Cynamon jest jedną z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Ma on niezwykle charakterystyczny aromat, dlatego nadaje wielu potrawom wyśmienitego smaku. Trudno sobie wyobrazić bez cynamonu szarlotkę lub zimowego grzańca z pomarańczami i goździkami, i zdecydowanie nie warto sobie tej przyprawy odmawiać.

Trzeba jednak zachowywać umiar, bo poza wieloma właściwościami zdrowotnymi, cynamon ma również kilka właściwości, które mogą spowodować przykre skutki uboczne. 

Jakie właściwości prozdrowotne ma cynamon?

Kora cynamonowca zawiera aldehyd cynamonowy o bardzo ciekawych właściwościach – pomaga on w usuwaniu toksyn z organizmu, chroni przed kancerogenami oraz zwiększa potencjał komórek do regeneracji.

Z kolei epikatechina, kolejny ważny związek w cynamonie, bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Parkinsona i Alzheimera.

Benzoesan sodu natomiast stosowany jest powszechnie jako środek do konserwacji żywności, a przy okazji może on być wykorzystywany w spowalnianiu, a nawet cofaniu zmian wynikających z choroby Parkinsona. Do czego jeszcze wykorzystuje się cynamon, oprócz poprawiania smaku potraw?

  • Obniża poziom cholesterolu
  • Wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi
  • Ma działanie przeciwnowotworowe
  • Zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym
  • Jego olejki eteryczne mają silne działanie przeciwbakteryjne
  • Pomocny przy inhalacjach, w postaci olejku cynamonowego
  • Sprzyja odchudzaniu
  • Ma właściwości rozgrzewające – przydatne zimą
  • Działa przeciwbólowo, przydatny w reumatyzmie
  • Wspomaga walkę z cellulitem
  • Łagodzi stany trądzikowe

Czy cynamon może być szkodliwy?

Jak każdy inny artykuł spożywczy, cynamon używany w zbyt dużych ilościach może mieć potencjalnie szkodliwe działanie. Zawarty w cynamonie związek, zwany kumaryną, powoduje, że przedawkowanie cynamonu może skończyć się niekorzystnie.

Najkorzystniejszym pod tym względem jest tak zwany cynamon cejloński, który w odróżnieniu od cynamonu chińskiego zawiera o wiele mniej kumaryny.

A zatem, jeśli lubisz cynamon i chętnie oraz często go używasz, wybieraj raczej ten cejloński. Oto, do czego może doprowadzić nadmiar kumaryny w organizmie:Kumaryna może mieć szkodliwy wpływ na wątrobę, ponieważ działa toksycznie (oczywiście w nadmiernych ilościach).

Bezpieczną do spożycia ilością cynamonu jest 0,1 mg/kg masy ciała.

Złej jakości cynamon może wywoływać nowotwory

Spożywana w nadmiarze powoduje uszkodzenie DNA, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworów.

Póki co, przeprowadzone badania dotyczyły jedynie wpływu kumaryny na zdrowie zwierząt. Dotychczas nie stwierdzono, czy działa ona tak samo na ludzi, gdyż nie została przeprowadzona dostateczna ilość badań w tej sprawie.

Na wszelki wypadek jednak – lepiej zachowywać ostrożność, jeśli akurat ma się w domu i używa często cynamonu chińskiego! 

Aldehyd cynamonowy

Aldehyd cynamonowy może powodować alergie.

Niewielkie ilości zwykle nie wywołują negatywnych reakcji alergicznych, ponieważ obecność śliny w jamie ustnej nieco ogranicza kontakt cynamonu z błoną śluzową.

– 70% na wszystkie diety, ebooki i kursy wideo

Alergia na aldehyd cynamonowy może objawiać się owrzodzeniami jamy ustnej, obrzękiem języka lub dziąseł, białym nalotem w jamie ustnej, pieczeniem i świądem.

Większe ilości tego związku mogą znajdować się w gumach do żucia lub cukierkach o cynamonowym smaku. Trzeba pamiętać, że przyprawy korzenne są bardzo alergizujące – dlatego należy je bardzo ostrożnie podawać dzieciom. 

Cynamon a spadek cukru we krwi

Cynamon bardzo podobnie do insuliny jest w stanie obniżyć poziom cukru we krwi. A zatem po zjedzeniu go w większej ilości, można wywołać u siebie niepotrzebne, zbyt duże obniżenie cukru we krwi.

Może to doprowadzić do hipoglikemii, objawiającej się zawrotami głowy i zmęczeniem. Dlatego z cynamonem powinny postępować najbardziej ostrożnie osoby chore na cukrzycę i leczące ją przy pomocy insuliny.

Może powodować kłopoty z oddychaniem.

Oczywiście nie chodzi o odrobinę cynamonu w szarlotce, ale z uwagi na bardzo drobną, pylistą konsystencję cynamonu, przypadkowe jego wdychanie może podrażnić drogi oddechowe.

Oprócz tego aldehyd cynamonowy może także powodować podrażnienie gardła i jeszcze bardziej zaognić trudności z oddychaniem przy wciągnięciu cynamonu nosem lub spożyciu go w większej ilości.

Szczególnie uważać powinny osoby z astmą oraz innymi chorobami układu oddechowego.

Interakcja z lekami

Większe dawki cynamonu (na przykład w postaci suplementów diety zawierających ten składnik), mogą wchodzić w interakcje z lekami.

Szczególnie należy uważać w przypadku zażywania leków na serce i na wątrobę.

W 3 dni nauczę cię więcej na temat odżywiania i zdrowia niż przeciętna osoba uczy się w miesiąc we własnym zakresie. Zastanawiasz się dlaczego jestem tego taki pewien? Czytaj dalej

Cynamon może wzmacniać działanie leków i nasilać potencjalne działania niepożądane. 

Jaka jest bezpieczna ilość cynamonu?

Ile cynamonu można spożywać dziennie, chcąc skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, a nie zaszkodzić sobie?

Bezpieczna dawka kumaryny to 0,1 mg/kg masy ciała, czyli dla osoby o masie ciała 70 kg będzie to 7 mg. Taka ilość odpowiada mniej więcej 3 g cynamonu, czyli niepełnej, płaskiej łyżeczce od herbaty. 

Cynamonowe wyzwanie – co to takiego?

Kilka lat temu świat obiegła moda na najróżniejsze „challenge”. Początkowo niewinne, jak słynny „ice bucket challenge” z dobroczynnym motywem w tle przeradzały się w coraz bardziej śmiałe wyzwania rzucane sobie nawzajem przez znajomych, mające sprawdzić ich odwagę.

Wśród nich był między innymi „cinnamon challenge” polegający na zjedzeniu całej łyżki sproszkowanego cynamonu bez popijania.

Choć ta zabawa z pozoru wydaje się niewinna, w Stanach Zjednoczonych z powodu zatrucia cynamonem w wyniku tego wyzwania od początku jego istnienia zgłosiło się do szpitali bardzo wiele osób!

Cynamon w postaci sproszkowanej wysusza śluzówkę jamy ustnej – jest bardzo trudny do przełknięcia nawet w mniejszych ilościach, nie wspominając o całej łyżce. Nie tylko trudno go przełknąć, ale również oddychać czy sprowokować wydzielanie śliny w tym czasie, aby na przykład wypluć cynamon.

Dodatkowe drażniące działanie aldehydu cynamonowego sprawia, że osoba podejmująca takie wyzwanie często kaszle i dusi się, a efektem zatrucia mogą być także inne objawy, wynikające z toksycznego działania cynamonu w takiej ilości.

Jest to zatem śmiertelnie niebezpieczna zabawa – warto, aby informacja o działaniu cynamonu trafiła do każdego, a w szczególności do dzieci i nastolatków, którzy często są nieświadomi powagi tego wyzwania! 

Referencje


https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16634838
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20024932
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/coumarin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2591993
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2591993
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0041008X98984423
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691502002272
http://dx.doi.org/10.2174/1874210601509010257
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3164031
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157809/
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/cinnamaldehyde
https://doi.org/10.1542/peds.2012-3418