Pomidor jest jednym z najbardziej popularnych, a przy tym najbardziej lubianych warzyw. Tak po prawdzie, z botanicznego punktu widzenia pomidor jest owocem, a konkretnie – jagodą. Zawiera jednak znikomą ilość cukru, za to dużo więcej innych cennych składników, dlatego zaliczamy go oczywiście do warzyw. Jakie pomidory są najkorzystniejsze dla naszego zdrowia? Dlaczego powinniśmy je spożywać choćby i codziennie?
Pomidor pomidorowi nierówny
Jako że pomidory są warzywami rodzimymi, które uprawia się u nas w Polsce, możemy doświadczać ich w najlepszej postaci bez konieczności jedzenia tych z importu. Klasyczne pomidory gruntowe można kupić u nas latem, i smakują one wówczas najlepiej.
Zbliżone odmiany pomidorów kupimy też w sezonie jesienno-zimowym i pochodzą one ze szklarni, jednak w tym okresie dostęp do naprawdę smacznych, soczystych pomidorów o intensywnym smaku jest bardzo utrudniony. Lepiej więc korzystać z bogactwa urodzaju latem, robić przetwory i w takiej postaci zajadać się pomidorami również w zimie.
Pod względem odżywczym nie ma większego znaczenia, czy zjadamy klasycznego pomidora, odmianę bawole serce, pomidora malinowego czy koktajlowego.
Warto jednak wiedzieć, że likopen – czyli najcenniejszy składnik pomidora – jest dużo lepiej wchłaniany z przetworów, na przykład przecierów lub soków. Wybierajmy zawsze pomidory dojrzałe, bez uszkodzeń – te są najsmaczniejsze i mają najwyższą zawartość składników odżywczych.
Czy ketchup się liczy?
Niektóre mamy śmieją się, że codziennie modlą się o to, aby ketchup zaliczono do warzyw, ponieważ jest to jedyna rzecz, którą ich dzieci bezspornie dodają do wszelkich potraw.
Chociaż ketchup powstaje z koncentratu pomidorowego, czyli zawiera w sobie dużo pomidorów, to nie jest specjalnie prozdrowotny.
Nie możemy jednak generalizować bo są na polskim rynku ketchupy o dobrym składzie.
Do ketchupu w celu wzmocnienia smaku dodaje się często zagęstników, wzmacniaczy smaku, które nie są produktami, jakie chętnie podawalibyśmy swoim dzieciom.
A zatem – jedzmy ketchup, ale rozsmakujmy się raczej w salsie czy soku pomidorowym, które nie zawierają żadnych dodatkowych substancji.
Na szczęście z jedzeniem pomidorów większość z nas nie ma problemów.
Praktycznie każdy je lubi – jest za to odpowiedzialny głównie kwas glutaminowy, którego pomidory zawierają najwięcej z warzyw, a który w postaci syntetycznej, jako glutaminian sodu, dodawany jest do produktów przetwarzanych w celu poprawy jego jakości sensorycznej.
Jest to produkt, który można jeść na surowo, po obróbce termicznej, w postaci pokrojonej, zmiksowanej, z przyprawami lub samodzielnie – i w bardzo różnych potrawach, bo do wszystkiego pasuje i ze wszystkim smakuje świetnie. Pecha mają tylko ci nieszczęśnicy, którzy mają alergię na pomidory.
Kaloryczność wybranych ketchupów
Uwaga – osoby uczulone na lateks mogą być uczulone również na pomidory ze względu na reakcję krzyżową tych dwóch alergii!
Dlaczego warto jeść pomidory?
Są świetnym wypełnieniem diety redukcyjnej.
Te warzywa zawierają aż 95% wody, a 100g produktu dostarcza zaledwie 18 kcal. Bez większych oporów można więc dostarczać sobie w ten sposób wody i dodawać pomidory do dowolnych potraw. W 100g pomidora znajduje się 1,2g błonnika pokarmowego – to kolejny powód, dla którego pomidor jest świetnym kompanem odchudzania.
Źródło witaminy C.
Witamina C jest powszechna w owocach i warzywach, a pomidory są jednym z jej najlepszych źródeł. Jeden pomidor zapewnia podaż już 28% dziennego spożycia tej witaminy, która ma działanie przeciwutleniające.
Źródło witaminy K1
To witamina odpowiadająca za prawidłowe krzepnięcie krwi.
Źródło kwasu foliowego
Pomidorami powinny się zajadać głównie kobiety planujące potomstwo oraz ciężarne.
Odpowiednia podaż kwasu foliowego pozwala zapobiegać rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu. W przypadku pozostałych osób – to witamina pozwalająca prawidłowo funkcjonować całemu organizmowi, głównie zaś układowi nerwowemu.
Źródło potasu
Pomidory są jednym z najczęściej wymienianych źródeł potasu, czyli pierwiastka, który w organizmie spełnia kluczową rolę w funkcjonowaniu serca.
Przede wszystkim uczestniczy w procesie regulacji ciśnienia krwi – pomidory powinny więc spożywać osoby, które są zagrożone zawałem serca, ponieważ znajdują się w grupie ryzyka.
Likopen
To najcenniejszy składnik pomidora, nadający mu charakterystyczną czerwoną barwę.
Likopen jest cennym przeciwutleniaczem, zapobiegającym nowotworom szyjki macicy i prostaty, a także zmniejsza ryzyko zawału serca. Likopen nawet czterokrotnie lepiej wchłania się do organizmu w towarzystwie tłuszczu.
A zatem – dla własnego zdrowia dojrzałe, świeże pomidory skrapiajmy oliwą z oliwek – smakują wtedy o niebo lepiej!
Beta-karoten
Jako czerwone warzywo, pomidor zawiera w sobie dużo beta-karotenu, czyli związku odpowiedzialnego za neutralizację wolnych rodników. Beta-karoten z pomidorów zapobiega starzeniu organizmu i chroni wzrok.
Niedobór potasu – jak uzupełnić?
A zatem – dlaczego powinnaś jeść pomidory każdego dnia?
- Bo zawierają sporo błonnika i wody – skutecznie sycą i pomagają schudnąć
- Bo zawierają przeciwutleniacze chroniące przed rakiem i starzeniem organizmu
- Bo zawierają związki wpływające na poprawę cery i ochronę wzroku
- Bo są powszechnie dostępne o każdej porze roku i niedrogie
- Bo można je wykorzystać na milion różnych sposobów do wielu potraw
- Bo są pyszne!
Referencje
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0308814695002502
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21371638
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0003060/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16569051
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22158914
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23883692
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11340098
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23653972
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11736750
Widzę, że mój ulubiony Kotlin 60% ma najmniej kalorii. Fajny artykuł, ale ciężko ograniczyć ketchup, jeżeli o wiele lepiej smakuje z nim parówka czy pizza, dlatego warto kupować te najlepsze, ja kupuję np. tylko Kotlina.
też kupujemy Kotlina
Sok z pomidora chyba jeden z najzdrowszych soków (nie zawiera tyle cukru). Świetny artykuł.