Przepis na domową nutellę 🤯👌❤️
– 2 szklanki namoczone i wysuszone surowe orzechy laskowe
– 1/4 szklanki surowego kakao lub kakao w proszku
– 1-2 łyżki oleju kokosowego
– 1/2 szklanki mleka migdałowego lub mleka kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 1/2 szklanki cukru kokosowego – 1/4 łyżeczki morskiej soli morskiej ja polecam Kłodawską
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. Piecz orzechy laskowe przez 10-15 minut, obserwuj bardzo uważnie, nie chcesz, aby płonęły 😉 Gdy będą już gotowe, skórki nieco ściemniają i wiele z nich się rozpadnie.
2. Wyciągnij orzechy na deskę, odczekaj 30 min aż ostygną, wsadź orzechy w suchy słoik, energicznie potrząsaj aby pozbyć się resztek gorzkich łupinek.
3. Dodaj wszystkie orzechy do blendera miel (5-8 minut). W tym czasie dodaj olej kokosowy i wszystkie składniki. Zblenduj aż uzyskasz gładką i kremową strukturę.
Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…
Gotowanie bez mięsa wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku i różnorodności na talerzu. W…
Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Odpowiada za produkcję hemoglobiny, transport tlenu…
Stres jest nieodłączną częścią naszego życia, jednak w wielu przypadkach jego przyczyny wynikają z naszych…
Każdy, kto uwielbia jabłka, wie, że ich smak, struktura i zastosowanie mogą się znacznie różnić…
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny –…