Grejpfrut – dlaczego warto włączyć go do diety?
Biorąc pod uwagę właściwości odżywcze, grejpfrut jest bardzo podobnym owocem do granatu, tak wiele jest w nich obu dobroczynnych substancji bioaktywnych. Jest bardzo często spotykany w dietach redukcyjnych, ponieważ świetnie wspomaga proces utraty masy ciała. To oczywiście niejedyne zalety grejpfruta – przekonaj się, dlaczego warto polubić jego charakterystyczny smak!
Jakie substancje bioaktywne zawiera grejpfrut?
Poza zawartością witamin i minerałów, w szczególności warto zwrócić uwagę na związki bioaktywne, które występują w grejpfrucie, a rzadko lub wcale nie występują w innych owocach. To przede wszystkim:
- Naringina – glikozyd flawonoidowy działający przeciwzapalnie, obniżający cholesterol, odpowiadający za gorzki smak owocu
- Hesperydyna – flawonoid wzmacniający ściany naczyń krwionośnych
- 6’7′-dihydroksybergamottina (beragmotyna) – furanokumaryna hamująca aktywność cytochromu P-450, co umożliwia zwiększenie biodostępności składników zawartych w produkcie, w którym ten związek się znajduje
- Poncyryna – flawonoid zapobiegający gromadzeniu się cholesterolu
- Izosakuranetyna
- Nooktatone – najcenniejszy aromat grejpfrutowy
- Apigenina – flawonoid zabezpieczający integralność komórek; ma działanie anaboliczne i antynowotworowe
- Spermidyna
- Kwercetyna
- Kaempferol
- Kwas sinapowy
- Kwas ferulowy
Wiele z wymienionych substancji znajduje się w większej ilości w skórce grejpfruta. To dlatego zaleca się, aby pić świeżo wyciskane soki wraz z miąższem, bez przecedzania ich do klarownej postaci.
Co to jest „efekt grejpfruta”?
Efektem grejpfruta nazywamy jego zdolność do zwiększania, ale również do zmniejszania mocy sprawczej wielu leków. Zażywając farmaceutyki nie należy ich popijać sokiem z grejpfruta, ponieważ potrafi on spotęgować działanie leku, co może być niebezpieczne na przykład w przypadku leków rozrzedzających krew, obniżających ciśnienie i innych. W innych przypadkach sok z grejpfruta może zapobiec wchłanianiu leków z jelit do krwioobiegu, przez co nie wykażą one właściwej mocy. Ten efekt może mieć szkodliwy wpływ, ale wykorzystuje się go również na przykład w suplementach diety dla sportowców, by wzmocnić ich działanie.
Czy grejpfrut wspomaga odchudzanie?
Grejpfrut jest owocem znanym z tego, że bardzo często zaleca się jego spożywanie w czasie stosowania diet redukcyjnych. Wynika to z jego właściwości – przyspieszania przemian tłuszczów w organizmie. Składniki aktywne zawarte w grejpfrucie wpływają na aktywność enzymu AMPK.
Ten enzym – kinaza monofosforanu adenozyny – powoduje oksydację kwasów tłuszczowych w wątrobie, mózgu i mięśniach szkieletowych, hamuje syntezę cholesterolu, hamuje lipogenezę oraz promuje wychwyt glukozy i wydzielanie insuliny przez trzustkę. Innymi słowy – spożywanie grejpfruta ma faktyczny, udowodniony wpływ na przyspieszone spalanie komórek tłuszczowych oraz zapobiega tyciu.
W spalaniu tłuszczy wykorzystuje się również mieszankę SINETROL, składającą się z grejpfrutowych polifenoli, antocyjanów oraz kofeiny. Wykazano w niezależnych badaniach, że taki suplement diety jest w stanie w sposób istotny zmniejszać BMI osób zdrowych z nadwagą lub otyłością.
Czy grejpfrut może wspierać układ nerwowy?
Z uwagi na wysoką zawartość związków bioaktywnych w grejpfrucie, dość często podejmowane są tematy dotyczące badania wpływu tych związków na różne obszary organizmu. I tak na przykład wykazuje się, że mają one działanie lecznicze i protekcyjne na układ nerwowy, a konkretnie:
- Hesperydyna wykazuje działanie przeciwdepresyjne, co pokazały badania na myszach
- Naringenina hamuje agregację poliglutaminy odpowiedzialnej za neurodegenerację. Ma więc istotne znaczenie w spowalnianiu postępowania chorób neurodegeneracyjnych.
Jak grejpfrut wspomaga układ krwionośny?
- Regularne spożywanie grejpfrutów wykazało spadek ciśnienia skurczowego krwi bez wpływu na ciśnienie rozkurczowe oraz tętno
- Nootkaton ma zdolność do hamowania agregacji płytek krwi, a więc zapobiega zakrzepicy
- Wykazano zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego, lipoprotein i trójglicerydów we krwi po spożywaniu grejpfrutów razem z posiłkiem. Istotny wpływ na ten czynnik miały pektyny zawarte w grejpfrucie
Zdecydowanie warto więc włączyć ten soczysty owoc do swojej diety, gdy jest się w grupie zagrożenia zawałem serca, oraz profilaktycznie. Należy jednak pamiętać o farmakokinetyce grejpfruta – o tym, żeby nie spożywać go równolegle z lekami na nadciśnienie.
Czy grejpfrut jest pomocny diabetykom?
Picie soku grejpfrutowego lub spożywanie tego owocu w perspektywie 12 tygodni jest w stanie poprawić wrażliwość na insulinę u osób otyłych. Włączenie grejpfruta do diety w przypadku osób z cukrzycą lub insulinoopornością może być więc pierwszym krokiem do utrzymania prawidłowej glikemii, co z pewnością ułatwi zrzucenie nadmiernej masy ciała.
Na co jeszcze pomaga grejpfrut?
Ten owoc cytrusowy wykazuje także korzystne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga kinetykę estrogenu u kobiet po zabiegu usunięcia jajników, a zatem wspomaga terapię hormonalną.
Podsumowanie – czy warto włączyć grejpfruta do diety?
Bogactwo składników bioaktywnych w tym cytrusie powoduje, że jest on jednym z najbardziej cennych owoców na świecie. Jego wyrazisty smak nie każdemu odpowiada, ale to właśnie dzięki substancjom nadającym grejpfrutowi goryczkę, możemy czerpać wiele jego dobroczynnych właściwości. Kilka cząstek grejpfruta włączonych do codziennej diety może wspomóc odchudzanie, a także dostarczy organizmowi wielu cennych witamin, minerałów, błonnika oraz przeciwutleniaczy, których tak często nam brakuje.