Jagoda kamczacka jest owocem pochodzącym z wiciokrzewu sinego, zwanego też wiciokrzewem kamczackim. Jak sama nazwa wskazuje, jej rodzimym regionem jej północno-wschodnia Azja, gdzie panują bardzo surowe warunki klimatyczne. W Polsce znana jest od niedawna – a co powoduje, że staje się coraz bardziej popularna?
Jak hoduje się owoce wiciokrzewu kamczackiego?
Nie jest to owoc spokrewniony z borówkami, choć kolorem i smakiem nieco je przypomina. Wiciokrzew siny charakteryzuje się dość dużą wysokością, dochodzącą nawet do 2 metrów, oraz długoletniością – rośnie nawet do 35 lat! Pewną ciekawostką jest, że ten krzew jest w stanie wyrosnąć nawet w skrajnych warunkach pogodowych. Niestraszne mu są mrozy ani susze, dlatego z powodzeniem może rosnąc na naszych polskich glebach. Lubi stanowiska nasłonecznione, ale i lekko zacienione, z lekko kwaśną glebą, choć wyrośnie wszędzie.
Z uwagi na zapylanie krzyżowe najkorzystniej jest sadzić tuż obok siebie przynajmniej dwa krzewy. Pojedynczy egzemplarz również zaowocuje, ale słabiej. Owoce jagody kamczackiej są nieregularne, wydłużone i skupione w pęczkach. Mają granatowy, siny kolor i lekki białawy nalot na powierzchni. Wewnątrz bardzo soczyste, z dużą zawartością fioletowoczerwonych barwników. Po osiągnięciu dojrzałości owoce jagody stają się bardzo delikatne – szybko obsypują się. Należy więc dokonywać zbiorów w sposób maksymalnie delikatny i w odpowiednim momencie, zanim opadną na ziemię. Z tego powodu niespecjalnie nadają się do uprawy towarowej.
Jak smakuje jagoda kamczacka?
W smaku przypomina czernice lub borówki amerykańskie, ale jest od nich bardziej kwaśna i ma gorzki posmak. Nienajlepszym pomysłem jest sadzenie rośliny pozyskanej z nasion – wydaje ona wtedy gorzkie owoce. Lepszym rozwiązaniem do amatorskiej uprawy będzie zakup sadzonek dobrej jakości, nowoczesnych odmian, które wyzbyły się już goryczki. Niewątpliwą zaletą jagody kamczackiej jest to, że jest ona jednym z pierwszych, a wręcz pierwszym owocem w sadzie. Kwitnąć zaczyna w maju, a już pod koniec tego miesiąca lub z początkiem czerwca jest obsypana dorodnymi owocami.
Dlaczego jest to owoc warty zainteresowania?
Jeśli interesujesz się zdrowym żywieniem, a przy tym masz smykałkę do ogrodnictwa, możesz pokusić się o posadzenie jednego lub dwóch krzewów tego owocu. Możesz przyrządzać z niego dżemy, konfitury i soki – z uwagi na wysoką zawartość pektyn świetnie nadaje się do żelowania. Co zawierają?
- Irydoidy – odpowiedzialne za gorzki smak, ale też za wyjątkowe właściwości
- Antocyjany
- Witaminy: C, B1, B2, B6, B9, P, K
- Minerały: magnez, sód, wapń, potas, fosfor, bor, mangan, krzem, jod, miedź, bar
- Błonnik
Jakie są właściwości jagody kamczackiej?
- Irydoidy są związkami bardzo rzadko występującymi w przyrodzie, ale bardzo cennymi. Mają między innymi właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, szczególnie w połączeniu z antocyjanami.
- Mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny – poziom przeciwutleniaczy jest u nich wyższy o 50% niż w borówkach, przez co są od nich skuteczniejsze w walce ze starzeniem się organizmu i zapobieganiu nowotworom.
- Zawiera więcej witaminy C niż wiele innych owoców, przez co jest bardzo dobrym uszczelniaczem naczyń włosowatych i stymuluje produkcję kolagenu niezbędnego dla naszej skóry.
- Bogactwo pozostałych witamin i mikroelementów sprawia, że jagoda skutecznie uzupełnia niedobory żywieniowe.
- Poprawia krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki, a co za tym idzie – łagodzi zmęczenie wzroku i łagodzi stany zapalne, poprawiając wzrok. Korzystnie wpływa też na zdolność widzenia po zmierzchu.
- Ma działanie przeciwbakteryjne – działa na przykład niszczycielsko na H.pylori odpowiedzialną za wrzody.
- Skutecznie obniża ciśnienie krwi o około 6-7%, przez co może być stosowana profilaktycznie u osób z nadciśnieniem.
- Poprawia pamięć, pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera i demencji starczej. Może też spłycać symptomy depresji poprzez swój zbawienny wpływ na mózg.
- Antybakteryjne właściwości jagody kamczackiej powodują, że skutecznie wspiera ona leczenie stanów zapalnych pęcherza moczowego.
- Obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę i inne choroby serca z uwagi na zdolności vascoprotekcyjne. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, redukuje utlenianie cholesterolu LDL (złego) i wraz z działaniem obniżającym ciśnienie sprawia, że obniża się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonów spowodowanych nimi.
- Obniża ryzyko zachorowania na nowotwory – co zawdzięcza silnym właściwościom przeciwutleniającym antocyjanów i pozostałych przeciwutleniaczy.
Choć jagoda kamczacka wciąż jest w Polsce dosyć egzotycznym owocem, warto poszukiwać amatorskich upraw tego owocu i w ten sposób pozyskiwać go choć trochę. Szczególnie wiosną, w maju i czerwcu, gdy organizm jest osłabiony po zimie, suplementacja tym owocem od czasu do czasu pomoże wzmocnić siły witalne i wejść z impetem w sezon letni!