Wiemy doskonale, że na każdym kroku nasze ciało atakowane jest setkami czynnikami osłabiającymi nasze tkanki, do najgroźniejszych zaliczamy :
- Antybiotyki
- Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne
- Leki neutralizujące kwas żołądkowy
- Konserwanty w pożywieniu
- Pestycydy i Fungicydy, głównie w zbożach
- Stres w tym nad aktywność fizyczna
- Zatrute powietrze
- i wiele innych
Wyżek wymienione elementy przyczyniają się do poswatania wolnych rodników (sęp który, krąży i dziobie wszystko co spotka na swojej drodze). Wolne rodniki, są główną przyczyną powstawania stanów zapalnych, a długoterminowo utrzymujące się stany zapalne zwiększają ryzyko :
- otyłości
- insulinoporności / cukrzycy typu II
- nowotworów
- aktywacji uśpionych genów
- i innych chorób autoagresywnych
Dlatego tak istotne jest aby w naszej diecie występowało jak najwięcej antyoksydantów.
Co to są antyoksydanty?
Antyoksydanty są obrońcą w walce z oksydacyjnym niszczeniem komórek ludzkiego organizmu. Wiążą się ze szkodliwymi rodnikami, neutralizują je i zapobiegają szkodliwemu działaniu na organizm.
Według badań, korzystne efekty spożywania pokarmów bogatych w antyutleniacze:
- spowolnienie oznak starzenia
- zdrowsza, promienna cera
- sprawniejsza detoksykacja
- dłuższy czas życia
- ochrona przed chorobami serca i udarem
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów poznawczych, np. jak w przypadku demencji i Alzheimera
- zmniejszone ryzyko utraty wzroku lub pojawienia się zaburzeń, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy
- spowolnienie psucia się żywności (jako dodatek do żywności)
- ochrona dobrego widzenia
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka
Antyoksydanty dzielimy na nieodżywcze i odżywcze składniki pożywienia.
Antyoksydanty nieodżywcze:
- flawonoidy
- polifenole
- terpeny
Antyoksydanty odżywcze:
- witamina C
- retinol (witamina A)
- tokoferole (witamina E)
- karotenoidy
- witamina D3
- witamina K
- kwas foliowy
- witamina B6
- selen
Żywność najbogatsza w antyoksydanty:
(Punkty ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze i jest mierzona w 100 gramach pożywienia.)
- Jagody Goji: 25 000 ORAC
- Czarne jagody: 14 000 ORAC
- Ciemna czekolada: 21 000 ORAC
- Pekany: 17 000 ORAC
- Karczoch: 9,400 ORAC
- Borówka czarna: 14 000 ORAC
- Fasola: 8,400 ORAC
- Żurawina: 9,500 ORAC
- Jeżyny: 5,300 ORAC
- Kolendra: 510 ORAC
Najbogatsze w antyoksydanty zioła:
- Goździki: 314 446 Wynik ORAC
- Cynamon: 267.537 wynik ORAC
- Oregano: 159 277 Wynik ORAC
- Kurkuma: 102,700 punktów ORAC
- Kakao: 80,933 punktów ORAC
- Kminek: 76 800 punktów ORAC
- Pietruszka (suszona): 74,349 wynik ORAC
- Bazylia: 67,553 wynik ORAC
- Imbir: 28,811 punktów ORAC
- Tymianek: 27,426 Wynik ORAC
Top 10 najlepszych związków przeciwutleniających
1. Glutation
Glutation jest uważany za najważniejszy antyoksydant organizmu, ponieważ znajduje się wewnątrz komórek i pomaga zwiększyć aktywność innych przeciwutleniaczy lub witamin. To peptyd składający się z trzech kluczowych aminokwasów, odgrywający kilka ważnych ról w organizmie, w tym tworzenia enzymów, detoksykacji, trawienia tłuszczów i niszczenia komórek nowotworowych.
2. Kwercetyna
Choć korzystna, to radzimy zachować umiar. Większość badań wykazała niewielkie niekorzystne skutki uboczne u osób stosujących diety bogate w składniki odżywcze o wysokiej zawartości kwercetyny lub przyjmujących suplementy doustnie. Ilość do 500 miligramów przyjmowana dwa razy na dobę przez 12 tygodni wydaje się być korzystna w leczeniu wielu chorób o podłożu zapalnym, w tym alergii, infekcji, przewlekłego zmęczenia i objawów związanych z zaburzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak zapalenie stawów.
3. Luteina
Luteina ma działanie bardzo korzystne dla oczu, skóry, tętnic, serca i układu odpornościowego. Pochodząca wprost z żywności wydaje się być bardziej skuteczna i bezpieczniejsza niż w postaci suplementu. Niektóre dowody wskazują, że osoby, które otrzymują więcej luteiny z pożywienia, mają niższe wskaźniki raka piersi, okrężnicy, szyjki macicy i płuc.
4. Witamina C
Witamina C szczególne pomaga zwalczać przeziębienia, problemy skórne, a nawet pomaga w walce z rakiem.
5. Resweratrol
Resweratrol jest aktywnym składnikiem zawartym w kakao, czerwonych winogronach i owocach jagodowych, takich jak czarne jagody i borówki. Ten polifoniczny bioflawonoid, który jest produkowany przez tych rośliny w odpowiedzi na stres, urazy i zakażenia grzybicze, pomaga chronić serce, tętnice i inne nasze narządy.
6. Astaksantyna
Astaksantyna znajduje się w sporej ilości w łososiu i krylu, a jej szczególne zalety to zminimalizowanie występowania plam starczych, zwiększenie poziomu energii, wspieranie zdrowia stawów i zapobieganie objawom ADHD.
7. Selen
Ten pierwiastek śladowy wspomaga nadnercza i tarczyce oraz pomaga chronić funkcje poznawcze. Może także zwalczać wirusy, bronić przed chorobami serca i spowolnić objawy skorelowane z innymi poważnymi stanami chorobowymi, takimi jak astma.
8. Olejek eteryczny z lawendy
Olejek lawendowy zmniejsza stan zapalny i pomaga organizmowi na wiele sposobów, na przykład w produkcji ważnych enzymów przeciwutleniających – zwłaszcza glutonianu, katalazy i dysmutazu ponadtlenkowego.
9. Chlorofil
Chlorofil jest bardzo pomocny w detoksykacji i profilaktyce raka. Chroni DNA przed uszkodzeniem spowodowanym toksynami lub stresem. Znajduje się w takich produktach, jak spirulina, zielone warzywa, niektóre sproszkowane zielone soki i niebiesko-zielonych glonach.
10. Żywica olibanowa (kadzidło)
Badania klinicznie wykazany, że żywica olibianowa wspiera leczenie różnych form raka, w tym nowotworów piersi, mózgu, okrężnicy i prostaty. Związek ten wykazuje silne działanie dezynfekujące układ pokarmowy, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga dotlenić komórki oraz wspomaga procesy regeneracyjne. Stosuje się ją wewnętrznie jak i zewnętrznie.