dieta musi być pod stałym nadzorem.
Jaja zawierają spore ilości cholesterolu – pojedyncze kurze jajo ma go około 200 mg. W związku z tym, że spożywanie dużych ilości cholesterolu jest jednym z czynników chorób układu krążenia, przez lata utarło się przekonanie, że osoby z grupy ryzyka nie powinny jeść zbyt dużo jajek.
Ta teoria została już jednak obalona – okazało się, że oprócz cholesterolu jaja zawierają również luteinę, która utrudnia wchłanianie tego tłuszczu do krwi, przez co cholesterol z jaj praktycznie nie jest w stanie zaszkodzić osobom z nadciśnieniem czy cukrzycą.
Ile jaj może jeść diabetyk?
Mówi się, że zdrowa osoba powinna spożywać nie więcej niż 300 mg cholesterolu dziennie. Zjadając zaledwie jedno jajko dziennie, nie pozostawiasz sobie miejsca na cholesterol z innych źródeł.
Dlatego, choć jaja nie są źródłem węglowodanów, a dostarczają wielu cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, takich jak luteina czy cholina, są też pełne cholesterolu – dlatego lepiej nie spożywać ich w nadmiarze.
Jeśli diabetyk spożyje w ciągu dnia jedno jajko na miękko, powinien ograniczać cholesterol z innych źródeł zwierzęcych – wędlin, mięs, serów, mleka. Jeśli decydujesz się na jajecznicę z dwóch jaj, ogranicz inne źródła cholesterolu tego dnia.
Mając cukrzycę, warto rozważyć dietę wegetariańską, dzięki której większy nacisk kładzie się na warzywa, niż na produkty zwierzęce, z korzyścią dla zdrowia – glikemii i poziomu cholesterolu we krwi.
Jajka w różnej postaci
Diabetycy ograniczający podaż jaj w swojej diecie powinni zwracać uwagę nie tylko na jaja podawane w postaci samodzielnej potrawy – sadzone, na miękko czy w jajecznicy.
Również pasty z dodatkiem jaj, sałatki jajeczne, ciasta biszkoptowe i makarony jajeczne są bogate w ten produkt.
Jak jeść jajka, gdy ma się cukrzycę?
Nie takie jajka straszne, jak je malują! Z uwagi na wysokobiałkowy skład tych przysmaków, można pozwalać sobie na nie stosunkowo często, ale pod kilkoma warunkami:
– jajecznicę smaż na oleju roślinnym, a nie na maśle
– nie dodawaj do jajek wysokotłuszczowych produktów, takich jak bekon czy kiełbasa
– nie zjadaj ich z dodatkiem białego pieczywa – wybierz raczej pełnoziarnisty chleb
W cukrzycy jaja nie są zabronione, a wręcz przeciwnie. Komponowane z pełnoziarnistym pieczywem, dużą ilością warzyw lub tłuszczem roślinnym mogą być bardzo ważnym składnikiem diety. Chodzi o to, by jak najdłużej utrzymać sytość bez podnoszenia poziomu glukozy we krwi.
To również bardzo dobry produkt spożywczy, jeśli masz cukrzycę, a próbujesz schudnąć przy pomocy diety. Dlatego nie obawiaj się jajek w cukrzycy – jedyne, co może Ci zaszkodzić to niewłaściwe dla nich towarzystwo oraz brak umiaru!