Ocet kokosowy – dlaczego warto go polubić

Kuchnia azjatycka słynie przede wszystkim z wyrazistych, cierpkich, słodko-kwaśnych smaków.

Słynie również z wykorzystywania produktów roślinnych na różne sposoby do przyrządzania wyrazistych, charakterystycznych dań.

Jednym z chętnie wykorzystywanych w kuchni wschodu produktów jest orzech kokosowy.

Oprócz orzechów, wykorzystywać można również łodygi drzewa kokosowego, do pozyskiwania z nich nektaru, z którego produkuje się wyjątkowej jakości ocet.

Produkcja octu kokosowego

Ocet jest substancją o wysokim poziomie kwasowości, pozyskiwaną z surowców naturalnych poddawanych fermentacji w odpowiednich warunkach.

Wykorzystuje się go do sporządzania dressingów, sosów, a także jako suplement diety.

Wysoka kwasowość i koncentracja składników odżywczych sprawia, że ocet doskonale nadaje się do zastosowania w różnych terapiach leczniczych.

Ocet kokosowy jest substancją wytwarzaną z nacinanych łodyg palmy kokosowej.

Przez nawet 8-12 miesięcy nektar otrzymany w ten sposób poddaje się fermentacji.

Po tym czasie ocet staje się zdatny do spożycia. Co bardzo ważne ze zdrowotnego punktu widzenia – ocet kokosowy ma neutralne pH, co oznacza, że nie zaburza równowagi kwasowo-zasadowej, a zatem można go stosować bez obaw i bez znaczących ograniczeń.

Jest również wytwarzany w sposób całkowicie naturalny. To wyrób w 100% ekologiczny, pozbawiony dodatku jakichkolwiek obcych substancji.

Zdecydowanie warto po niego sięgnąć, jeśli szuka się wykwintnego dodatku do potraw lub skarbnicy witamin i minerałów w tak przyswajalnej postaci.

Ocet kokosowy w kuchni – zastosowanie

W kuchni bardzo często przydają nam się produkty zakwaszające niektóre potrawy i dodające daniom cierpkiego, wytrawnego charakteru.

Nie da się tego efektu osiągnąć inaczej niż poprzez dodatek dobrej jakości octu.

Ocet kokosowy można z powodzeniem dodawać do ulubionych, kwaskowatych zup, ale również do dipów i dressingów do sałat.

Można go łączyć z olejami roślinnymi i innymi przyprawami w celu uzyskania pożądanej konsystencji i tym samym tworzyć wyśmienity sos vinegret do sałatek.

Odrobiną octu można również doprawić swój warzywny koktajl, by dodać mu wyrazistego smaku i spotęgować jego wartości odżywcze.

Ocet kokosowy jest biało-bursztynowy, i nie jest tak klarowny jak ocet jabłkowy. Ma też od niego łagodniejszy i bardziej słodkawy smak.

To dlatego warto mieć go w swojej kuchni – by różnicować swoje potrawy.

Co zawiera ocet kokosowy?

Swoje dobroczynne właściwości ocet kokosowy zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości witamin i minerałów:

Zawiera również znaczne ilości polifenoli – związków antyutleniających, które spowalniają procesy starzenia i neutralizują wolne rodniki, a zatem przyspieszają procesy regeneracji i chronią przed nowotworami.

Jak ten skład przekłada się na korzyści prozdrowotne?

1. Wzbogaca mikroflorę jelit

Dzięki temu, że ocet kokosowy jest produktem fermentowanym, zawiera ogromne ilości dobroczynnych bakterii jelitowych.

Wystarczy niewielka ilość octu spożywana każdego dnia, aby zapewnić swoim jelitom dobre funkcjonowanie, zagwarantować sobie sprawne trawienie i ochronę przed bakteriami chorobotwórczymi.

W czasach, gdy nasza dieta jest bogata w produkty wysoko przetworzone, pozbawione dobroczynnych bakterii, spożywanie porcji produktów fermentowanych każdego dnia na przykład w postaci łyżki octu jest bardzo wskazane.

2. Chroni przed miażdżycą

Wysoka zawartość polifenoli w occie kokosowym pozwala obniżać poziom cholesterolu we krwi, a także obniżać ciśnienie.

Dzięki temu jest to suplement diety zalecany osobom z grupy ryzyka lub chorującym na serce, aby mogły sobie pomagać w naturalny sposób każdego dnia zapobiegać chorobom serca.

3. Zapobiega cukrzycy

Swoje korzyści ocet kokosowy przejawia także w regulacji poziomu glukozy we krwi.

Dzięki tej właściwości może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy, a także pomaga w leczeniu insulinooporności, oraz jest bardzo wskazany przy wspomaganiu leczenia cukrzycy.

4. Pomaga schudnąć 

Jeśli się odchudzasz i cierpisz na niepohamowany apetyt, z pewnością poszukujesz produktów, które pozwalają zahamować nadmierny apetyt.

Ocet kokosowy jest jednym z nich. Po pierwsze – reguluje poziom cukru we krwi, co sprawia, że nie odczuwa się nagłych ataków głodu. Po drugie – pomaga czuć sytość przez dłuższy czas i hamuje apetyt.

Dzięki temu jesteś w stanie zjeść mniej, a mimo to nie czuć się głodna i przez to nie podjadać pomiędzy posiłkami.

Ocet kokosowy ma realny wpływ na spadek masy ciała. Badania wskazują, że spożywanie dwóch łyżek stołowych octu kokosowego dziennie pozwala zredukować masę ciała o 1,7kg w ciągu 12 tygodni!

5. Ma właściwości antybakteryjne

Ocet kokosowy świetnie sprawdza się jako zabójca bakterii E.coli, popularnej bakterii „brudnych rąk”, będącej przyczyną zatruć pokarmowych.

Okazuje się, że zanurzanie owoców i warzyw w wodzie z dodatkiem octu kokosowego na 2 minuty pozwala zredukować aż 90% bakterii i 95% wirusów na ich powierzchni!

Używaj octu kokosowego na co dzień i miej pewność, że sięgasz tylko po to, co zdrowe i bezpieczne!

6. Wpływa na odporność

Ocet kokosowy dzięki wysokiej zawartości bakterii dobroczynnych pomaga wzmocnić odporność.

Jest to możliwe, ponieważ zdrowy układ pokarmowy oznacza wysoką odporność pochodzącą z jelit.

Gdy w naszym organizmie panuje przewaga bakterii potencjalnie chorobotwórczych, organizmowi trudno jest z nimi walczyć i przez to czujemy się niezbyt dobrze, jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

Gdy zadbamy o uzupełnienie mikroflory jelitowej, dobre bakterie będą skutecznie zwalczały te złe, przez co układ immunologiczny stanie się bardziej wzmocniony i gotowy do walki z groźniejszymi przeciwnikami.

Każdego dnia zjadamy pokarmy, które mogą przynieść nam korzyści zdrowotne, ale mogą też negatywnie wpływać na naszą kondycję.

Zjadamy żywność przetworzoną, skażoną pestycydami lub bakteriami i wirusami, które mogą wywoływać u nas różne stany chorobowe.

Dlatego powinniśmy dbać o to, by w zdrowiu i chorobie wspomagać się suplementami diety takimi jak właśnie ocet kokosowy.

Ten produkt wzmocni naszą odporność, zapewni nam odpowiednie wzmocnienie witaminowe i mineralne, wyreguluje nasz apetyt i zredukuje masę ciała, a przy tym wzmocni układ krążenia i będzie chronił przed cukrzycą czy nowotworami.

Podsumowanie

Butelkę 250ml octu kokosowego kupisz za około 15 złotych w dobrych sklepach ze zdrową żywnością.

Warto sięgnąć po ten produkt, ponieważ pozwoli on zastąpić suplementy diety w kapsułkach, a także zapobiegnie wizytom u lekarza i łykaniu lekarstw!

Wybieraj też sprawdzone produkty pozyskiwane rzeczywiście z nektaru kokosowego, a nie z wody kokosowej – ten drugi ocet będzie miał znacznie mniej dobroczynnych właściwości, a także będzie tańszy.

W tym przypadku jednak lepiej zdecydować się na droższą, ale lepszą jakościowo wersję octu.

Referencje:

https://www.healthline.com/nutrition/blood-sugar-spikes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213723
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7796781
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24811350
http://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18093343/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26064976/
https://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2013.08.003
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20068289
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26176799/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26176799
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24781306
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19469536
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17485860
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16321601
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9630389
https://www.healthline.com/nutrition/apple-cider-vinegar-weight-loss
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687
https://www.healthline.com/nutrition/what-does-potassium-do
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19630216
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16611381
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24894721
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26476634
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11826965