Wiśnie są Twoim sprzymierzeńcem!
Lipiec i sierpień to chyba jeden z najbardziej lubianych miesięcy w roku. Pokazuje on wszystko, co ma najlepszego nasza polska przyroda – na przykład drzewa obsypane wiśniami. Choć większość osób niespecjalnie przepada za ich kwaśnym smakiem, to warto się przemóc i przemycać je do swoich deserów czy koktajli, bo mają fenomenalną moc zdrowotną!
Burgundowy kolor – zniewalający smak
Najlepsze wiśnie to te, których kolor przypomina bardziej czerwone wino. Są wtedy w najlepszej fazie swojej dojrzałości – bordowe, niemal czarne, wyjątkowo miękkie i tak soczyste, że ich jedzenie zawsze kończy się zaplamionymi ubraniami. I to właśnie w soczystości i kolorze wiśni ukryte jest ich największe bogactwo. Za barwę wiśni odpowiadają antocyjany – bardzo silne barwniki polifenolowe o właściwościach przeciwutleniających. W zasadzie jedyną wadą wiśni jest to, że bardzo ciężko sprać ich sok z ubrań. Tak poza tym – to samo zdrowie i przyjemność z jedzenia!
Co kryje w sobie wiśnia?
W naszych polskich sadach nie brakuje wiśni, i bardzo dobrze, bo te małe okrągłe owoce wyjątkowo przyjemnie zbiera się z drzew, a następnie przetwarza – na dżemy, konfitury, kompoty. W swoim wnętrzu wiśnia skrywa całkiem sporo:
- Witaminę C, K i witaminy z grupy B
- Minerały: potas, mangan, miedź, magnez
- Polifenole: antocyjany, flawonole i katechiny
- Karotenoidy
- Błonnik
W jaki sposób skład chemiczny wiśni przyczynia się do utrzymania zdrowia?
Liczne witaminy, minerały i przeciwutleniacze sprawiają, że wiśnie są prawdziwą bombą odmładzająco-regenerującą.
Zmniejszają stany zapalne
Badania wykazały, że jedzenie wiśni regularnie skutecznie zmniejsza stan zapalny, a także obniża markery stresu oksydacyjnego. To sprawia, że osoby jedzące wiśnie są mniej podatne na choroby spowodowane stresem oksydacyjnym i przewlekłymi stanami zapalnymi, takie jak cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory.
Przyspieszają regenerację powysiłkową
Związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym zawarte w wiśniach bardzo dobrze wpływają na dolegliwości związane z przetrenowaniem. Są to: bóle mięśni, uszkodzenia włókien mięśniowych, utrata sił fizycznych. Dodatkowo regularne picie soku z wiśni lub spożywanie tych owoców wspomaga wydajność fizyczną, co jest szczególnie istotne u długodystansowców. Wykazano, że osoby regularnie pijące w trakcie trwania intensywnych treningów sok z wiśni, szybciej dochodziły do pełni sprawności fizycznej niż osoby, które nie spożywały wiśni, a trenowały. Następnym razem zamiast wydawać pieniądze na izotoniki ze sklepu, po prostu napij się kompotu z wiśni!
Wspomagają pracę serca
Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające wiśni to coś, co kocha nasze serce. Pozwala to zapobiegać uszkodzeniom mięśnia sercowego, tętnic i utrzymywać ciśnienie krwi w normie. Oprócz tego wiśnie zawierają dużo potasu – pierwiastka, który pomaga sercu bić w prawidłowym rytmie, oraz utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi przez usuwanie nadmiaru sodu z organizmu. W badaniach wykazano, że wyższe spożycie produktów zawierających związki polifenolowe, w szczególności antocyjany, flawonole i katechiny, ma związek ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na serce w ciągu 5 lat.
Pomaga przy bólach stawów
Osoby cierpiące na bóle stawów i dnę moczanową również powinny częściej spożywać wiśnie. Poprzez hamowanie stresu oksydacyjnego i łagodzenie stanów zapalnych, zmniejszają one objawy zapalenia stawów i tłumią ból. Dodatkowo obniżają poziom kwasu moczowego w organizmie, co jest korzystne dla osób z dną moczanową.
Wpływają korzystnie na sen
Osoby, które cierpią na problemy ze snem powinny pokochać soki wiśniowe. Owoce te mają zdolność podnoszenia poziomu melatoniny – hormonu snu, przez co ułatwiają zasypianie.
Jak najlepiej spożywać wiśnie?
Większość opisanych powyżej badań dotyczyła spożywania wiśni w postaci cierpkiego (niesłodzonego) soku wyciśniętego z wiśni. Przynosi on bardzo dobre efekty, więc warto zafundować sobie od czasu do czasu taki sok wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej z zachowaniem wszystkich cennych witamin, minerałów i polifenoli. W Polsce wciąż popularne jest, szczególnie na wsiach, picie kompotów owocowych. Takie kompoty z uwagi na działanie wysokich temperatur mają mniejszą zawartość witaminy C, ale wciąż są bardzo obfite w polifenole – i dlatego warto je pić!
Jak jeszcze można jeść wiśnie? Bardzo smaczną przekąską jest serek homogenizowany naturalny z dodatkiem świeżych lub mrożonych wiśni, dosłodzony miodem lub ksylitolem. Taki posiłek jest bardzo bogaty w białko, witaminy i przeciwutleniacze – więc warto włączyć go do diety raz na jakiś czas na przykład w postaci deseru lub drugiego śniadania. Wiśniowa konfitura jest natomiast niezrównana jako dodatek do mięs i serów!