Surowy Szpinak
23 kcal / 100g IG-15
Białko | 2.86 g |
Tłuszcz | 0.39 g |
Węglowodany | 3.63 g |
Błonnik | 2.2 g |
Woda | 91.4 ml |
Szpinak – koniecznie w wersji podsmażanej na masełku, z dużą ilością czosnku, przypominający ciepłą, zieloną breję.
Dla wielu z nas była to prawdziwa zmora lat dziecięcych, po której wciąż nie cierpimy tego warzywa.
Okazuje się, że nasze mamy dysponowały nieco zafałszowanymi informacjami na temat zawartości żelaza w szpinaku, i pewnie dlatego tak uparcie nam go wciskały do obiadu.
Gdy byliśmy dzieciakami, jedną z popularniejszych bajek był Poppeye – to ten chudy marynarz z fajką w zębach i tatuażem kotwicy na muskularnym ramieniu, który swoją niebywałą siłę zawdzięczał jedzeniu potężnych ilości szpinaku.
Trzeba przyznać, że popularyzowanie jedzenia szpinaku wśród dzieci w taki sposób może nie jest do końca prawdziwe, ale z pewnością godne pochwały. Wyrastaliśmy dzięki Poppeyowi w przekonaniu, że szpinak daje siłę, i aż ma się ochotę czasem włączyć swojemu dziecku tę bajkę, gdy już brakuje argumentów, by je przekonać do jedzenia, skądinąd pysznego, szpinaku.
Krąży także historia, jakoby na początku XX wieku okazało się, że zawartość żelaza w szpinaku została dziesięciokrotnie podwyższona przez postawienie przecinka w nieodpowiednim miejscu przez jednego z naukowców.
Nie jest to jednak prawdą – rzeczywiście dysponujemy faktyczną informacja o zawartości żelaza w szpinaku, rzecz w tym, że nie zawsze jest ono prawidłowo wchłaniane. Stąd też, szpinak wcale nie jest tak doskonałym źródłem żelaza.
Postać żelaza dominująca w szpinaku, to żelazo niehemowe, które występuje w warzywach i nie jest tak dobrze wchłaniane. Inne składniki pokarmowe mogą dodatkowo pogarszać jego wchłanianie. Żelazo o prawidłowej przyswajalności, najwyższej z dostępnych źródeł, znajduje się w mięsie – to żelazo hemowe.
Zawartośc żelaza w przeliczeniu na 100 g liści szpinaku to około 2,6 mg, przy czym w steku z polędwicy wołowej jest to nieco mniej, bo 2,5 mg na 100 g.
Jednak z tej ilości żelaza ze szpinaku wchłonie się tylko 1,7%, czyli 0,044 mg.
Dla porównania, żelazo z mięsa wchłonie się w około 20%, czyli w ilości 0,50 mg. To ponad dziecięciokrotnie więcej!
Ależ oczywiście, że nie! Szpinak wciąż pozostaje jednym ze smaczniejszych produktów żywnościowych, szczególnie podawany z pieczonym łososiem. Poza tym, szpinak zawiera mnóstwo witaminy A i innych cennych składników bioaktywnych.
Czasem po zjedzeniu szpinaku można mieć wrażenie, jakby zęby zgrzytały, niczym pokryte kredą. Jest to prawdopodobnie zasługą wysokiej zawartości kwasu szczawiowego. W reakcji z jonami wapnia zawartymi w ślinie, kwas szczawiowy tworzy szczawian wapnia. Jest to związek nierozpuszczalny, który pokrywa zęby dając ten ciekawy efekt. Najlepiej po zjedzeniu szpinaku (zwłaszcza z dużą ilością czosnku!) po prostu umyć zęby, bo ten efekt nie jest zbyt przyjemny.
Nasze babcie prawdopodobnie niespecjalnie znały się na żywieniowych nowinkach dotyczących składu szpinaku, a mimo to doskonale wiedziały, jak wydobyć z niego to, co najlepsze. Po dziś dzień są pewne niezmienne zasady dotyczące przygotowywania duszonego szpinaku na ciepło:
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…