Oto warzywa, których nie musisz brać pod uwagę przy liczeniu kalorii, bo zawierają poniżej 30 kcal na 100g, czyli tyle co nic! Wszystkie warzywa z tej listy nie dostarczają praktycznie wcale kalorii, dlatego śmiało dorzucaj je w jak największej ilości do każdego posiłku. Twoje ciało Ci za to podziękuje!
Ogórek
Świeży czy kiszony – to bez znaczenia! Jedz go w takiej postaci, jaka najbardziej Ci odpowiada. Ogórek zawiera bardzo dużo wody, dlatego zapełnia żołądek dając uczucie sytości, a prawie nie wnosi kalorii do Twojego jadłospisu!
Rabarbar
Niesłodzony kompot z rabarbaru wspaniale orzeźwi Cię latem i wzmocni odporność dzięki zawartości wielu witamin. Pij go jednak zawsze z odrobiną mleka – aby zneutralizować szczawiany, które mogą prowadzić do odwapnienia organizmu.
Kapusta pekińska i sałata
Warzywa liściaste są naszymi wielkimi sprzymierzeńcami, ponieważ zawierają dużo żelaza, kwasu foliowego, błonnika i chlorofilu, które działają korzystnie na nasz organizm. Jednocześnie prawie nie zawierają kalorii, więc są wspaniała bazą pod wszelkie sałatki!
Cukinia i seler naciowy
Leczo z cukinii to doskonałe danie obiadowe, a chipsy z cukinii świetnie zastępują te tradycyjne. Seler naciowy nie każdemu odpowiada ze względu na smak, ale warto go od czasu do czasu pochrupać ze względu na wartości odżywcze oraz niską kaloryczność przy jednoczesnej wysokiej zawartości błonnika!
Pomidor
To jedno z naszych ulubionych letnich warzyw. Te prosto z ogródka, samodzielnie hodowane są najsmaczniejsze! Opychaj się nimi bez umiaru – kalorii mają tyle co nic, za to zawierają mnóstwo potasu i likopenu, przez co korzystnie wpływają na zdrowie!
Szparagi
Te ekskluzywne warzywa bardzo chętnie spożywamy w postaci wszelkich zapiekanek warzywnych czy zup. Korzystajmy z sezonu na szparagi, bo szybko się kończy, a to naprawdę smakowite, sycące warzywa, które prawie nie zawierają kalorii.
Rzodkiewka
Lekko pikantna, chrupiąca rzodkiewka to nieodłączny składnik wiosennego twarożku. Warto ją chrupać ze względu na wartości odżywcze, zupełnie bez wyrzutów sumienia – jest prawie bezkaloryczna!
Cykoria
Ta specyficzna sałata nie jest zbyt powszechnie wykorzystywana w kuchni, a szkoda, bo ma sporo dobrych wartości odżywczych. Ma gorzkawy posmak, dlatego lepiej stosować ją jako dodatek do miksu sałat.
Szpinak
Szpinak w wersji świeżej może być doskonałą bazą do sałatki, a po obróbce termicznej z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku – fantastycznym daniem na kolację. Z duszonym szpinakiem najlepiej smakują wszelkie ryby, tarty, makarony. Ludzie generalnie dzielą się na tych, co kochają szpinak lub są do niego uprzedzeni przez rodziców, którzy wmuszali go w nich w dzieciństwie. Zachęcamy jednak do jego jak najczęstszego spożywania – ma mnóstwo żelaza, kwasu foliowego, a co najważniejsze – jest przepyszny!
Boćwina
Delikatna boćwinka to bardzo dobry składnik pysznego letniego barszczu. Warto dodawać ją do zupy, bo świetnie podnosi jej smak, a do tego – prawie wcale nie ma kalorii!
Bakłażan
To warzywo, które można zapiekać lub dusić podobnie jak cukinię, i smakuje podobnie jak cukinia. Pyszne leczo z cukinii i bakłażana może być dobrym sposobem na letni, mało kaloryczny obiad!
Kalafior
Charakterystyczny smak gotowanego kalafiora jest lubiany przez większość osób. Warto włączyć go do codziennej diety, bo dobrze komponuje się z wieloma potrawami, a do tego – nie tuczy!
Fasolka szparagowa
Kto z nas nie lubi fasolki szparagowej polanej roztopionym masełkiem? Gdy jest na nią sezon, warto skusić się na nią od czasu do czasu, bo prawie nie ma kalorii, więc nawet w połączeniu z masełkiem jest daniem, na które każdy dietetyk da wam rozgrzeszenie!
Kapusta
W polskiej kuchni nie trzeba daleko szukać, aby ją znaleźć! Zasmażana, w gołąbkach, bigosie… Masz wiele okazji, by przyrządzić ją na swój ulubiony sposób! Kapusta kiszona jest szczególnie cenna dla Twojego organizmu, ponieważ jest pełna probiotyków, które uwielbiają nasze jelita. Więc jedz kapustę – na zdrowie! Pamiętaj tylko o doprawianiu jej majerankiem, aby nie powodowała wzdęć.
Kalarepa
To niedoceniany wśród młodych osób składnik diety, który przecież prawie nie ma kalorii, świetnie smakuje i orzeźwia. Chrupiąca, słodko-pikantna kalarepka może być doskonałym uzupełnieniem sałatki i źródłem błonnika w Twojej diecie, kiedy próbujesz zamienić chipsy na zdrowe przekąski. Spróbuj jej – a na pewno nie pożałujesz!
Papryka
Chrupiąca, słodka papryka to świetny składnik sałatek. Nadaje im bardziej wyrazistego smaku. Jest bogactwem witamin i beta-karotenu, więc dobrze się z nią zaprzyjaźnić – szczególnie, że prawie nie ma kalorii!
Rzepa
Podobnie jak kalarepę powinniśmy ją docenić. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna – jest po prostu smaczna! Schrupałby rzepkę z kawałkiem chlebka!
Brokuły
Są bardzo lubianym warzywem, choć nie dla wszystkich – podobnie jak szpinak. Z brokułami można wymyślić wiele świetnych przepisów – dodawać je do ryżu, kaszy, tarty, zapiekanek, a nawet zajadać na surowo! Brak kalorii nie jest u nich jedyną zaletą. Mają ich dużo więcej – mniej więcej tyle, co zawartych w brokułach witamin, minerałów i składników antynowotworowych!