Nasze ciało w dużej mierze składa się z białek, w tym kolagenu – jednego z najobficiej występujących białek. Składa się z niego tkanka łączna, która buduje kości, ścięgna, elementy stawów, a nawet wchodzi w skład skóry i mięśni. Jest on czymś w rodzaju wzmocnienia dla tkanki łącznej.
Sprawia, że elementy zbudowane z dodatkiem kolagenu są trwałe, mocne, a jednocześnie elastyczne, nie zaś sztywne.
Z biegiem czasu kolagenu w ciele ubywa, co naraża człowieka na różne nieprzyjemne dolegliwości. Niedomagania stawów, trudności w poruszaniu się, czy wiotczejąca skóra i zmarszczki to tylko niektóre z nich.
W aptekach dostępne są różne preparaty zawierające kolagen. Uzupełnianie tego białka w organizmie pomoże wzmocnić stawy, kości, więzadła i mięśnie, a także poprawić stan skóry.
Dzięki odpowiedniemu poziomowi kolagenu w ciele można wzmocnić swoje kości, zapobiec deformacjom stawów, a także sprawić, ze skóra będzie dużo później wykazywała oznaki starzenia.
Oprócz suplementów diety z kolagenem, możliwe jest także uzupełnianie niedoborów białka z poziomu diety. Kolagen zawarty jest w dużej ilości w kościach, więc wywary na kościach zwierząt rzeźnych i drobiu, szczególnie te długo gotowane, są pełne kolagenu.
Powinny jednak uważać na nie osoby z alergią na takie wywary, oraz z dnią moczanową, ponieważ mogą one zaostrzać objawy choroby. Kolagen znajdziemy też obficie w żelatynie, a więc w galaretkach, żelkach i produktach z dodatkiem żelatyny pochodzenia naturalnego.
To ważna informacja dla osób, które chcą opóźnić proces starzenia się. Z wiekiem skóra produkuje coraz mniej kolagenu. Wpływa to na wysuszanie się skóry, a także na pojawianie się zmarszczek. Skóra załamuje się, a załamania nie wypełniają się natychmiast – tworzą się bruzdy zmarszczkowe.
Prowadzone na dojrzałych kobietach badania wykazały, że spożywanie preparatów kolagenowych w postaci suplementów przez kilka tygodni, znacząco poprawia nawilżenie i elastyczność skóry. Zmarszczki stają się przez to płytsze i mniej widoczne.
Pewną ciekawostką może być fakt, że spożywanie preparatów kolagenu stymuluje organizm do zwiększonej produkcji tego białka! Co więcej – stymuluje też produkcję elastyny i fibryliny, które również wpływają na wzmocnienie skóry i poprawę jej elastyczności!
Wchodzi on w skład chrząstki, specjalnego rodzaju tkanki łącznej, która buduje stawy. Stawy, niczym zawiasy, muszą być idealnie nawilżone i mieć doskonale gładką powierzchnię, gdyż jakiekolwiek tarcie powoduje ich bolesność i utrudnienie ruchu. Stany zapalne kości i stawów mogą się pojawić w wieku starszym, gdy maleje ilość kolagenu w organizmie. Dotyczy to również sportowców, którzy z uwagi na intensywne treningi mogą cierpieć na chorobę zwyrodnieniową stawów.
W badaniach na sportowcach, którzy cierpieli na bóle stawów wykazano, że spożywanie 1o gramów kolagenu dziennie przez 24 tygodnie pozwala zdecydowanie złagodzić objawy choroby zwyrodnieniowej i złagodzić ból stawów podczas ruchu.
W przypadku osób dorosłych, nietrenujących, wystarczyło 2 gramy kolagenu przyjmowane przez 70 dni, aby znacząco poprawić ruchomość stawów i zmniejszyć dolegliwości bólowe. Oprócz działania terapeutycznego, przyjmowany w formie suplementu kolagen pobudza także syntezę kolagenu w chrząstce i tym samym na dobre łagodzić dolegliwości zwyrodnieniowe stawów.
Osteoporoza to jedno z głównych zagrożeń wieku starczego. Z uwagi na gorszą tolerancję produktów mlecznych, a także pogorszony metabolizm wapnia, osoby starsze cierpią na jego niedobór. W efekcie mogą zachorować na osteoporozę. Wzmocnienie kości poprzez spożywanie preparatów kolagenowych u osób starszych może przede wszystkim zapobiec utracie gęstości mineralnej kości. Dobre wyniki badań obserwowano u kobiet, którym podawano suplementy wapnia i kolagenu, oraz samego kolagenu.
Gęstość mineralna ich kości była wyższa o 7% w porównaniu z kobietami, które nie spożywały kolagenu. Do tego, obniżona zostaje ilość białek krwi, które powodują rozpad kości. Wystarczy 5 gramów kolagenu dziennie przyjmowane przez 12 miesięcy, aby zapobiec złamaniom kości, do których prowadzić może osteoporoza.
To dobra wiadomość nie tylko dla kulturystów i osób, które wzmacniają na siłowni swoją muskulaturę. To także ważna informacja dla tych, którzy chcą odwrócić proces zniszczenia swoich mięśni po długotrwałej i wyniszczającej chorobie. Nawet do 10% tkanki mięśniowej budowane jest przez kolagen. To białko służy wzmacnianiu siły mięśniowej.
Badano wpływ przyjmowania 15 gramów kolagenu dziennie przez 12 tygodni przy ćwiczeniach siłowych w porównaniu z grupą mężczyzn, którzy nie zażywali kolagenu.
Okazało się, że kolagen wspomaga syntezę białka mięśniowego, kreatyny, wzmacnia siłę mięśni, a więc wpływa na wydajność i dłuższy czas treningu. Ćwiczenia oporowe wraz z preparatami z kolagenem są więc skutecznym sposobem na budowanie masy mięśniowej, a także zapobieganie jej utracie na skutek sarkopenii.
Okazuje się także, że kolagen jest w stanie wspomóc osoby chorujące na serce lub cierpiące na choroby układu krążenia. Wynika to stąd, że jest on budulcem ścian naczyń krwionośnych, a ich stan, elastyczność i grubość w bardzo mocny sposób wpływają na ogólny stan układu krwionośnego.
W badaniach sprawdzano wpływ 16 gramów kolagenu przyjmowanych dziennie przez 6 miesięcy u osób zdrowych. Ich tętnice po tym czasie stały się bardziej elastyczne, zdecydowanie zmniejszyła się ich sztywność. Dodatkowo, zwiększył się poziom dobrego cholesterolu HDL o około 6%.
Choć są one kanką martwą, to zbudowane są również z udziałem kolagenu. Nie tylko wzmacnia on strukturę włosów i paznokci, ale również stymuluje je do bardziej intensywnego wzrostu.
Nie jest to jeszcze do końca udowodnione naukowo, ale niektórzy lekarze zalecają spożywanie preparatów kolagenowych w celu wspierania leczenia chorób jelit objawiających się nieszczelnością.
Sugeruje się także korzystny wpływ kolagenu na odchudzanie i poprawę nastroju. Te tezy wymagają jednak ścisłego poddania się badaniom, aby można było stwierdzić to z całą pewnością.
Na pewno jednak nie zawadzi spożywać preparatów kolagenowych w walce z jesienną chandrą i podczas odchudzania.
Sam kolagen jako taki nie jest ani uczulający, ani toksyczny dla człowieka – w końcu nasze ciało w dużej mierze składa się z tego białka.
W zasadzie jedynym przeciwwskazaniem do spożywania preparatów kolagenowych jest uczulenie na skorupiaki czy ryby i jaja, z których pozyskiwane jest to białko do produkcji takich suplementów.
Dla wegan korzystniejszym rozwiązaniem będzie spożywanie kolagenu ze źródeł roślinnych, które w różnych wersjach można znaleźć w sklepach online i sklepach z suplementami.
Niektóre osoby odnotowują nieprzyjemny, trwały zapach z ust przy długotrwałym spożywaniu preparatów kolagenowych.
Mogą się także pojawić nieprzyjemne odczucia takie jak zgaga czy uczucie pełności. Zdecydowanie nie należy się jednak bać kolagenu. Przyjmować go powinny profilaktycznie osoby młode, zdrowe i mające jeszcze elastyczną skórę, mocne kości i stawy, ale i osoby starsze, dla poprawy swojego stanu zdrowia i urody.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11071580
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16341622
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16341622
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26163201
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11071580
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25314004
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15025843
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3177172/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0062943/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429168/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429168/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28786550
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884286
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24852756
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…