Ciecierzyca
378 kcal / 100g
Białko | 20.47 g |
Tłuszcz | 6.04 g |
Węglowodany | 62.95 g |
Błonnik | 12.2 g |
Woda | 7.68 ml |
Ciecierzyca, albo też cieciorka, stała się u nas nieco bardziej popularna w ostatnich latach dzięki rozpowszechnieniu przepisów z diety wegańskiej – której jest jednym z ważniejszych składników. Te duże nasiona strączkowe mają charakterystyczny, fasolowy smak i wiele właściwości odżywczych, których nie wolno przegapić. Warto też zwrócić uwagę na liczne możliwości ich przygotowania.
Nazywana jest również grochem włoskim, to roślina z rodziny bobowatych, wyglądem przypominająca nieco orzech laskowy. Występuje i jest spożywana głównie w rejonach Bliskiego Wchodu – tam stanowi podstawę diety. Cieciorkę można kupić w postaci suchych ziaren – wymagających moczenia i ugotowania dla uzyskania pełnej strawności, lub w puszce w lekkiej zalewie. Ma kremowy, lekko orzechowy posmak i świetnie sprawdza się w wielu potrawach.
Te nasiona rośliny strączkowej spożywa się w zasadzie tak, jak każde podobne. Świetnie smakuje na przykład w postaci pasty z innymi warzywami i ziołami, jak też jako zupa-krem lub dodatek do zupy. Można z niej przygotowywać różne potrawy jednogarnkowe, a także wrzucać do sałatki. Najpopularniejszą potrawą z ciecierzycy jest obecnie hummus – wegańska, aromatyczna pasta na kanapki, wafle ryżowe czy chrupkie pieczywo, która podbija serca wszystkich miłośników roślin i bliskowschodniej kuchni.
Cieciorka jest mało kalorycznym, ale za to bogatym w białko i węglowodany nasionem, dzięki któremu można w bardzo dobry sposób uzupełnić swoją dietę. Zawiera duże ilości błonnika, białek, a także minerałów: żelaza, fosforu, manganu i miedzi oraz kwasu foliowego.
To dobry wybór w czasie diety redukcyjnej, ponieważ cieciorka jest bogata w białka pochodzenia roślinnego oraz węglowodany, dzięki którym zapewniasz sobie sytość i energię w małej liczbie kalorii. Białko ponadto zwiększa poziom leptyny, czyli hormonu sytości, przez co dłużej czujesz sytość po spożyciu cieciorki. Zawarty w niej błonnik natomiast pęcznieje w jelitach i wypełnia je, zapewniając mechaniczne uczucie pełności.
Ciecierzyca cechuje się niskim indeksem glikemicznym, co wynika bezpośrednio z wysokiej zawartości błonnika. To właśnie on sprawia, że choć ta roślina ma dużo węglowodanów, to są one wolno rozkładane. Regularne spożywanie ciecierzycy w niektórych badaniach wykazało, że pomaga ona obniżyć poziom cukru na czczo, który jest bardzo ważnym parametrem w przypadku diabetyków.
Znów wysoka zawartość błonnika w ciecierzycy sprawia, że jelita są lepiej oczyszczane. Dodatkowo rozpuszczalna frakcja błonnika w tych nasionach jest pokarmem dla mikrobioty jelitowej – przez co trawienie zachodzi skuteczniej. Oprócz tego mikroflora jelitowa sprzyja wytwarzaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych między innymi za prawidłową pracę mózgu.
Magnez i potas zawarte w ciecierzycy usprawniają pracę serca, a błonnik obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Tym samym ciecierzyca jest dobrym źródłem energii dla osób z grupy ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową. Cieciorka sprzyja produkcji maślanu w jelitach – substancji, która ma wysoki potencjał przeciwzapalny i tym samym może sprzyjać zapobieganiu występowania nowotworów okrężnicy. Poprzez zdolność do regulowania cukru, ciecierzyca może też zapobiegać wystąpieniu cukrzycy u osób predysponowanych oraz cierpiących na insulinooporność.
W kuchni warto stawiać na różnorodność, ponieważ jest ona gwarantem tego, że w naszej diecie znajdzie się wiele różnych składników, które mogą wspomagać prawidłową pracę całego organizmu. Zamieniając od czasu do czasu szynkę na hummus lub zamiast klasycznej pomidorowej fundując sobie zupę-krem z ciecierzycy, można nie tylko nasycić żołądek i doświadczyć ciekawego smaku, ale przede wszystkim dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…