Brzoskwinie – owoce nieśmiertelności

Brzoskwinie to popularne i dobrze znane każdemu owoce o zamszowej skórce i soczystym, słodkim miąższu. Należą do pestkowców – czyli owoców wytwarzających wewnątrz pojedynczą, sporych rozmiarów pestkę. Uważa się, że pochodzą one z Chin, gdzie  były znane nie setki, lecz tysiące lat temu! Symbolika brzoskwiń jest równie fascynująca, jak ich zawartość (czyli składniki bioaktywne) oraz smak!

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

Co symbolizuje brzoskwinia?

Archeologowie odkryli skamieniałości brzoskwiń liczące sobie ponad 2,5 miliona lat! Nasi praprzodkowie zajadali się tymi roślinami jednak w nieco mniejszej wersji niż ta, którą znamy – prabrzoskwinie miały około 5 cm średnicy. Rzeczywiście jednak pochodzą one z Chin. Stamtąd też pochodzi symbolika tych owoców – w taoizmie oznaczają one nieśmiertelność. Były one symbolem nieśmiertelnej chińskiej bogini Magu – zawsze przedstawia się ją z tym owocem w dłoni. Darując nowożeńcom brzoskwinię w prezencie ślubnym, składa się im życzenia pomyślności i płodności. Mówi się, że drzewo brzoskwiniowe kwitnie co 3000 lat, co sprawia, że pożąda go każdy śmiertelnik. Zgodnie z wierzeniami chińskimi, każdy kto dosięgnie owocu z tego „drzewa życia” i zje go, staje się nieśmiertelny. 

Z drugiej jednak strony, już dawno temu odkryto, że pestka brzoskwini jest bardzo obfita w amigdalinę – gorzką, toksyczną substancję z grupy glikozydów cyjanogennych. Swego czasu, konkretnie w latach 20. XX wieku, uznano, że amigdalina ze zmielonych pestek brzoskwiń może mieć działanie antynowotworowe – zabijać komórki rakowe. Współczesne badania nie potwierdziły jednak tych rewelacji, więc lepiej nie poszukiwać wrażeń mieląc pestki brzoskwiń i licząc na szybkie uzdrowienie z raka. Nasi praprzodkowie wykorzystywali natomiast chętnie tę truciznę, metabolizowaną w organizmie człowieka do śmiercionośnego cyjanowodoru, jako środek do egzekucji. 

Co kryje się w brzoskwini?

Charakterystyczny pomarańczowo-różowy kolor miąższu brzoskwini to zasługa barwnika, beta-karotenu. Oprócz niego w brzoskwini znajdziesz też:


Brzoskwinie, żółte, surowe
39 kcal / 100g
IG-30

Białko 0.91 g
Tłuszcz 0.25 g
Węglowodany 9.54 g
Błonnik 1.5 g
Woda 88.87 ml

Jak brzoskwinie pomagają utrzymać dobre zdrowie?

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

Spożywając brzoskwinie raczej nie zapewnisz sobie nieśmiertelności, ale z pewnością zaspokoisz zapotrzebowanie na składniki bioaktywne, które bardzo skutecznie chronią przed chorobami. A to już konkretny krok w stronę długiego, zdrowego życia!

Wspomagają trawienie

Wysoka zawartość błonnika w połączeniu ze sporą zawartością wody daje miks stymulujący pracę jelit i poprawiający rytm wypróżnień. Zdecydowanie pomaga to w odchudzaniu, ale też i w utrzymaniu zdrowej, smukłej sylwetki! Rozpuszczalny błonnik jest prebiotykiem – pożywieniem dla bakterii jelitowych. Dzięki temu mogą one wytwarzać krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wpływające korzystnie na stan kosmków jelitowych i poprawiające funkcje trawienne. 

Obniżają ryzyko zachorowania na serce

Brzoskwinie na kilka sposobów walczą z chorobami serca. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Wiążą cholesterol z kwasami żółciowymi, które wydalane są razem z kałem, co pomaga obniżyć całkowity poziom cholesterolu we krwi. Obniżają także poziom trójglicerydów we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Dodatkowo prawdopodobnie obniżają poziom angiotensyny II odpowiedzialnej za podnoszenie ciśnienia – co korzystnie wpływa na układ krwionośny. 

Wpływają na cerę

Nie bez powodu mówi się „brzoskwiniowa cera” w odniesieniu do cery ładnej, gładkiej i apetycznie zaróżowionej. Wykazano w badaniach in vitro, że związki zawarte w brzoskwiniach pozwalają dłużej zatrzymywać wodę w komórkach skóry, co wpływa na jej jędrność. Dodatkowo brzoskwinie bogate są w beta-karoten uznawany za naturalny filtr, chroniący przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jeśli połączy się te funkcje z bogactwem przeciwutleniaczy o działaniu odmładzającym i zmiatającym wolne rodniki, otrzymuje się naprawdę skuteczny sposób na zapobieganie zmarszczkom i nowotworom skóry!

Chronią przed nowotworami

Za działanie antynowotworowe odpowiedzialne są głównie karotenoidy i kwa kawowy, czyli główne przeciwutleniacze w brzoskwiniach. Ale nie tylko, bo przecież owoce te są bogate także w witaminy o działaniu przeciwutleniającym – C i E. 

Minimalizują objawy alergii

Okazuje się, że związki zawarte w brzoskwiniach są w stanie ograniczać wydzielanie histaminy. Histamina jest związkiem, który nasz organizm wydziela po kontakcie z alergenem i powodują kichanie, swędzenie, łzawienie i inne objawy alergiczne. Związki przeciwzapalne w brzoskwiniach mogą także łagodzić objawy alergii powiązane bezpośrednio z występowaniem w czasie trwania reakcji alergicznej stanów zapalnych. Te badania in vitro wymagają jednak dalszych testów, w szczególności na ludziach. 

Czy to jedyne korzyści ze spożywania brzoskwiń?

Absolutnie nie! Wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych musi być jeszcze przetestowanych, aby można było z całą pewnością stwierdzić ich skuteczność. Niektóre badania wydają się jednak być obiecujące w przypadku:

– zwiększania naturalnej odporności 

– ochronie przed niektórymi toksynami i szkodliwymi skutkami nikotynizmu

– zapobiegania wysokiemu poziomowi cukru we krwi

Oprócz tego brzoskwinie są po prostu smaczne. To owoce sezonowe, więc latem warto spożywać je jak najczęściej. Idealnie zastępują jabłka jako prosta przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. Łatwo je zabrać ze sobą do torebki lub lunchboxu. Można z nich także przyrządzić pyszne desery, które pokochają nie tylko dzieci, ale i dorośli.

Czy brzoskwinie z puszki są równie zdrowe jak świeże?

Puszkowanie brzoskwiń to dobry sposób na to, by zachować ich doskonały, intensywny smak i wartości odżywcze. Jednak bardzo często kupując brzoskwinie wybieramy te z zalewy cukrowej – one oprócz brzoskwiń i soku brzoskwiniowego mają jeszcze dodatek cukru, a nierzadko i innych substancji konserwujących. W związku z tym są niemal tak samo zdrowe jak świeże, ale za to bardziej kaloryczne i mniej zdrowe – bo mają więcej cukru. Jeśli to możliwe, wybierajmy brzoskwinie w puszce pasteryzowane, bez dodatku cukru

Jak przechowywać brzoskwinie?

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

Jak popularne są brzoskwinie w Polsce?

Zapytaliśmy użytkowników projektu Motywator Dietetyczny o najczęściej kupowane owoce. Brzoskwinie uplasowały się na 10 miejscu

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

Jak zrobić pyszny deser ze świeżych brzoskwiń?

Wystarczy poddusić pokrojone i obrane ze skórki brzoskwinie w rondelku z miodem, cynamonem i sokiem z cytryny. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem waniliowym i kilkoma kroplami soku z cytryny. Brzoskwinie przełożyć do pucharków, polać sosem miodowo-cynamonowym i przełożyć warstwa jogurtu waniliowego, wierzch posypać prażonymi migdałami. Taki deser to prawdziwa letnia uczta!