Użytkowników online: 72

Sezon jesienno-zimowy obfituje nie tylko w przeziębienia, ale także w charakterystyczne smaki, bez których trudno sobie wyobrazić jakikolwiek polski dom! Jak połączyć jedno z drugim, by odnieść korzyść dla swojego zdrowia?

Zainwestować w naturalne antybiotyki – produkty, które znasz, lubisz, i które kojarzą się z zimą!

Czym są naturalne antybiotyki?

Jesień i zima to pora częstych infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Obniżona temperatura powietrza sprawia, że organizm jest bardziej wychłodzony, a zatem podatny na wnikanie zarazków.

Te mnożą się jak szalone i rozprzestrzeniają z prędkością światła, przez co większość z nas choruje nawet po kilka razy w ciągu jednego sezonu.

Mniejsza ilość słońca również nie wpływa korzystnie na nasz układ immunologiczny.

Dlatego też warto stosować profilaktykę przeziębieniową w postaci naturalnych produktów dodawanych do rozmaitych potraw.

A gdy dopadnie przeziębienie – zamiast faszerować się lekami, które mają mnóstwo skutków ubocznych, lepiej zaopatrzyć się w specjalne babcine mikstury, które w mig stawiają na nogi!

Naturalne antybiotyki to produkty roślinne, które zawierają duże ilości związków o charakterze przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, łagodzącym stany zapalne, a także napotnym.

Kumulację takich związków czynnych znajdziesz w dobrze znanych i lubianych produktach – być może masz je już w swojej kuchni? Jeśli tak, to czas zrobić z nich użytek! Oto i one:

Cebula

Taka niepozorna, a potrafi doprowadzić do łez największego twardziela!

Tę skłonność do wywoływania płaczu zawdzięcza licznym lotnym związkom siarkowym, które uwalniają się przy naruszeniu struktury tkanek.

Ma ogromne ilości witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym.

Z pewnością wielu z nas kojarzy syrop z cebuli domowej roboty – jest naprawdę świetny na przeziębienie i wzmocnienie odporności!

Co ciekawe – cebula działa bakteriobójczo również na niektóre szczepy odporne na działanie innych antybiotyków!

Czosnek

Podobnie jak cebula ma charakterystyczny, apetyczny smak i aromat. I podobnie jak cebula bardzo silnie działa bakteriobójczo.

Zawdzięcza to wysokiej zawartości allicyny – naturalnego antybiotyku, który zmiata wszystkie bakterie w swoim zasięgu!

Czosnek warto jeść nie tylko w trakcie przeziębienia – korzystnie wpływa również na pracę serca i zawiera wiele witamin oraz minerałów, czym wzmacnia odporność organizmu.

A tak zupełnie poza tym – jest pyszny i trudno sobie wyobrazić niektóre potrawy bez dodatku czosnku!

Miód

Jeden z specyfików zalecanych przez nasze babcie od wieków do stosowania w profilaktyce, jak i w samych przeziębieniach.

Ciepła (ale nie gorąca!) herbatka posłodzona miodem, z dodatkiem kilku kropel z cytryny fantastycznie smakuje, nawadnia, nawilża gardło i pompuje w chorego witaminy.

Te, rozpuszczone w obfitej ilości w miodzie wraz z wieloma substancjami antybakteryjnymi potrafią zdziałać cuda i doprowadzić pacjenta w mig do pełnej sprawności!

Miód jest fantastyczny nie tylko do jedzenia i picia – zwalcza również bakterie znajdujące się na skórze, i dlatego jest doskonałym składnikiem upiększających maseczek.

Oregano

Zpewnością słyszałaś już o olejku z oregano, który fantastycznie działa na przeziębienie.

Ma wiele olejków eterycznych o wspaniałych właściwościach, pozwalających skutecznie leczyć infekcje dróg oddechowych, szczególnie gdy doda się kilka kropli olejku z oregano do inhalacji.

Karwakrol zawarty w oregano działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo, może też wpływać na łagodzenie bólów mięśniowych, tak uporczywych w czasie przeziębienia, grypy lub innego rodzaju infekcji.

Cynamon

Nieodłączny składnik grzanego piwa czy wina, a także rozgrzewających zimowych herbatek.

Co w nim takiego wyjątkowego?

Poprawia ukrwienie, wzmacnia układ odpornościowy, a także rozgrzewa i rozjaśnia umysł.

Zawiera też mnóstwo antyoksydantów, przydatnych w regeneracji organizmu po chorobie.

Niewielka ilość cynamonu w szarlotce, kisielu czy herbatce pozwoli skutecznie rozgrzać i tym samym – doprowadzi do skuteczniejszego wypędzenia choroby!

Imbir

Ma świetne właściwości immunostymulujące.

Dodatkowo silnie rozgrzewa i działa antybakteryjnie – to świetny dodatek do wspomnianych wyżej grzańców i herbat.

Ma bardzo specyficzny smak i już minimalna jego ilość dodana do ciepłego napoju potrafi zdziałać cuda przy przeziębieniu!

Kiszonki

Kiszona kapusta to prawdziwy fenomen – szkoda, że tak niedoceniany (może to ze względu na specyficzny zapach?).

W wyniku kiszenia zwiększa się w niej ilość witaminy C, a także probiotyków, a sprawne jelita pełne mikroflory, to sprawny układ immunologiczny!

Z kolei ogórki kiszone oczyszczają przewód pokarmowy ze szkodliwych bakterii i doprowadzają do właściwej proporcji mikroflory bakteryjnej w organizmie.

Przeciwwaga dobrych bakterii jelitowych w kiszonkach powoduje wzrost ich zawartości względem bakterii potencjalnie chorobotwórczych.

Dzięki temu te dobre są w stanie skuteczniej zwalczać chorobotwórcze bakterie i doprowadzają do wyleczenia infekcji!

Szałwia

Jest ziołem znanym głównie ze swoich właściwości antyseptycznych w obrębie jamy ustnej.

Ale ma również działanie napotne – obniża gorączkę.

Dodatkowo szałwia w postaci naparów czy inhalacji doskonale poprawia funkcjonowanie układu oddechowego.

Najlepiej jest stosować szałwię świeżą, ale gdy nie ma do niej dostępu – dobrym wyborem będzie też susz lub olejek.

Tymianek

Jest nie tylko smacznym dodatkiem do mięs i innych potraw, ale również działa bardzo dobrze jako pogromca bakterii.

Tymianek swoje zdolności antybakteryjne i przeciwgrzybicze zawdzięcza dużej zawartości thymolu.

W czasie przeziębienia warto stosować tymianek nie tylko jako zioło udoskonalające smak potraw, ale także jako olejek do inhalacji lub napar.

Naturalne antybiotyki to produkty występujące w naturze, z których przede wszystkim powinniśmy czerpać chcąc pozbyć się uporczywego kaszlu, kataru czy gorączki.

Zwyczajne jesienne przeziębienie nie jest chorobą, z którą trzeba walczyć za pomocą najsilniejszego dostępnego arsenału, czyli farmaceutyków, które już po jednej dawce obalają wszystkie bakterie i sieją spustoszenie.

Przy przeziębieniu lepiej wspomóc się wypoczynkiem pod kołdrą, obłożonym dużymi ilościami dobrej lektury, wygodnych poduszek i prostych mikstur, takich jak imbir z cynamonem, miodem i cytryną, które świetnie smakują i znacząco skracają czas trwania przeziębienia!