Woda jest niezbędna do życia. Pomaga organizmowi wykonywać wiele ważnych funkcji, od produkcji enzymów trawiennych i wchłaniania witamin, minerałów i naturalnych cukrów, po regulację temperatury ciała i promowanie regularności wypróżnień.
Podczas gdy prawie wszystkie pokarmy zawierają wodę, owoce i warzywa mają najwyższą zawartość wody. Większość owoców i warzyw składa się w 80-98% z wody.
Badanie przeprowadzone w 2016 roku przez University of Aberdeen Medical School wykazało, że zjedzenie arbuza lub ogórków po intensywnym treningu było dwa razy skuteczniejsze w rehydratacji ciała w porównaniu ze szklanką wody. Naturalne cukry, aminokwasy, sole mineralne i witaminy tracone podczas ćwiczeń są uzupełniane w tym samym czasie co woda, gdy spożywa się bogate w wodę owoce lub warzywa w porównaniu z uzupełnianiem samej tylko wody.
Nawilżające warzywa (procent wody wagowo)
- Ogórki i sałata – 96% wody
- Cukinia, rzodkiewka i seler – 95% wody
- Pomidor i pomidor cherry – 94% wody
- Zielona kapusta – 93% wody
- Kalafior, bakłażan, czerwona kapusta, papryka i szpinak – 92% wody
- Brokuły – 91% wody
- Marchew – 87%
- Strąki zielonego groszku / grochu – 87% wody
Owoce nawilżające (procent wody na objętość)