Użytkowników online: 153

Owoce morwy – dlaczego warto je polubić?

Morwa nie jest gatunkiem szczególnie często uprawianym, a tym bardziej rzadko spotyka się jej owoce w Polsce. Najczęściej hodowana jest w Azji i Ameryce Północnej, i to wcale nie dla owoców, lecz dla liści. Liście morwy stanowią jedyne pożywienie jedwabników – owadów, które produkują przędzę na jedwab. Drzewa morwy występują w trzech głównych odmianach – białej, czerwonej i czarnej. Ich owoce charakteryzują się doskonałym smakiem i ciekawymi właściwościami zdrowotnymi. Jak można je wykorzystać w codziennej diecie?

Jak wykorzystuje się morwę w celach zdrowotnych?

W tradycyjnej medycynie chińskiej powszechnie wykorzystuje się liście białej odmiany morwy, głównie w celu poprawy parametrów sercowo-naczyniowych, czyli obniżenia ciśnienia i poziomu cholesterolu. Można również w podobnym celu wykorzystywać ekstrakty z korzenia morwy białej. Mają one właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, a więc świetnie wpływają na wątrobę i nerki oraz na cały organizm. Aby urozmaicić swoją dietę w coś nietypowego, smacznego i korzystnego, warto spożywać owoce morwy w różnej postaci. Najczęściej przetwarza się je na herbatki, wino i soki, ale morwę można także spożywać w postaci suszonej.

Co zawierają owoce morwy?

Najwięcej korzyści zdrowotnych mają owoce morwy czarnej, głównie z uwagi na większą zawartość barwników o działaniu przeciwutleniającym. W Polsce najbardziej rozpowszechniona jest jednak morwa biała. Ogólnie owoce morwy są niskokaloryczne i zawierają:

W związku z bogatą zawartością, owoce morwy mogą być bardzo skutecznym lekiem oraz suplementem diety. To jeden z powodów, dla których warto po nią sięgnąć.


Morwa, surowe
43 kcal / 100g

Białko 1.44 g
Tłuszcz 0.39 g
Węglowodany 9.8 g
Błonnik 1.7 g
Woda 87.68 ml

Na co konkretnie pomaga morwa?

Na cukrzycę

Herbatka z liści białej morwy zawiera związek DNJ (1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina). Jego działanie polega na rozkładaniu skrobi z pożywienia do cukrów prostych. Popijanie herbatki z liści morwy do posiłku jest w stanie spowolnić wchłanianie glukozy do krwi i tym samym zapobiec hiperglikemii poposiłkowej. Oprócz tego kwercetyna zawarta w morwie hamuje działanie reduktazy aldozy, która wytwarza sorbitol z nadwyżek glukozy. W przypadku diabetyków, u których nadmiar glukozy jest objawem choroby, może dochodzić do nadprodukcji sorbitolu. Ten z kolei w nadmiarze uszkadza układ nerwowy, nerki i wzrok. Diabetycy powinni więc zdecydowanie postawić na liście morwy białej w leczeniu i profilaktyce cukrzycy! W Azji bardzo popularna jest Mon Tea – herbata dla cukrzyków, przygotowywana właśnie na bazie liści morwy.

Na zmniejszanie ryzyka nowotworów

Nowotwory są drugą po chorobach serca przyczyną śmiertelności na świecie, dlatego warto z wszystkich stron „atakować je” stosując profilaktykę antynowotworową. Najlepiej robić to poprzez dietę bogatą w owoce i warzywa o działaniu antynowotworowym. Należy do nich również morwa. Oprócz wysokiej zawartości przeciwutleniaczy zapobiegających skutkom stresu oksydacyjnego, hamuje ona nadprodukcję tlenku azotu, który może być czynnikiem rozwoju chorób nowotworowych. 

Na profilaktykę miażdżycy

Chcąc utrzymać swoje tętnice w doskonałej kondycji do końca życia, warto sięgać po specyfiki, które mają działanie profilaktyczne, na przykład po ekstrakty z morwy. Antyoksydacyjne właściwości morwy sprawiają, że zmniejsza się stopień utlenienia cholesterolu LDL, a tym samym nie dochodzi do jego wzrostu we krwi. LDL jest „złą” frakcją cholesterolu, powodującą powstawanie zmian miażdżycowych i uszkadzanie tętnic. Dlatego też należy stosować różne suplementy diety mające na celu obniżanie jego poziomu we krwi.

Na pamięć

Choroba Alzheimera polega na degeneracji układu nerwowego, co powoduje kłopoty z pamięcią i „cofanie w rozwoju” osoby dotkniętej nią. Ostatnio coraz częściej mówi się o negatywnym wpływie białek b-amyloidu 1-42 na układ nerwowy. Liście morwy hamują neurotoksyczne działanie tego związku, przez co zapobiegają powstawaniu choroby Alzheimera. 

Na infekcje bakteryjne

Bakterie otaczają nas wszędzie i bardzo trudno jest się uchronić przed ich dostawaniem się do organizmu. Wiele z nich jest bardzo groźnych i może powodować choroby. Najlepszym sposobem na bakterie jest połączenie diety wzmacniającej odporność organizmu z wysokim poziomem codziennej higieny. Wykazano, że w liściach morwy dostępne są liczne flawonoidy, które mają działanie antybakteryjne i zwalczają gronkowca złocistego, oraz bakterie Shigella i Salmonella. 

Na wirusy

Liście i kora morwy są bogate w związek DNJ, który działa antywirusowo. Z kolei pochodne flawonoidów mogą nawet hamować odwrotną transkryptazę wirusa HIV, przez co prawdopodobnie zapobiegają zakażeniu.  

Na odchudzanie

Regularne spożywanie owoców morwy lub picie naparu z jej liści może powodować utratę masy ciała, oczywiście w połączeniu z odpowiednią niskokaloryczną dietą i ćwiczeniami. Jeśli więc poszukujesz skutecznego środka, który wesprze Cię w walce z nadprogramowymi kilogramami, to zaprzyjaźnij się z morwą! 

Jeśli alkohol, to tylko dobre wino!

Nie namawiamy do częstego spożywania alkoholu, ale namawiamy do eksperymentów kuchennych i spożywania wysokiej jakości owoców, które mogą przyczynić się do poprawy Twojego stanu zdrowia. Jeśli uda Ci się zakupić owoce czarnej morwy, koniecznie spróbuj przyrządzić z nich domowe wino. Jest ono nie tylko smaczne, ale również ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Do domowego wina wybieraj ciemne, bardzo dojrzałe owoce, które nie mają już swoistej goryczki. Dzięki temu wino będzie naprawdę dobrze smakowało. Gdy decydujesz się na picie alkoholu, wybieraj ten, który przyniesie Ci potencjalne korzyści zdrowotne, a przy okazji będzie wybornie smakował. Samodzielne przygotowywanie wina jest ponadto bardzo satysfakcjonujące – przekonaj się!