Użytkowników online: 86

Wydaje Ci się, że nie potrafisz żyć bez słodyczy. Mamy na to sposób. Odstawienie cukru nie jest wcale takie trudne.

Zanim wstąpisz na drogę cukrowego odwyku, zastanów się, co dzięki temu osiągniesz?

Stwierdzenie „słodycze są niezdrowe” są zbyt ogólne, by mogły skłonić się do eliminacji cukru z codziennej diety na dłużej.

Lepiej pomyśleć o konsekwencjach, jakie powodują duże dawki cukru.

  1. NADWAGA I OTYŁOŚĆ
    Produkty bogate w cukry często są bardzo kaloryczne. Im więcej kalorii tym więcej tkanki tłuszczowej odkłada się w ciągu dnia.
  2. ZAKŁÓCENIE ŚRODOWISKA ŻYCIA KORZYSTNYCH BAKTERII JELITOWYCH
    Powoduje to zaburzenia wchłaniania ( przyswajamy mniej ważnych składników odżywczych) i dokuczliwe zaparcia.
  3. MNIEJSZA SPRAWNOŚĆ UMYSŁOWA
    Mózg oszołomiony nadmiarem cukru, pracuje wolniej, trudno mu o koncentrację i kreatywne myślenie.
  4. NIEDOBORY POKARMOWE
    Słodycze wypierają z diety zdrowe produkty, przez co pozbawiają organizm ważnych witamin i minerałów. Ich brak objawia się ciągłym zmęczeniem, obniżeniem sprawności fizycznej, zaburzeniami snu, spadkiem odporności oraz problemami z cerą.
  5. PRÓCHNICA ZĘBÓW
    Co za tym idzie bolesne i kosztowne wizyty u dentysty.

Bez cukru nie oznacza mniej słodko. Całkowita eliminacja cukru jest możliwa, bo jest on naturalnym składnikiem wielu zdrowych produktów. Możemy dostarczyć go poprzez:

  1. WYBÓR NATURALNYCH ŹRÓDEŁ SŁODKICH SMAKÓW
    Sięgaj po suszone owoce. Używaj ich, jako dodatków do jogurtów, twarożków, sałatek i mięs. Miej pod ręką jabłko lub bakalie to doskonały zamiennik zamiast czekoladowego batonika w torebce.
  2. ODSTAW SŁODKIE SOKI I NAPOJE GAZOWANE
    Zamiast nich sięgnij po owocowe herbaty i wodę mineralną z dodatkiem cytryny i listkiem mięty lub bazylii.
  3. UWAŻAJ NA CUKIER UKRYTY
    Cukier to jeden z najbardziej wszechobecnych składników. Często pojawia się w produktach, które wydaja nam się zdrowe i korzystne dla sylwetki. Często znajdują się w jogurtach owocowych, serkach homogenizowanych, mlecznych napojach, sokach czy płatkach śniadaniowych. Nie brakuję go także w produktach dla dzieci, odżywkach, herbatkach, kaszkach oraz przecierach. Nierzadko stanowi także podstawowy składnik gotowych dań w słoikach. Dlatego zawsze staraj się czytać skład produktów, które kupujesz.

Biały cukier możesz go zastąpić. Oto 4 produkty, którymi możesz zastąpić biały cukier i stosować w codziennej diecie.

  1. Cukier Brązowy
    To cukier, który podobnie jak jego biała wersja powstała z buraków lub trzciny cukrowej. Różnica polega na tym, że podczas produkcji, nie usunięto z niego brązowej melasy, która zawiera cenne witaminy i minerały. Jego wartość kaloryczna, w 100 g wynosi ok. 380 kcal.
  2. Miód pszczeli
    Naturalny słodki produkt powstający dzięki pracy pszczół. Dostarcza ok. 320 – 340 kcal w 100 g. Jest nie tylko źródłem słodyczy, ale także, witamin, minerałów oraz związków aktywnych, wzmacniających odporność.
  3. Ksylitol
    Substancja słodząca otrzymywana z brzozy. Dostarcza o połowę mniej kalorii niż cukier i nie powoduję próchnicy. Często obecny w gumach do żucia.
  4. StewiaTo słodzik otrzymywany z łodygi liści amerykańskiej rośliny o nazwie zioło słodowe. Jest prawie 300 razy bardzie słodkie od cukru i prawie w ogóle nie dostarcza kalorii. Obecnie najpopularniejszy zamiennik cukru. Nie nadaje się jedynie do wypieków.