Sezon jesienno-zimowy obfituje nie tylko w przeziębienia, ale także w charakterystyczne smaki, bez których trudno sobie wyobrazić jakikolwiek polski dom! Jak połączyć jedno z drugim, by odnieść korzyść dla swojego zdrowia?
Zainwestować w naturalne antybiotyki – produkty, które znasz, lubisz, i które kojarzą się z zimą!
Czym są naturalne antybiotyki?
Jesień i zima to pora częstych infekcji bakteryjnych i wirusowych.
Obniżona temperatura powietrza sprawia, że organizm jest bardziej wychłodzony, a zatem podatny na wnikanie zarazków.
Te mnożą się jak szalone i rozprzestrzeniają z prędkością światła, przez co większość z nas choruje nawet po kilka razy w ciągu jednego sezonu.
Mniejsza ilość słońca również nie wpływa korzystnie na nasz układ immunologiczny.
Dlatego też warto stosować profilaktykę przeziębieniową w postaci naturalnych produktów dodawanych do rozmaitych potraw.
A gdy dopadnie przeziębienie – zamiast faszerować się lekami, które mają mnóstwo skutków ubocznych, lepiej zaopatrzyć się w specjalne babcine mikstury, które w mig stawiają na nogi!
Naturalne antybiotyki to produkty roślinne, które zawierają duże ilości związków o charakterze przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, łagodzącym stany zapalne, a także napotnym.
Kumulację takich związków czynnych znajdziesz w dobrze znanych i lubianych produktach – być może masz je już w swojej kuchni? Jeśli tak, to czas zrobić z nich użytek! Oto i one:
Cebula
Taka niepozorna, a potrafi doprowadzić do łez największego twardziela!
Tę skłonność do wywoływania płaczu zawdzięcza licznym lotnym związkom siarkowym, które uwalniają się przy naruszeniu struktury tkanek.
Ma ogromne ilości witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym.
Z pewnością wielu z nas kojarzy syrop z cebuli domowej roboty – jest naprawdę świetny na przeziębienie i wzmocnienie odporności!
Co ciekawe – cebula działa bakteriobójczo również na niektóre szczepy odporne na działanie innych antybiotyków!
Czosnek
Podobnie jak cebula ma charakterystyczny, apetyczny smak i aromat. I podobnie jak cebula bardzo silnie działa bakteriobójczo.
Zawdzięcza to wysokiej zawartości allicyny – naturalnego antybiotyku, który zmiata wszystkie bakterie w swoim zasięgu!
Czosnek warto jeść nie tylko w trakcie przeziębienia – korzystnie wpływa również na pracę serca i zawiera wiele witamin oraz minerałów, czym wzmacnia odporność organizmu.
A tak zupełnie poza tym – jest pyszny i trudno sobie wyobrazić niektóre potrawy bez dodatku czosnku!
Miód
Jeden z specyfików zalecanych przez nasze babcie od wieków do stosowania w profilaktyce, jak i w samych przeziębieniach.
Ciepła (ale nie gorąca!) herbatka posłodzona miodem, z dodatkiem kilku kropel z cytryny fantastycznie smakuje, nawadnia, nawilża gardło i pompuje w chorego witaminy.
Te, rozpuszczone w obfitej ilości w miodzie wraz z wieloma substancjami antybakteryjnymi potrafią zdziałać cuda i doprowadzić pacjenta w mig do pełnej sprawności!
Miód jest fantastyczny nie tylko do jedzenia i picia – zwalcza również bakterie znajdujące się na skórze, i dlatego jest doskonałym składnikiem upiększających maseczek.
Oregano
Zpewnością słyszałaś już o olejku z oregano, który fantastycznie działa na przeziębienie.
Ma wiele olejków eterycznych o wspaniałych właściwościach, pozwalających skutecznie leczyć infekcje dróg oddechowych, szczególnie gdy doda się kilka kropli olejku z oregano do inhalacji.
Karwakrol zawarty w oregano działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo, może też wpływać na łagodzenie bólów mięśniowych, tak uporczywych w czasie przeziębienia, grypy lub innego rodzaju infekcji.
Cynamon
Nieodłączny składnik grzanego piwa czy wina, a także rozgrzewających zimowych herbatek.
Co w nim takiego wyjątkowego?
Poprawia ukrwienie, wzmacnia układ odpornościowy, a także rozgrzewa i rozjaśnia umysł.
Zawiera też mnóstwo antyoksydantów, przydatnych w regeneracji organizmu po chorobie.
Niewielka ilość cynamonu w szarlotce, kisielu czy herbatce pozwoli skutecznie rozgrzać i tym samym – doprowadzi do skuteczniejszego wypędzenia choroby!
Imbir
Ma świetne właściwości immunostymulujące.
Dodatkowo silnie rozgrzewa i działa antybakteryjnie – to świetny dodatek do wspomnianych wyżej grzańców i herbat.
Ma bardzo specyficzny smak i już minimalna jego ilość dodana do ciepłego napoju potrafi zdziałać cuda przy przeziębieniu!
Kiszonki
Kiszona kapusta to prawdziwy fenomen – szkoda, że tak niedoceniany (może to ze względu na specyficzny zapach?).
W wyniku kiszenia zwiększa się w niej ilość witaminy C, a także probiotyków, a sprawne jelita pełne mikroflory, to sprawny układ immunologiczny!
Z kolei ogórki kiszone oczyszczają przewód pokarmowy ze szkodliwych bakterii i doprowadzają do właściwej proporcji mikroflory bakteryjnej w organizmie.
Przeciwwaga dobrych bakterii jelitowych w kiszonkach powoduje wzrost ich zawartości względem bakterii potencjalnie chorobotwórczych.
Dzięki temu te dobre są w stanie skuteczniej zwalczać chorobotwórcze bakterie i doprowadzają do wyleczenia infekcji!
Szałwia
Jest ziołem znanym głównie ze swoich właściwości antyseptycznych w obrębie jamy ustnej.
Ale ma również działanie napotne – obniża gorączkę.
Dodatkowo szałwia w postaci naparów czy inhalacji doskonale poprawia funkcjonowanie układu oddechowego.
Najlepiej jest stosować szałwię świeżą, ale gdy nie ma do niej dostępu – dobrym wyborem będzie też susz lub olejek.
Tymianek
Jest nie tylko smacznym dodatkiem do mięs i innych potraw, ale również działa bardzo dobrze jako pogromca bakterii.
Tymianek swoje zdolności antybakteryjne i przeciwgrzybicze zawdzięcza dużej zawartości thymolu.
W czasie przeziębienia warto stosować tymianek nie tylko jako zioło udoskonalające smak potraw, ale także jako olejek do inhalacji lub napar.
Naturalne antybiotyki to produkty występujące w naturze, z których przede wszystkim powinniśmy czerpać chcąc pozbyć się uporczywego kaszlu, kataru czy gorączki.
Zwyczajne jesienne przeziębienie nie jest chorobą, z którą trzeba walczyć za pomocą najsilniejszego dostępnego arsenału, czyli farmaceutyków, które już po jednej dawce obalają wszystkie bakterie i sieją spustoszenie.
Przy przeziębieniu lepiej wspomóc się wypoczynkiem pod kołdrą, obłożonym dużymi ilościami dobrej lektury, wygodnych poduszek i prostych mikstur, takich jak imbir z cynamonem, miodem i cytryną, które świetnie smakują i znacząco skracają czas trwania przeziębienia!