Cynamon jest jedną z najbardziej cenionych przypraw na świecie. Powszechnie stosowany, jako środek zapachowy w różnych kuchniach.
Czy wiesz, że to niesamowite przyprawy nie tylko zapewnia ciepło i ulgę w zimne dni, ale może również pomóc w utracie wagi?
Pamiętaj aby używać cynamonu dobrej jakości
Nie będę się rozpisywać, używajmy cynamonu cejlońskiego bo on w przeciwieństwie do chińskiego posiada więcej związków aktywnych i co najważniejsze ma mniej Kumaryn, które mają zdolność podnoszenia ciśnienia tętniczego i w sporych ilościach kumaryny obciążają wątrobę.
Ile cynamonu mogę zjeść
Bezpieczna dawka, którą można spożyć jednego dnia nie powinna przekroczyć 0,1 mg na kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 60 kg nie powinnaś w posiłkach przyjąć więcej niż 6 mg tego związku.
Wartość odżywcza:
Tylko 2 łyżeczki cynamonu oferuje 2, 5 g błonnika. Zawiera składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo i mangan.
Cinnamon Spice (Cinnamonum verum), ORAC Wartość 267536, Wartość odżywcza w 100 g. (Źródło: USDA Nutrient baza danych Narodowego) |
||
Zasada | Wartość składników odżywczych | Procent RDA |
Energia | 247 kcal | 12% |
Węglowodany | 50.59 g | 39% |
Białko | 3,99 g | 7% |
Tłuszcz | 1,24 g | 4,5% |
Cholesterol | 0 mg | 0% |
Błonnik pokarmowy | 53,1 g | 133% |
Foliany | 6 ug | 1,5% |
Niacyna | 1,332 mg | 8% |
Kwas pantotenowy | 0,358 mg | 7% |
Pirydoksyny | 0,158 mg | 12% |
Ryboflawina | 0,041 mg | 3% |
Tiamina | 0,022 mg | 2% |
Witamina | 295 jm | 10% |
Witamina C | 3,8 mg | 6% |
Witamina E | 10,44 mg | 70% |
Witamina K | 31,2 ug | 26% |
Sód | 10 mg | <1% |
Potas | 431 mg | 9% |
Wapń | 1002 mg | 100% |
Miedź | 0,339 mg | 38% |
Żelazko | 8,32 mg | 104% |
Magnez | 60 mg | 15% |
Mangan | 17,466 mg | 759% |
Fosfor | 64 mg | 9% |
Cynk | 1,83 mg | 17% |
ß-karoten | 112 ug | – |
Crypto-xanthin-ß | 129 ug | |
Luteina, zeaksantyna | 222 ug | – |
Likopen | 15 ug | – |
Oczywiście cynamon powinien być składnikiem zbilansowanej diety ale uważajmy przedewszystkim na pochodzenie cynamonu.
Cynamon cejloński i jego wpływ na organizm:
Zmniejszenie masy ciała jest o wiele łatwiejsze, gdy poziom insuliny i cukru we krwi jest na stałym poziomie. Dzięki temu poczujesz się bardziej pobudzony w ciągu dnia. Badania wykazały, że stosowanie cynamonu w codziennej diecie może pomóc schudnąć i utrzymać poziom glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.
1.Poziom insuliny:
Laboratoria badawcze wykazały, że cynamon może mieć wpływ regulacyjny na poziom cukru we krwi.
Zawiera on pewne związki, które zmniejsza skoki insuliny i pomaga organizmowi bardziej efektywnie wykorzystać insuliny.
To spowalnia wchłanianie glukozy z jelit i stymuluje produkcję insuliny, a także zwiększyć jego czułość.
Zapobiega to zwiększenie magazynowania tłuszczu, co pozwala schudnąć.
Cynamon wpływa również na poprawę metabolizmu, co zapobiega transformacji cukru do tłuszczu.
2.Sytosć:
Włączenie łyżeczki cynamonu w dietę zmniejsza apetyt, pomaga rozpuścić warstwy tłuszczu w jamie brzusznej. Cynamon opóźnia przechodzenie pokarmu z żołądka do jelita. Daje poczucie sytości. W ten sposób zapobiega przejadanie się.
3.Węglowodany:
Cynamon pomaga organizmowi wydajnie przetwarza węglowodany. Według badań, otyłość brzuszna jest bardziej wrażliwe na działanie cynamonu, niż w innych częściach ciała.
4.Trawienne Korzyści:
Zdrowy system trawienny jest warunkiem kontroli wagi.
Regularne konsumowanie cynamonu zachęca układ trawienny do działania w odpowiedni sposób. Łagodzi i uspokaja żołądek i jelita, poprawa funkcję jelita grubego poprzez zmniejszenie gazów i wzdęć. Pomaga on również w łagodzeniu biegunek, nudności i zaparć.
Przyczynia się to do wypłukania nagromadzonych toksyny z organizmu, wspomagając utratę wagi.
5.Cellulit:
Cynamon nie tylko pomaga w pozbyciu się tkanki tłuszczowej, może również przyczynić się do zminimalizowania cellulitu.
Cellulit pojawia się ze względu na wzrost poziomu toksyn w naszych tkankach podskórnych. Cynamon ma właściwości oczyszczające oraz przeciwzapalne.
Pamiętajmy aby jeść cynamon cejloński z niską zawartością toksycznych Kumaryn.