Na przełomie maja i kwietnia miejscami można zaobserwować wysokie krzewy czarnego bzu. Mają one charakterystyczne, jakby przekornie do swojej nazwy, białe kwiatki skupione w charakterystycznych baldachogronach. Z każdego pojedynczego białego kwiatka wyrasta mała, czarna kuleczka – jagoda czarnego bzu o fantastycznym smaku i właściwościach. Co koniecznie powinieneś wiedzieć o tej roślinie?
Zarówno liście, jak i kwiaty czarnego bzu wydzielają bardzo intensywny, wręcz odurzający zapach, uznawany za nieprzyjemny. W okresie od sierpnia do października można zaobserwować dojrzewanie owoców – kwiaty zmieniają się w zielone, a z czasem czerwone i na końcu ciemnofioletowe, a wręcz czarne kuleczki.
Krzewy czarnego bzu rosną dziko – ich jagody są chętnie spożywane przez ptaki, które wydalają niestrawione nasiona, tym samym rozsiewając je nieraz na duże odległości.
Warto rozglądać się za tymi jagodami – mają smak bardzo zbliżony do aronii, jak również podobną tym owocom cierpkość, za to smakują wyśmienicie – słodko, miodowo i są niezwykle aromatyczne. Najchętniej wykonuje się z nich soki i nalewki, ale również dżemy i konfitury.
Swój kolor jagody czarnego bzu zawdzięczają bardzo wysokiemu stężeniu flawonoidów – antocyjanów, w roślinach będących bardzo intensywnie czerwonymi barwnikami (w dużym stężeniu nadają skórce kolor czarny).
Najbardziej obfitym związkiem z tej klasy występującym w tych jagodach jest 3-sambubiozyd cyjanidyny. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w soku z czarnego bzu powoduje, że jest on jednym z najzdrowszych płynów, jakie możemy pić, i to tego tak łatwo dostępnym – każdy może w domowych warunkach przygotować takie soki na zimę.
Lecznicze właściwości przypisuje się zarówno owocom, jaki kwiatom czarnego bzu. Z kwiatów można przygotowywać napary o działaniu przeciwbólowym, w leczeniu migreny czy biegunki.
Z kolei jagody wykorzystuje się do działania napotnego, przeciwgorączkowego, moczopędnego, przeciwbólowego, a nawet odtruwającego.
Wzmacnianie systemu autoimmunologicznego oraz korzystny przeciwzapalny wpływ na zdrowie to głównie zasługa antocyjanów, których czarny bez ma pod dostatkiem, szczególnie w owocach.
Czarny bez nie nadaje się do spożycia na surowo, głównie z uwagi na swój cierpki smak, jednak nie powinniśmy go spożywać także wtedy, gdy jest niedojrzały.
W niedojrzałych owocach znajdują się glikozydy cyjanogenne – substancje, które w nawet niewielkich dawkach mogą wywołać zatrucie organizmu.
Wśród tej klasy związków dwa występujące w czarnym bzie mają naprawdę wysokie stężenie: sambunigryna i sambucyna.
Podczas gotowania czy smażenia związki te ulatniają się – dlatego picie soku czy spożywanie konfitur z czarnego bzu jest całkowicie bezpieczne, gdyż te produkty nie zawierają toksyny.
Zatruć się mogą szczególnie dzieci, ponieważ owoce rosną w sporej obfitości dziko – na przykład na skraju lasów czy łąk.
Objawy zatrucia jagodami czarnego bzu są dość niespecyficzne – dlatego należy zawsze powiązać je z ich spożyciem – wtedy lekarzowi łatwiej będzie zdiagnozować problem.
Mogą wystąpić bóle głowy, zawroty głowy, osłabienie, wymioty, biegunki i nudności. W skrajnych przypadkach może dojść do przyspieszenia tętna i duszności włącznie.
Gdy podejrzewasz, że mogło dojść do zatrucia czarnym bzem, jak najszybciej sprowokuj wymioty u siebie lub osoby poszkodowanej, i oczywiście wezwij pogotowie – będzie konieczne płukanie żołądka, aby nie dopuścić do wchłaniania się trucizny z przewodu pokarmowego.
Soki i przetwory z czarnego bzu mogą pomóc Ci wzbogacić jesienną i zimową dietę w przeciwutleniacze, tak ważne dla układu immunologicznego i leczenia stanów zapalnych oraz odmładzania całego ciała. Jednak musisz uważać na niedojrzałe owoce, gdyż mogą być bardzo toksyczne.
Do przetwarzania wykorzystuj wyłącznie te najbardziej dojrzałe – w ciemnym, czarnym kolorze. Dzięki temu oszczędzisz sobie nieprzyjemności wynikającej z silnego zatrucia glikozydami cyjanogennymi.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…