⭕ Jedzenie różnorakich warzyw i owoców dostarcza nam związków biologicznie aktywnych, które działają bezpośrednio na nasze błony komórkowe. Jest to równoznaczne z minimalizowaniem stanów zapalnych – poprawianiem wrażliwości insulinowej oraz wydłużaniem życia

⭕ Dodatkowo nasz mózg uwielbia kolorowe jedzenie, tym samym nie spotkamy się monotonią odżywiania. Przypominam, że nie kopiowane diety powoduje poprawę naszego zdrowia i piękne ciało tylko nawyki żywieniowe, które jesteśmy w stanie kontynuować długofalowo

 

✅Poniżej zdrowotne korzyści jedzenia kolorowych warzyw i owoców :

🍇 Fioletowy

Antocyjany, których właściwości antyoksydacyjne mogą pomóc ograniczyć szkody wyrządzane komórkom przez wolne rodniki, a także obniżać ryzyko chorób serca, udaru, raka oraz cukrzycy II

🥕 Pomarańczowy

beta-karoten, który jest karotenoidem, nasz organizm używa go do tworzenia witaminy A. Karotenoidy mogą pomóc w poprawie funkcji układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem. Pomagają w produkcji hormonów oraz witaminy D.

🍋 Żółty

Bioflawonoidy, rewelacyjnie działają na naszą skórę a co najważniejsze podobnie jak błonnik odżywiają nasze jelita wzmacniając nasz układ odpornościowy oraz pomagają w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia .

🍒 Czerwone

Likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy zdolnych do zwalczania toksyn, poprawy zdrowia serca i zapobiegania nowotworom. .

🥦 Zielony

chlorofil znany jest ze swoich właściwości leczniczych i odtruwających, takich jak wspomaganie gojenia się ran. Jego działanie przeciwwirusowe sprawia, że silnie wspomaga nasz układ odpornościowy