Ziarenka siemienia to skarbnica witamin i minerałów.
Zawierają:
- bardzo cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3
- witaminy z grupy B
- cynk
- kwas foliowy
- witaminę E
- magnez
- wapń
- żelaz
- błonnik
- fitosteryny i flawonoidy oraz fitoestrogeny.
Siemię lniane nie bez powodu zaliczane jest do super food .
Jego prozdrowotne właściwości znane są od wieków. Posiada ono bowiem wszystkie składniki niezbędne nam do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Siemię lniane na dodatek jest powszechnie dostępne i tanie , dlatego polecam wszystkim wzbogacenie nim swojej codziennej diety. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Stosowane jest również jako środek leczniczy.[/su_highlight]
Składniki te sprawiają, że siemię lniane działa wspaniale na naszą skórę, włosy i paznokcie.
Reguluje gospodarkę hormonalną (jest polecane kobietom w okresie menopauzy oraz połogu, a także nastolatkom w okresie dojrzewania), działa też ochronnie na serce.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspaniale reguluje pracę przewodu pokarmowego,[su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”] działa osłaniająco na jelita[/su_highlight], zapobiega zaparciom. Obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
Tłuszcze z grupy omega 3 poprawiają metabolizm i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Przeciwdziałają także stanom zapalnym i spowalniają starzenie się komórek.
NASIONA LNU to bogactwo :
– przeciwutleniaczy
– minerałów Żelazo, Cynk
– witamin gruby B,E
Hitem jest ,że zawierają bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka!
¼ całośći to błonnik! Nasz układ trawienny będzie podkręcony!
Idealnie te nasiona są przystosowane dla osób które nie chcą przytyć, ale też stracić wagę. Po zjedzeniu ich czujemy olbrzymią sytość. Poprawiają nasze trawienie, nadawać się będą dla osób chorych na cukrzyce, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i regulują poziom cukrów we krwi. Nie zapominajmy o wpływie ich na nasze kości i mięsnie.
Zawierają 12 razy więcej magnezu niż fasolka szparagowa, 10 razy więcej białka niż napój mleczny , więcej żelaza niż szpinak.
Jak mamy jeść te cudowne nasionka?
Nasiona dodajemy się do koktajli, jogurtów, deserów, owsianki, sałatek. Możemy dodać je nawet do chleba jak będziemy piec samodzielnie. Namoczone nasiona to błyskawiczne źródło wypełniania naszego żołądka.
Zawartość substancji odżywczych
- witaminy z grupy B- biorą udział w licznych procesach zachodzących w ciele
- witamina E– silny antyoksydant
- potas
- żelazo
- cynk
- białko
- kwas foliowy
- błonnik- usprawnia procesy trawienne, bierze udział w oczyszczaniu organizmu
- kwasy omega-3
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe– usprawniają działanie hormonów w naszym ciele oraz pracę mózgu
- lignany=fitoestrogeny-regulują gospodarkę hormonalną, co ma duże znaczenie zwłaszcza dla kobiet w okresie menopauzy, właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe
- niacyny- regulacja poziomu cholesterolu we krwi, neutralizacja toksyn w organizmie
- składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan)
Na co zwrócić uwagę wybierając siemię lniane?
- forma – lepiej wybrać ziarniste ponieważ siemię podczas mielenia w fabryce traci część swoich wartości odżywczych
- przechowywać w suchym miejscu i szczelnym opakowaniu
- odmiana- najlepsze jest złociste siemię lniane- zawiera dużo więcej wartościowych składników niż brązowe i ma lepszy smak
Jak działa i kiedy stosować?
Spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżce (nie więcej) – najlepiej zmielone w młynku do kawy i wymieszane wyłącznie z zimnymi płynami. Po zmieleniu nasiona szybko ulegają utlenieniu dlatego należy je spożyć do 15 min.
- przy problemach z układem trawiennym- wrzody, zaparcia, nadkwasota, biegunka, wzdęcia, poprawia pracę jelit
- łagodzi objawy menopauzy
- poprawia koncentrację oraz pamięć
- profilaktycznie- chroni przed zawałem i chorobą wieńcową
- działa osłonowo
- działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze
- przyspiesza gojenie się ran
- działa regenerująco i wzmacniająco
- wskazany przy walce z otyłością i nadwagą- daje uczucie sytości
- obniża cholesterol
- działa antyoksydacyjnie i oczyszczająco
- okłady z siemienia stosuje się przy walce z chronicznym kaszlem i zapaleniem oskrzeli
- poprawia stan i wygląd skóry i włosów
- zapobiega odwodnieniu organizmu
- odpowiedni przy alergiach
- pomaga zwalczać stres
A jak to jest z tym, że te wszystkie cudowne właściwości dostępne są tylko wówczas gdy spożywany świeżo zmielone nasiona? Spożywając nie zmielone właściwie nic nie uzyskujemy. Czy to może kolejny mit?
Słyszałam, ze działają w opisany sposób tylko świeżo zmielone. Czy to prawda?
Ja słyszałam ze nasiona zalewa sie woda i gotuje do uzyskania lepkiego gludu, potem pije. Czy to prawda?
Zagotowane są mega na podrażniony żołądek i drogi pokarmowe plus jak dodacie miodu i cytryny fajnie czyszczą płuca i łagodzą kaszel. Problem to smak bo robi się wtedy z tego wielki glut… ale nożna powiedzieć że to mega zdrowy glut. Oczywiście gotujemy świerzo zmielone nasiona i takie też spożywany bez gotowania bo nasz organizm nie trawi otoczki nasion a w rezultacie guzik się pożywi. Moje pytanie jest zgoła inne. Len zmielony rozkłada się na kwas cyjanowodorowy, którym można się zatruć przy ilościach większych niż dwie łyżki zmielonego siemienia zjedzone jednorazowo. Czy autor może się do tego odnieść? Chodzi o bezpieczne dawkowanie.
W jakiej formie najlepiej spożywać siemię? Mielone czy w nasionach / zagotowane, zalane wrzątkiem czy pozostawione w letniej wodzie na kilka godzin?
I slyszalem ze obnizaja mega .testosterone