Jeśli chodzi o profilaktykę raka piersi, badania wykazały, że pomóc może zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Nowe badania wskazują jednak, że niektóre rodzaje kwasów omega-3 mogą być bardziej skuteczne niż inne.
Naukowcy z Uniwersytetu w Guelph w Ontario w Kanadzie ujawnili, że kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb (EPA i DHA) mogą być osiem razy bardziej skuteczne w przypadku hamowania rozwoju agresywnych nowotworów sutka niż te same kwasy pochodzenia roślinnego.
Współautor badania Prof. David Ma, który obecnie pracuje w Departamencie Zdrowia i Nauk o Wartościach Odżywczych na Uniwersytecie w Guelph, oraz jego koledzy niedawno zgłosili swoje odkrycia w Journal of Nutritional Biochemistry.
Po raku skóry, rak piersi jest najczęstszym nowotworem atakującym kobiety w Europie. Prognozuje się, że około 330 tysięcy nowych przypadków inwazyjnego raka piersi zostanie zdiagnozowanych w europie w tym roku, a około 40 920 kobiet z powodu tej choroby umrze.
Jednym z najbardziej agresywnych typów raka piersi jest rak HER2-dodatni, o którym mówimy gdy na powierzchni komórek guza wykrywana jest nieprawidłowo duża liczba receptorów HER2/neu lub stwierdzono w nich zwiększoną liczbę kopii genu HER2/neu (w skrócie określanego jako HER2).
25 % przypadków raka piersi to rak HER2-dodatni
Wcześniejsze badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą hamować rozwój raka piersi, ale czy niektóre rodzaje kwasów omega-3 są bardziej skuteczne niż inne? Prof. Ma i współpracownicy chcieli się tego dowiedzieć.
EPA, DHA najskuteczniej hamują wzrost guza
W oleju rybim występują dwa rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3: jeden to kwas eikozapentaenowy (EPA), a drugi to kwas dokozaheksaenowy (DHA). Trzeci rodzaj omega-3 to obecny w roślinach kwas a-linolenowy (ALA), który można znaleźć np. w soi, oleju rzepakowym i siemieniu lnianym.
W swoich badaniach prof. Ma i współpracownicy porównali wpływ tych trzech rodzajów kwasów omega-3 na rozwój nowotworu sutka u myszy, które zostały wyhodowane w celu wykształcenia konkretnie HER2-dodatniego raka piersi.
„To badanie jest pierwszym, które porównało zdolność do walki z rakiem piersi kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego i z oleju rybiego” – mówi prof. Ma. „Istnieją dowody na to, że zarówno kwasy omega-3 pochodzące z roślin, jak i te z ryb chronią przed rakiem, lecz chcieliśmy ustalić, która forma jest bardziej skuteczna.”
Każdej z myszy dostarczano już przed jej narodzinami jeden z trzech różnych kwasów omega-3. Zespół odkrył, że u myszy, które otrzymywały [su_highlight background=”#ffd512″]omega-3 typu EPA i DHA nastąpiło zmniejszenie guza o 60-70 %, a sama zachorowalność spadła o 30%. [/su_highlight] Te same dawki ALA na bazie roślin nie miały takiego samego wpływu na nowotwory piersi jak EPA i DHA. Ogólnie rzecz biorąc, kwasy EPA i DHA były ośmiokrotnie bardziej skuteczne w zapobieganiu rozwoju nowotworu sutka niż ALA.
Jedz dwie do trzech porcji ryb tygodniowo
Prof. Ma i zespół tłumaczą, że kwasy tłuszczowe omega-3, a szczególnie EPA i DHA mogą zapobiegać rozwojowi raka poprzez aktywację specyficznych genów, które wspomagają działanie układu odpornościowego, co hamuje szlaki odpowiedzialne za wzrost guza.
Ustalono, że dla kobiet najkorzystniejsze jest otrzymywanie EPA i DHA ze źródła pod postacią dwóch do trzech porcji tłustych ryb – na przykład łososia, tuńczyka i pstrąga – tygodniowo. Prof. Ma dodaje również, że jaja i suplementy z oleju z ryb są również dobrym źródłem DHA.
„Odkrycie znaczących korzyści, jakie omega-3 mogą mieć w zwalczaniu wysoce agresywnej postaci raka piersi oznacza, że być może chronią nie mniej skutecznie przed innymi typami raka” – twierdzi prof. Ma.
źródła:
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-her2-status.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320762.php
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/how-common-is-breast-cancer.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/40253.php
https://www.medicalnewstoday.com/articles/37136.php
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286317300426
Rozpocznij każdy dzień z energią dzięki naszym sześciu starannie wyselekcjonowanym przepisom na pyszne i zdrowe…
Rozpocznij każdy dzień od energetycznego zastrzyku dzięki tym sześciu niesamowitym przepisom na zdrowe śniadania! Nie…
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak urozmaicić swoją dietę wegetariańską, zachowując przy tym bogactwo smaków i…
Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…
Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…
Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…