Categories: Dietetyka

Korzyści spożywania ostrego jedzenia

Jesz pikantne jedzenie?

Jeśli tak, możesz żyć dłużej, mówią naukowcy z Larner College of Medicine na Uniwersytecie Vermont w USA, którzy stwierdzili, że spożywanie ostrych czerwonych papryczek chili wiąże się z 13-procentową redukcją całkowitej śmiertelności – głównie w przypadku zgonów z powodu chorób serca lub udaru mózgu. Przypominam, że nie każdy może jeść ostre potrawy, chociażby ze względu na wrzody żołądka czy refluks żołądkowy. Jeżeli możesz jeść ostre potrawy zapraszam do lektury.

Przez wieki uważano, że papryka i przyprawy są korzystne w leczeniu chorób, potwierdzały to jedyne badania przeprowadzone w Chinach i opublikowane w 2015 r.

Dopiero [su_highlight background=”#ffd512″]dane zebrane przez dr Chopana i Littenbergoda od ponad 16 000 Amerykanów[/su_highlight], którzy byli obserwowani przez okres do 23 lat pokazały i potwierdziły wcześniejsze przypuszczenia, że spożywanie czerwonej ostrej papryki może mieć wpływ na znaczący spadek śmiertelności.

Badaniom poddano dwie grupy młodych mężczyzn, białych, meksykanów i amerykanów, żonatych, palących papierosy, pijących alkohol, słabo wykształconych, spożywających mięso i warzywa. Jedna grupa spożywała dodatkowo regularnie ostre czerwone papryczki a druga nie.

W grupie spożywającej papryczki zaobserwowano niższy poziom cholesterolu LDL i wyższy HDL  oraz niższą liczbę zgonów , niż w porównywalnej grupie ale nie spożywającej papryczek.

„Chociaż mechanizm, dzięki któremu papryka może opóźnić śmiertelność jest daleki od pewności, kanały przejściowego potencjału receptora (TRP), które są pierwotnymi receptorami dla ostrych czynników, takich jak kapsaicyna (główny składnik w papryce chili), mogą po części być odpowiedzialne za obserwowane zjawisko niższej śmiertelności „, mówią autorzy badania.

Jak to działa?

Istnieje kilka możliwych wytłumaczeń dla korzyści zdrowotnych czerwonych papryczek chili, stwierdzili dr Chopan i Littenberg. [su_highlight background=”#ffd512″]Wśród nich jest fakt, że kapsaicyna – główny składnik papryczek chili – odgrywa rolę w komórkowym i molekularnym mechanizmie, który zapobiega otyłości i moduluje przepływ krwi wieńcowej [/su_highlight], a także ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą pośrednio wpływać na korzystną zmianę flory jelitowej człowieka.

 

Tak więc spożycie papryczek chili lub nawet ostrej żywności można uznać za czynnik zmniejszający ryzyko przedwczesnej śmierci.

Badania:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0169876

Adam.baczak@gmail.com

Recent Posts

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

3 godziny ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

6 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

6 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

7 dni ago

Śniadanie mistrzów: 10 przepisów, które musisz znać!

Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…

7 dni ago

Nie szukaj dalej – te obiady podbiją Twoje serce!

Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…

1 tydzień ago