Mąka gryczana produkowana jest z ziaren gryki.
Zawiera unikalnej jakości białka roślinne.
W 100 gramach gryki znajduje się od 11-14 gramów białka.
Posiada też w doskonałych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę.
Ten unikalny zestaw składników pomaga obniżyć cholesterol HDL i zmniejszyć nadciśnienie.
Nasiona gryki to także bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. 100 gramów zaspokaja 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Kobiety przed menopauzą, powinny spożywać duże ilości błonnika ponieważ chroni on przed rakiem piersi.
Gryka jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak rutyna, tanina i katechiny.
Stwierdzono, że rutyna (kwercetyna, rutynozyd) ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych, dlatego może być świetnym lekarstwem na hemoroidy i zaburzenia krzepnięcia.
Ponadto ten zestaw przeciwutleniaczy zapewnia ładną skórę.
Jest jak najlepszy balsam i krem.
Nadaje skórze piękny, szlachetny kolor i młodzieńczy blask.
Jest dobrym źródłem witaminy E, innego silnego przeciwutleniacza.
Mają one ogromną moc, ponieważ zapobiegają uszkodzeniom komórek i wspierają zdrowie.
Ziarna gryki mają bardzo dużo witamin z grupy B-kompleks zwłaszcza, ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (witamina B3).
To one zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i są bardzo korzystne przy problemach sercowo-naczyniowych.
Jedna szklanka kaszy gryczanej pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na magnez i 12% na fosfor i miedź.
Nasz organizm potrzebuje miedzi do wytwarzania czerwonych krwinek.
Jeśli mamy ich zbyt mało, to gryka jest jednym z najlepszych produktów do leczenia niskiego stężenia hemoglobiny.
Magnez i tryptofan zawarty w gryce, odprężają, leczą depresję i bóle głowy.
Mąka gryczana jest pyszna i zdrowa.
Smakuje inaczej niż kasza.
Jej smak jest delikatny z lekką nutką goryczki, który łatwo „zmanipulować” dodatkami i przyprawami, oczywiście na korzyść każdego przepisu.
W każdym przepisie znajdziesz wyłącznie zdrowe składniki.
Nie używam niczego, co mogłoby komukolwiek zaszkodzić, nic co jest przetworzone.
Nic czego sama nie jem i czym karmię moją rodzinę.
Aby zrobić mąkę gryczaną wystarczy zbindować kasze gryczaną do konsystencji pyłu
Źródła:
1. http://www.eje-online.org/content/130/2/137.abstract
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15244201
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9872614
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12919165
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11768252
6. www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db10.htm
7. A. Alaedini, H Okamoto, C Briani Immune cross-reactivity in celiac disease: anti-gliadin antibodies bind to neuronal synapsis
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17475890
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Kasza po obróbce termicznej nie ma wiele z wymienianych właściwości, puste kalorie. Drugą gorszą sprawą jest raundap którym przed zbiorami rolnicy wysuszają grykę aby podnieść zbiory. Robią to masowo i lepiej jest unikać tego.
ja bym jednak tej kaszy nie bindowała... :D