Categories: Dietetyka

Korzyści spożywania ostrego jedzenia

Użytkowników online: 39

Jesz pikantne jedzenie?

Jeśli tak, możesz żyć dłużej, mówią naukowcy z Larner College of Medicine na Uniwersytecie Vermont w USA, którzy stwierdzili, że spożywanie ostrych czerwonych papryczek chili wiąże się z 13-procentową redukcją całkowitej śmiertelności – głównie w przypadku zgonów z powodu chorób serca lub udaru mózgu. Przypominam, że nie każdy może jeść ostre potrawy, chociażby ze względu na wrzody żołądka czy refluks żołądkowy. Jeżeli możesz jeść ostre potrawy zapraszam do lektury.

Przez wieki uważano, że papryka i przyprawy są korzystne w leczeniu chorób, potwierdzały to jedyne badania przeprowadzone w Chinach i opublikowane w 2015 r.

Dopiero [su_highlight background=”#ffd512″]dane zebrane przez dr Chopana i Littenbergoda od ponad 16 000 Amerykanów[/su_highlight], którzy byli obserwowani przez okres do 23 lat pokazały i potwierdziły wcześniejsze przypuszczenia, że spożywanie czerwonej ostrej papryki może mieć wpływ na znaczący spadek śmiertelności.

Badaniom poddano dwie grupy młodych mężczyzn, białych, meksykanów i amerykanów, żonatych, palących papierosy, pijących alkohol, słabo wykształconych, spożywających mięso i warzywa. Jedna grupa spożywała dodatkowo regularnie ostre czerwone papryczki a druga nie.

W grupie spożywającej papryczki zaobserwowano niższy poziom cholesterolu LDL i wyższy HDL  oraz niższą liczbę zgonów , niż w porównywalnej grupie ale nie spożywającej papryczek.

„Chociaż mechanizm, dzięki któremu papryka może opóźnić śmiertelność jest daleki od pewności, kanały przejściowego potencjału receptora (TRP), które są pierwotnymi receptorami dla ostrych czynników, takich jak kapsaicyna (główny składnik w papryce chili), mogą po części być odpowiedzialne za obserwowane zjawisko niższej śmiertelności „, mówią autorzy badania.

Jak to działa?

Istnieje kilka możliwych wytłumaczeń dla korzyści zdrowotnych czerwonych papryczek chili, stwierdzili dr Chopan i Littenberg. [su_highlight background=”#ffd512″]Wśród nich jest fakt, że kapsaicyna – główny składnik papryczek chili – odgrywa rolę w komórkowym i molekularnym mechanizmie, który zapobiega otyłości i moduluje przepływ krwi wieńcowej [/su_highlight], a także ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą pośrednio wpływać na korzystną zmianę flory jelitowej człowieka.

 

Tak więc spożycie papryczek chili lub nawet ostrej żywności można uznać za czynnik zmniejszający ryzyko przedwczesnej śmierci.

Badania:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0169876

Adam.baczak@gmail.com

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

2 tygodnie ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

2 tygodnie ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

2 tygodnie ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

2 tygodnie ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

2 tygodnie ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

2 tygodnie ago