Właściwości
Mąka gryczana produkowana jest z ziaren gryki.
Zawiera unikalnej jakości białka roślinne.
W 100 gramach gryki znajduje się od 11-14 gramów białka.
Posiada też w doskonałych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę.
Ten unikalny zestaw składników pomaga obniżyć cholesterol HDL i zmniejszyć nadciśnienie.
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny
Nasiona gryki to także bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. 100 gramów zaspokaja 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Kobiety przed menopauzą, powinny spożywać duże ilości błonnika ponieważ chroni on przed rakiem piersi.
Działanie przeciwzapalne
Gryka jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak rutyna, tanina i katechiny.
Stwierdzono, że rutyna (kwercetyna, rutynozyd) ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych, dlatego może być świetnym lekarstwem na hemoroidy i zaburzenia krzepnięcia.
Ponadto ten zestaw przeciwutleniaczy zapewnia ładną skórę.
Jest jak najlepszy balsam i krem.
Nadaje skórze piękny, szlachetny kolor i młodzieńczy blask.
Witaminy i minerały
Jest dobrym źródłem witaminy E, innego silnego przeciwutleniacza.
Mają one ogromną moc, ponieważ zapobiegają uszkodzeniom komórek i wspierają zdrowie.
Ziarna gryki mają bardzo dużo witamin z grupy B-kompleks zwłaszcza, ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (witamina B3).
To one zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i są bardzo korzystne przy problemach sercowo-naczyniowych.
Jak działa na nasz ciało?
Jedna szklanka kaszy gryczanej pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na magnez i 12% na fosfor i miedź.
Nasz organizm potrzebuje miedzi do wytwarzania czerwonych krwinek.
Jeśli mamy ich zbyt mało, to gryka jest jednym z najlepszych produktów do leczenia niskiego stężenia hemoglobiny.
Magnez i tryptofan zawarty w gryce, odprężają, leczą depresję i bóle głowy.
Podsumowanie
Mąka gryczana jest pyszna i zdrowa.
Smakuje inaczej niż kasza.
Jej smak jest delikatny z lekką nutką goryczki, który łatwo „zmanipulować” dodatkami i przyprawami, oczywiście na korzyść każdego przepisu.
W każdym przepisie znajdziesz wyłącznie zdrowe składniki.
Nie używam niczego, co mogłoby komukolwiek zaszkodzić, nic co jest przetworzone.
Nic czego sama nie jem i czym karmię moją rodzinę.
Aby zrobić mąkę gryczaną wystarczy zbindować kasze gryczaną do konsystencji pyłu
Źródła:
1. http://www.eje-online.org/content/130/2/137.abstract
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15244201
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9872614
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12919165
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11768252
6. www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db10.htm
7. A. Alaedini, H Okamoto, C Briani Immune cross-reactivity in celiac disease: anti-gliadin antibodies bind to neuronal synapsis
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17475890
Kasza po obróbce termicznej nie ma wiele z wymienianych właściwości, puste kalorie. Drugą gorszą sprawą jest raundap którym przed zbiorami rolnicy wysuszają grykę aby podnieść zbiory. Robią to masowo i lepiej jest unikać tego.
ja bym jednak tej kaszy nie bindowała… 😀