Granaty, surowe
83 kcal / 100g IG-35
Białko | 1.67 g |
Tłuszcz | 1.17 g |
Węglowodany | 18.7 g |
Błonnik | 4 g |
Woda | 77.93 ml |
Regularne spożywanie owoców z różnych grup, szczególnie jagód, może przyczynić się do poprawy i utrzymania dobrego stanu zdrowia. Wśród owoców prawdziwym królem jest granat – nie tylko zachwycający pod względem wyglądu, ale również swoich właściwości prozdrowotnych. Jak wygląda owoc granatu i dlaczego jest tak wartościowy?
Granatowiec właściwy może być uprawiany w wielu krajach świata, ale głównym jego importerem są kraje azjatyckie i Bliski Wschód. Są to dość duże drzewa z jagodami przypominającymi nasze jabłka – są zbliżonej wielkości, kształtu i charakteryzują się czerwoną barwą. Łupina granatu jest skórzasta i kryje w sobie prawdziwe bogactwo. Są to nasionka otoczone drobnymi koralikami przypominającymi rubiny ze względu na kształt, kolor i kryształową przejrzystość. Są one drobne i rozsypują się po otwarciu owocu. Tym samym drobinki granatu są wspaniałą dekoracją na przykład do ciast, lodów, deserów, a także mięs, serów i innych pyszności.
To owoce bogate w błonnik, witaminy, minerały, przeciwutleniacze, no i oczywiście doskonały smak! Co sprawia, że są tak wyjątkowe?
Granat jedzony na surowo lub sok wyciśnięty z tego owocu to prawdziwa potęga, dzięki której możesz w znaczący sposób poprawić swoje zdrowie, wzmocnić je i zapobiec rozmaitym chorobom. Oto, w których problemach bywa pomocna terapia granatem:
Punikalaginy, czyli silne przeciwutleniacze zawarte w soku z granatu, mają możliwość zmniejszania aktywności zapalnej w przewodzie pokarmowym. W jednym z badań wykazano, że po 12 tygodniach spożywania szklanki soku z granatów dziennie, u osób badanych obniżyły się wskaźniki stanów zapalnych CRP o 32% i IL-6 o 30%. Terapia sokiem z granatu może być dobrym dodatkiem do diety w przypadku osób, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę, nowotwory lub miażdżycę, które mają między innymi podłoże zapalne.
Ekstrakt z granatu, zwany POMx, ma właściwości spowalniania namnażania się komórek nowotworowych prostaty, a nawet prowokują apoptozę komórek rakowych. Podwajanie się antygentu swoistego dla prostaty PSA u mężczyzn w podeszłym wieku może skutkować powstaniem nowotworu. Suplementacja sokiem z granatu jest w stanie znacząco spowalniać proces podwajania ich, a tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego. Podobne efekty prawdopodobnie można uzyskać w przypadku nowotworu piersi, jednak w tym celu potrzebne są bardziej szczegółowe badania.
Nadciśnienie jest jednym z czynników wystąpienia zawału czy udaru, dlatego warto je konsekwentnie obniżać, gdy jego wartość jest zbyt wysoka. W badaniach udowodniono skuteczność soku z granatu w obniżaniu ciśnienia krwi, w szczególności skurczowego.
Działanie przeciwzapalne owoców granatu ukazuje się między innymi w leczeniu i wspomaganiu leczenia zapalenia stawów. Wiadomo, że blokują one działanie enzymów uszkadzających stawy u osób z chorobami zwyrodnieniowymi stawów.
Kwas punicynowy jest głównym kwasem tłuszczowym w granacie. Wykazuje on właściwości obniżające poziom trójglicerydów we krwi, i poprawia ich stosunek do cholesterolu HDL. Dodatkowo sok z granatu chroni cholesterol LDL przed utlenianiem. Wszystko to wpływa korzystnie na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca i miażdżycę.
Kiedy organizm jest narażony na silny stres oksydacyjny, osłabieniu ulega również męska potencja. Przeciwutleniacze zawarte w soku z granatu są w stanie przynosić korzyści w zaburzeniach erekcji poprzez zwiększenie przepływu krwi. Dotychczasowe badania pod tym kątem przeprowadzono u królików, dlatego wymagane są dalsze eksperymenty, by potwierdzić skuteczność granatu również u człowieka w leczeniu zaburzeń erekcji.
Granat zwalcza działanie niektórych rodzajów bakterii oraz grzybów z rodzaju Candida albicans. Tym samym zmniejsza infekcje bakteryjne i grzybicze oraz zapobiega ich powstawaniu.
Granat, co zostało udowodnione naukowo, poprawia markery pamięci werbalnej i wzrokowej. Jest w stanie wspierać walkę z chorobą Alzheimera oraz chroni przed neurodegeneracją, czyli postępowaniem tej choroby.
W badaniach sprawdzano wpływ 1 grama ekstraktu z granatu spożywanego na 30 minut przed wysiłkiem. Wykazano, że opóźniło to wystąpienie zmęczenia, poprawiło przepływ krwi i tym samym zwiększyło wydolność wysiłkową. Jest to zasługą wysokiej zawartości azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne i wspomagają dotlenienie mięśni.
Granat ma miękką, skórzastą skórę, wewnątrz której kryją się niewielkie, dość sypkie „kryształki” otoczone delikatną błonką. Aby nie uszkodzić jej i nie dopuścić do wyciekania soku, należy postępować z granatem bardzo ostrożnie. Najlepiej zrobić to, wycinając górną część owocu dookoła i zdejmując jego „czapkę” ręcznie. Następnie ostrym nożykiem nacinamy skórkę dość płytko od krawędzi „czapki” do dolnego wierzchołka granatu. Uzyskamy wówczas wygodne cząstki, które wystarczy odrywać od siebie wraz z miąższem. Uzyskamy wtedy wygodne ćwiartki, podobne do ćwiartek pokrojonych pomarańczy. Wtedy można ręcznie wyskubać wszystkie czerwone kuleczki i zastosować je do swoich potraw. Tym sposobem nie uronisz ani kropli cennego soku i nie zabrudzisz nim wszystkiego dookoła.
W sklepach i aptekach można kupić gotowy sok z granatu, ale można również pokusić się o jego wyciśnięcie w wyciskarce wolnoobrotowej. Ma on wyśmienity smak! Można go lekko dosłodzić lub rozcieńczyć wodą i popijać nawet codziennie – z pewnością dostarczy nam cennych witamin, zdrowia i urody. Wycisnąć granat można również przecierając go przez gęste sitko – to wersja dla tych, którzy nie mają wyciskarki. Pamiętaj, że pijąc świeżo wyciskane soki dostarczasz sobie wielu cennych składników – są one o wiele lepszym wyborem, niż napoje kupowane w sklepach!
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…