Nasiona są jednym z najcenniejszych produktów, które warto zawsze mieć w swojej kuchni i dodawać do różnych potraw w celu poprawy ich jakości odżywczej. Warto kupić sobie po paczce tych nasion i nauczyć się właściwie je przygotowywać.
To prawdziwa skarbnica cennych związków, których często w naszej diecie brakuje! Są to produkty, które bardzo dobrze sycą i odżywiają, więc są wskazane szczególnie w dietach redukcyjnych, a także w diecie dzieci.
Choć ich ceny mogą się wydawać nieco zbyt wysokie, to mimo wszystko warto je zakupić. Wydajność przedstawionych poniżej nasion jest bardzo duża, a zatem opakowanie każdego z nich może wystarczyć na kilka tygodni regularnego używania.
Siemię lniane
Tak powszechne i dobroczynne, że aż dziw, dlaczego tak rzadko występuje w naszej kuchni.
Siemię najlepiej spożywać w postaci zmielonej, przy czym należy pamiętać, by kupować je w całości i mielić dopiero tuż przed spożyciem.
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych w tych nasionkach sprawia, że po zmieleniu stają się one bardziej podatne na utlenianie, więc mogą wytwarzać szkodliwe dla organizmu substancje.
Siemię ma bardzo delikatny i neutralny smak, więc można je dodawać do bardzo wielu potraw.
Najskuteczniej stosuje się je jako zagęstnik do zup, sosów czy deserów. Po zalaniu wodą silnie pęcznieje, co jest zasługą wysokiej zawartości błonnika nierozpuszczalnego w wodzie.
Jest to więc skuteczny środek na zaparcia oraz wypełniacz żołądka w diecie redukcyjnej, pozwalający zmniejszyć spożycie innych potraw i dający uczucie sytości.
Błonnik ułatwia też wiązanie i wydalanie zanieczyszczeń z organizmu.
Najważniejszą cechą siemienia lnianego jest jednak jego wysoka zawartość kwasów omega-3 niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i całego organizmu.
Spożywajmy więc świeżo mielone siemię lniane każdego dnia, choćby w postaci kleiku lub dodatku do zup.
Łatwy dostęp do tych nasion i niska cena niech będą dodatkową zachętą do codziennego spożywania.
Referencje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18689552
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19935863
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25740909
Nasiona chia
To produkt, który w ciągu ostatnich kilka lat bardzo się spopularyzował i obecnie jest coraz powszechniej dostępny i coraz tańszy.
Nasiona te podobnie jak siemię lniane, zawierają bardzo dużo błonnika, więc najlepiej przygotowuje się je namaczając na noc w zimnej wodzie – wtedy miękną i stają się świetną bazą do przygotowania pożywnego puddingu.
Są one nasionami zwiększającymi podaż omega-3, a więc bardzo korzystnie wpływającymi na nasz układ nerwowy.
Wpływają korzystnie na zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób serca, a także sprzyjają cukrzykom – obniżają poziom cukru we krwi.
Mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne, ponieważ zawierają mnóstwo polifenoli, neutralizujących wolne rodniki.
Referencje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19628108
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20087375
Nasiona konopi
Konopie siewne są jedną z najbardziej cennych roślin na świecie.
Zawierają przede wszystkim bardzo dużo doskonale przyswajalnego białka, a co za tym idzie – zapewniają sytość na długo, budują masę mięśniową i są wskazane podczas uprawiania sportów oraz przy diecie odchudzającej.
To kolejne nasiono, które bardzo skutecznie walczy z niedoborami omega-3, ponieważ zawiera niezwykle korzystny stosunek tych kwasów w odniesieniu do omega-6.
Nasiona konopi oraz olej z konopi są bardzo korzystnym suplementem diety w leczeniu bardzo suchej skóry z niedoskonałościami i wypryskami. Jest to właśnie zasługą wysokiej zawartości bardzo korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych.
Referencje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977230
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3614
Ziarna sezamu
To nasiona o bardzo charakterystycznym smaku, które uwielbiamy spożywać choćby jako dodatek do pieczywa lub w postaci sezamków. Są dość kalorycznym ziarnem, ale też ze względu na bardzo intensywny smak nie wykorzystuje się go w dużej ilości.
Ziarno sezamu zawiera dużą ilość lignanów – fitoestrogenów, które pomagają regulować gospodarkę hormonalną u kobiet.
To ziarno wykazuje świetne właściwości przeciwzapalne, pozwala także zwiększyć wydolność tlenową organizmu u sportowców, neutralizuje stres oksydacyjny i wspomaga regeneracje mięśni po treningu.
Referencje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16614415
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25871017
Pestki dyni
Jedne z najpopularniejszych nasion, których łuskanie jest silnie uzależniające dla każdego, bez względu na wiek.
To jednak nałóg, w który zdecydowanie warto wpaść! Pestki dyni mają sporo fitosteroli, które pozwalają zmniejszać poziom cholesterolu całkowitego we krwi, więc sprzyjają w tym, by nie zachorować na miażdżycę. Pozwalają też niwelować ryzyko wystąpienia raka piersi, zmniejszają też ilość wapnia w moczu i pomagają obniżać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.
Olej z pestek dyni lub ekstrakt często są jednym z podstawowych składników suplementów diety dla mężczyzn zwiększających potencję i poprawiających jakość nasienia, ze względu na wysoką zawartość cynku i selenu.
Pestki dyni są dość kaloryczne, ale zawierają sporo dobrze przyswajalnego białka i błonnika, a także dobry stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Zdecydowanie warto więc zastąpić chipsy przed telewizorem garścią niełuskanych pestek dyni i w ten sposób zajmować swoje ręce podczas oglądania filmu.
Referencje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16302759
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591208
Pestki słonecznika
Kolejna propozycja spośród silnie uzależniających od łuskania nasion! Kolejny nałóg, który warto mieć! Nasiona słonecznika mają właściwości przeciwzapalne i obniżające cholesterol LDL.
Zawierające dużą ilość witaminy E – zwanej witaminą młodości i neutralizującej wolne rodniki. Trzeba na nie uważać ponieważ posiadają niekoniecznie dobrą proporcję kwasów omega 3 do 6
Referencje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16357111
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24959542
Jeszcze więcej najzdrowszych nasion
Tych 10 superzdrowych nasion to idealna propozycja na zwiększenie wartości odżywczej swojej owsianki czy sałatki. Należy jednak pamiętać o odpowiednim ich przechowywaniu oraz o ewentualnym mieleniu tuż przed spożyciem, aby nie doprowadzić do utleniania się tłuszczów. Stosując prostą zasadę spożywania garści różnych nasion każdego dnia uchronisz się przed chorobami cywilizacyjnymi, pomożesz sobie w odchudzaniu i dostarczysz witamin i składników mineralnych, które wspomogą pracę całego organizmu na najwyższym poziomie!
Bardzo dobre zestawienie nasion.