Jagoda kamczacka jest owocem pochodzącym z wiciokrzewu sinego, zwanego też wiciokrzewem kamczackim. Jak sama nazwa wskazuje, jej rodzimym regionem jej północno-wschodnia Azja, gdzie panują bardzo surowe warunki klimatyczne. W Polsce znana jest od niedawna – a co powoduje, że staje się coraz bardziej popularna?
Nie jest to owoc spokrewniony z borówkami, choć kolorem i smakiem nieco je przypomina. Wiciokrzew siny charakteryzuje się dość dużą wysokością, dochodzącą nawet do 2 metrów, oraz długoletniością – rośnie nawet do 35 lat! Pewną ciekawostką jest, że ten krzew jest w stanie wyrosnąć nawet w skrajnych warunkach pogodowych. Niestraszne mu są mrozy ani susze, dlatego z powodzeniem może rosnąc na naszych polskich glebach. Lubi stanowiska nasłonecznione, ale i lekko zacienione, z lekko kwaśną glebą, choć wyrośnie wszędzie.
Z uwagi na zapylanie krzyżowe najkorzystniej jest sadzić tuż obok siebie przynajmniej dwa krzewy. Pojedynczy egzemplarz również zaowocuje, ale słabiej. Owoce jagody kamczackiej są nieregularne, wydłużone i skupione w pęczkach. Mają granatowy, siny kolor i lekki białawy nalot na powierzchni. Wewnątrz bardzo soczyste, z dużą zawartością fioletowoczerwonych barwników. Po osiągnięciu dojrzałości owoce jagody stają się bardzo delikatne – szybko obsypują się. Należy więc dokonywać zbiorów w sposób maksymalnie delikatny i w odpowiednim momencie, zanim opadną na ziemię. Z tego powodu niespecjalnie nadają się do uprawy towarowej.
W smaku przypomina czernice lub borówki amerykańskie, ale jest od nich bardziej kwaśna i ma gorzki posmak. Nienajlepszym pomysłem jest sadzenie rośliny pozyskanej z nasion – wydaje ona wtedy gorzkie owoce. Lepszym rozwiązaniem do amatorskiej uprawy będzie zakup sadzonek dobrej jakości, nowoczesnych odmian, które wyzbyły się już goryczki. Niewątpliwą zaletą jagody kamczackiej jest to, że jest ona jednym z pierwszych, a wręcz pierwszym owocem w sadzie. Kwitnąć zaczyna w maju, a już pod koniec tego miesiąca lub z początkiem czerwca jest obsypana dorodnymi owocami.
Jeśli interesujesz się zdrowym żywieniem, a przy tym masz smykałkę do ogrodnictwa, możesz pokusić się o posadzenie jednego lub dwóch krzewów tego owocu. Możesz przyrządzać z niego dżemy, konfitury i soki – z uwagi na wysoką zawartość pektyn świetnie nadaje się do żelowania. Co zawierają?
Choć jagoda kamczacka wciąż jest w Polsce dosyć egzotycznym owocem, warto poszukiwać amatorskich upraw tego owocu i w ten sposób pozyskiwać go choć trochę. Szczególnie wiosną, w maju i czerwcu, gdy organizm jest osłabiony po zimie, suplementacja tym owocem od czasu do czasu pomoże wzmocnić siły witalne i wejść z impetem w sezon letni!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…