Granaty, surowe
83 kcal / 100g IG-35
Białko | 1.67 g |
Tłuszcz | 1.17 g |
Węglowodany | 18.7 g |
Błonnik | 4 g |
Woda | 77.93 ml |
Regularne spożywanie owoców z różnych grup, szczególnie jagód, może przyczynić się do poprawy i utrzymania dobrego stanu zdrowia. Wśród owoców prawdziwym królem jest granat – nie tylko zachwycający pod względem wyglądu, ale również swoich właściwości prozdrowotnych. Jak wygląda owoc granatu i dlaczego jest tak wartościowy?
Granatowiec właściwy może być uprawiany w wielu krajach świata, ale głównym jego importerem są kraje azjatyckie i Bliski Wschód. Są to dość duże drzewa z jagodami przypominającymi nasze jabłka – są zbliżonej wielkości, kształtu i charakteryzują się czerwoną barwą. Łupina granatu jest skórzasta i kryje w sobie prawdziwe bogactwo. Są to nasionka otoczone drobnymi koralikami przypominającymi rubiny ze względu na kształt, kolor i kryształową przejrzystość. Są one drobne i rozsypują się po otwarciu owocu. Tym samym drobinki granatu są wspaniałą dekoracją na przykład do ciast, lodów, deserów, a także mięs, serów i innych pyszności.
To owoce bogate w błonnik, witaminy, minerały, przeciwutleniacze, no i oczywiście doskonały smak! Co sprawia, że są tak wyjątkowe?
Granat jedzony na surowo lub sok wyciśnięty z tego owocu to prawdziwa potęga, dzięki której możesz w znaczący sposób poprawić swoje zdrowie, wzmocnić je i zapobiec rozmaitym chorobom. Oto, w których problemach bywa pomocna terapia granatem:
Punikalaginy, czyli silne przeciwutleniacze zawarte w soku z granatu, mają możliwość zmniejszania aktywności zapalnej w przewodzie pokarmowym. W jednym z badań wykazano, że po 12 tygodniach spożywania szklanki soku z granatów dziennie, u osób badanych obniżyły się wskaźniki stanów zapalnych CRP o 32% i IL-6 o 30%. Terapia sokiem z granatu może być dobrym dodatkiem do diety w przypadku osób, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę, nowotwory lub miażdżycę, które mają między innymi podłoże zapalne.
Ekstrakt z granatu, zwany POMx, ma właściwości spowalniania namnażania się komórek nowotworowych prostaty, a nawet prowokują apoptozę komórek rakowych. Podwajanie się antygentu swoistego dla prostaty PSA u mężczyzn w podeszłym wieku może skutkować powstaniem nowotworu. Suplementacja sokiem z granatu jest w stanie znacząco spowalniać proces podwajania ich, a tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego. Podobne efekty prawdopodobnie można uzyskać w przypadku nowotworu piersi, jednak w tym celu potrzebne są bardziej szczegółowe badania.
Nadciśnienie jest jednym z czynników wystąpienia zawału czy udaru, dlatego warto je konsekwentnie obniżać, gdy jego wartość jest zbyt wysoka. W badaniach udowodniono skuteczność soku z granatu w obniżaniu ciśnienia krwi, w szczególności skurczowego.
Działanie przeciwzapalne owoców granatu ukazuje się między innymi w leczeniu i wspomaganiu leczenia zapalenia stawów. Wiadomo, że blokują one działanie enzymów uszkadzających stawy u osób z chorobami zwyrodnieniowymi stawów.
Kwas punicynowy jest głównym kwasem tłuszczowym w granacie. Wykazuje on właściwości obniżające poziom trójglicerydów we krwi, i poprawia ich stosunek do cholesterolu HDL. Dodatkowo sok z granatu chroni cholesterol LDL przed utlenianiem. Wszystko to wpływa korzystnie na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca i miażdżycę.
Kiedy organizm jest narażony na silny stres oksydacyjny, osłabieniu ulega również męska potencja. Przeciwutleniacze zawarte w soku z granatu są w stanie przynosić korzyści w zaburzeniach erekcji poprzez zwiększenie przepływu krwi. Dotychczasowe badania pod tym kątem przeprowadzono u królików, dlatego wymagane są dalsze eksperymenty, by potwierdzić skuteczność granatu również u człowieka w leczeniu zaburzeń erekcji.
Granat zwalcza działanie niektórych rodzajów bakterii oraz grzybów z rodzaju Candida albicans. Tym samym zmniejsza infekcje bakteryjne i grzybicze oraz zapobiega ich powstawaniu.
Granat, co zostało udowodnione naukowo, poprawia markery pamięci werbalnej i wzrokowej. Jest w stanie wspierać walkę z chorobą Alzheimera oraz chroni przed neurodegeneracją, czyli postępowaniem tej choroby.
W badaniach sprawdzano wpływ 1 grama ekstraktu z granatu spożywanego na 30 minut przed wysiłkiem. Wykazano, że opóźniło to wystąpienie zmęczenia, poprawiło przepływ krwi i tym samym zwiększyło wydolność wysiłkową. Jest to zasługą wysokiej zawartości azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne i wspomagają dotlenienie mięśni.
Granat ma miękką, skórzastą skórę, wewnątrz której kryją się niewielkie, dość sypkie „kryształki” otoczone delikatną błonką. Aby nie uszkodzić jej i nie dopuścić do wyciekania soku, należy postępować z granatem bardzo ostrożnie. Najlepiej zrobić to, wycinając górną część owocu dookoła i zdejmując jego „czapkę” ręcznie. Następnie ostrym nożykiem nacinamy skórkę dość płytko od krawędzi „czapki” do dolnego wierzchołka granatu. Uzyskamy wówczas wygodne cząstki, które wystarczy odrywać od siebie wraz z miąższem. Uzyskamy wtedy wygodne ćwiartki, podobne do ćwiartek pokrojonych pomarańczy. Wtedy można ręcznie wyskubać wszystkie czerwone kuleczki i zastosować je do swoich potraw. Tym sposobem nie uronisz ani kropli cennego soku i nie zabrudzisz nim wszystkiego dookoła.
W sklepach i aptekach można kupić gotowy sok z granatu, ale można również pokusić się o jego wyciśnięcie w wyciskarce wolnoobrotowej. Ma on wyśmienity smak! Można go lekko dosłodzić lub rozcieńczyć wodą i popijać nawet codziennie – z pewnością dostarczy nam cennych witamin, zdrowia i urody. Wycisnąć granat można również przecierając go przez gęste sitko – to wersja dla tych, którzy nie mają wyciskarki. Pamiętaj, że pijąc świeżo wyciskane soki dostarczasz sobie wielu cennych składników – są one o wiele lepszym wyborem, niż napoje kupowane w sklepach!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…