Rzeżucha

Cebula

Zawiera kwercetynę, związek chemiczny roślin, która chroni przed różnymi chorobami w tym raka. Ma właściwości bakteriobójcze.

Zielone warzywa

Są niskokaloryczne i bardzo bogate w błonnik i witamin.

Zielone warzywa liściaste chroni przed zawałem serca i miażdżycą.

Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki Mają też niski indeks glikemiczny.

Pomidory

  • Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych.
  • Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek.
  • Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C.

Rodzynki

Podczas menopauzy zmniejsza się produkcja estrogenów, one zwalniają ten proces, fantastyczne źródło błonnika, zwiększają naszą koncentrację.

Figi suszone

Walczą z anemią, olbrzymia dawka wapnia, odstresowujące działanie, pomagają zwalczać palenie.

Daktyle suszone

Idealne dla osób które mają problemy z trawieniem, dodają nam energii oraz wigoru, bogata dawka witaminy A, pomagają nam w utrzymaniu prawidłowego wzroku.

Migdały

Zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają przybieraniu na wadze, zwalczają wolne rodniki, bogata zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, które korzystanie wpływają na prace mózgu.

Orzechy laskowe

Są świetnym źródłem witaminy E zwanej witamina młodości oraz kwasu foliowego, o którym powinny pamiętać Panie planujące zajście w ciąże.

Orzechy włoskie

Najzdrowsze orzechy z wszystkich, zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż inne, są źródłem wartościowego białka, tych orzechów się nie praży dlatego nie tracą wartości odżywczych.

Suszone Śliwki

Duża ilość błonnika, pomagają przy zaparciach i szybszym wypróżnianiu się, zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

Suszone Morele

Morele regulują procesy krwiotwórcze i wzmacniają kości.

Orzeszki ziemne

Są bogatym zagłębiem witamin oraz kwasów tłuszczowych, wspierają układ nerwowy i oddechowy, obniżają poziom złego cholesterolu, a nawet pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

Orzeszki nerkowca

Mają one korzystny wpływ przede wszystkim na funkcjonowanie układu krążenia oraz serca, regulacją napięcia mięśni, poprawą kondycji psychicznej

Seler

Ponieważ zawiera dużą ilość wody i bardzo mało kalorii, doskonale pomaga stracić nam na wadzę. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wytwarza hormon sytości.

Organizm dostaje sygnał, że nie musi już jeść.

Ogórek

  • Ogórek również posiada dużo wody i mało kalorii.
  • Oprócz korzyści dla smukłej sylwetki, posiada niesamowite właściwości dla zdrowej skóry.
  • Jest on używany do leczenia cieni i opuchlizn wokół oczu.
  • Łagodzi podrażnienia skóry i obrzęki.
  • Jest również doskonałym źródłem krzemu, który potrzebny jest do wzmocnienia tkanki łącznej.

Brokuł

  • Nie zawiera tłuszczu, ma sporo węglowodanów, które dają energii.
  • Zawiera tiaminę, ryboflawinę, wapń, żelazo i magnez.
  • Ma dużo pozytywnych właściwości dla zdrowia i odżywiania.

Kapusta 

  • Nisko tłuszczowe warzywo, 100 g. kapusty to jedynie ok. 20-50 kcl.
  • Posiada dużo wartości odżywczych i minerałów.
  • Jedno z popularniejszych warzyw wspomagających utratę wagi.

Fasola

Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, które zaspokajają głód. To zapobiega przejadaniu się. Białka w ziarnie utrzymują poziom energii i odpowiedni poziom cukru.

Szpinak 

  • Zawiera składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo, magnez, tiamina, fosfor oraz witaminy A, B6, C, E i K, zapobiega także retencji wody.
  • Szpinak nie tylko pomaga wzmocnić mięśnie, ale również stabilizuje ciśnienie krwi i poprawia zdrowie neurologicznej.
  • Witamina K pozytywnie wpływa na kości.

Ostra Papryka

  • Dzięki zawartości kapsaicyny, po spożyciu papryki organizm rozgrzewa się.
  • W konsekwencji powoduję ona szybsze spalanie kalorii.
  • Papryka przyspiesza także metabolizm.
  • Czerwone, żółte i pomarańczowe papryki są lekko słodkie w smaku, mogą zaspokoić apetyt na słodycze.

Kiełki luceryny 

Zawierają witaminy A, B, B12, K, kwas foliowy, wapń, potas, cynk, fosfor oraz chlorofil. Oprócz korzyści utraty masy ciała, kiełki lucerny zmniejszają stany zapalne i spadek ciśnienia krwi. Zwiększają także aktywność komórek. Wzmacniają układ immunologiczny.

Pij zioła

Spróbuj ziół. Herbata liściasta z naparu ( mniszka czy kopru włoskiego) pomaga zmniejszyć retencję płynów, jak również pomaga wypłukać toksyny z organizm. Ginkgo biloba, preparat ziołowy z suszonych liści drzewa miłorzębu, usprawnia krążenie.

Banany

Bogate w witaminę A, B oraz E. Zawierają błonnik, minerały, magnez i potas. Pomagają w prawidłowym obiegu krwi w naszym organizmie. Dla poprawienia kondycji skóry, przygotuj puree z bananów z dodatkiem miodu i nałóż ją na twarz. Skóra nabierze blasku. Banan to również doskonała energetyczna i zdrowa przekąska, między posiłkami.

Cytryny

  • Mają wysoką zawartość witaminy C i naturalne właściwości wybielające.
  • Cytryna pomaga rozjaśnić przebarwienia, zniwelować blizny ora plamy, działa antybakteryjnie, poprawia koloryt skóry.
  • Rozpocznij dzień pijąc 1 szklankę ciepłej wody zmieszanej z odrobiną soku z cytryny i 1 łyżeczką miodu na czczo.
  • Dzięki temu oczyścisz organizm i skórę z toksyn, taki napój pomaga również w walce z cellitem.

Pomarańcze

Podobnie jak cytryny posiadają dużo witaminy C i maja właściwości wybielające. Hamują procesy starzenia skóry i nadają jej blasku. Wysuszoną i zmieloną skórkę pomarańcza można stosować, jako pikling.

Jabłka

  • To wspaniałe przeciwutleniacze, zapobiegają uszkodzeniom komórek i tkanek.
  • Doskonały środek przeciw starzeniu, pomagają w minimalizowaniu zmarszczek i drobnych linii. Jabłka pomagają również utrzymać jelita w czystości.
  • Zastosuj sok z jabłek zmieszany z miodem na twarz, pozostaw do wyschnięcia i zmyj.
  • To bardzo dobry sposób na nawilżenie skóry.

Papaja

Jest bogatym źródłem przeciw utleniaczy i enzymów o nazwie papaina. Pocierając skórę wewnętrzną częściom owocu możemy
pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć martwy naskórek. Można również zmiksować i zmieszać z miodem lub jogurtem, po 20 minutach spłukać ciepłą wodą. Działa wtedy jak odżywczy balsam.

Suszone owoce

  • Zawierają znacznie mniej kalorii, witaminę c oraz błonnik a także składniki mineralne.
  • Pamiętajmy jednak, że suszone owoce mimo wszystko zawierają więcej cukru niż surowe owoce.
  • Filiżanka winogron zawiera ok. 60 kalorii, rodzynki o podobnej gramaturze ok. 80 kalorii.
  • Mimo wszystko suszone owoce i tak są lepszą alternatywą do przetworzonych słodyczy.
  • Suszone owoce można zmieszać z orzechami i beztłuszczowym jogurtem.

Banan w gorzkiej czekoladzie

  • Zanurz banana w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.
  • Banan to fantastyczne źródło potasu, zmniejsz ryzyko powstania udaru mózgu i obniża ciśnienie krwi.
  • Czarna czekolada znacznie zdrowsza od mlecznej.
  • Ma działanie antynowotworowe, chroni naszą pamięć i opóźnia starzenie.

Migdały posypane kakao

Posyp migdały naturalnym kakao i ciesz się zdrową i smaczną przekąską . Migdały posiadają wiele składników odżywczych. Nienasycona kwasy tłuszczowe, magnez, miedz i błonnik, to wszystko daję unikalną kompozycję, który korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.

Ciemna czekolada

Szukaj takiej, która zawiera, co najmniej 70 % kakao. Tylko takie przynoszą korzyści dla zdrowia. Między innymi zmniejszają ciśnienie krwi ryzyko chorób sercowo – naczyniowych. Obniża także hormony stresu i poprawia nastrój. Pomimo tych pozytywnych cech nie przesadzajmy z ilością.