Cukinia jest cennym warzywem bogatym w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten.


Pod warunkiem, że umiemy ją przygotować !

Pamiętaj :

Warzywa typu pomidor, ogórek, i papryka, a także cukinia i bakłażan, dobrze czują się w gorących regionach, takich jak Ameryka Południowa i Indie- to wyraźnie wskazuje, że wszystkie z tych warzyw niezbyt lubią zimną lodówkę. Ale w temperaturze pokojowej dość szybo się psują, staja się miękkie i pomarszczone. Nie kupuj tych warzyw na zapas. Istnieją naukowe podejrzenia, że pomidory przechowywane w lodówce znacznie tracą na wartości odżywczej i aromacie. Optymalna temperatura do przechowywania wynosi 10 stopni. Ewentualnie przechowuj tego typu warzywa maksymalnie 3-5 dni w temperaturze pokojowej.

Pieguski z cukinii

post-single-content box mark-links”>

Przepis na: 12 porcji

Przygotowanie: 1 godzina

Porcja: 260 kcal

Produkty:

– 250 g drobno startej cukinii

– 250 g mąki kokosowej

– 100 g orzechów włoskich

– 100 g ksylitol

– ½ tabliczki gorzkiej czekolady

– ¼ szklanka oleju kokosowego

– 2 jajka

– 3 posiekane suszone śliwki

– 5 łyżek naturalnego kakao

– 2 łyżki sody

– 1 łyżka masła na polewę

– 1 łyża oleju migdałowego

– 1 łyżka przyprawy do piernika

– ¼  łyżka świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

– Piernik rozgrzej do 180 C. Średniej wielkości keksówkę natłuścić i oprószyć mąką. Utrzyj olej, ksylitol, jaja i olej migdałowy. Zmieszaj przesianą mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika i pieprz. Tak przygotowana mieszankę, dodawaj małymi porcjami do utartego oleju z jajami i ksylitolem i cały czas miksuj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Jeśli będzie za gęste dodaj dodatkowo 2 łyżki oleju.

– Zmiksowane ciasto zmieszaj z cukinią, posiekanymi orzechami i suszonymi śliwkami. Przełóż do formy i piecz ok 45 minut.

– Pokruszoną czekoladę razem z masłem stop w kąpieli wodnej. Lekko ochłodzoną, ale wciąż płynną polewę posmaruj ciasto.

Chipsy z Cukinii

post-single-content box mark-links”>

Rzeczy, których potrzebujesz:
1 cukinia, oliwa z oliwek, pędzelek, sól, przyprawy według uznania (oregano, pieprz, bazylia, zioła włoskie, czosnek granulowany, itp.), papier do pieczenia, brytfanna.

Nastaw piekarnik na 180 – 200 stopni.

Cukinię umyj i pokrój ją na cieniutkie talarki.

Każdy talarek z cukinii natłuść oliwą z oliwek. Po prostu zamocz pędzelek w oliwie i maluj nią talarki.

Talarki oprósz solą i wybranymi przyprawami.

Na ruszcie piekarnika połóż papier do pieczenia. Na nim poukładaj talarki z cukinii, każdy osobno. Talarki przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia.

Talarki umieść w piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij talarki z piekarnika, odwróć ja na drugą stronę i ponowne włóż na około 30 minut. Sprawdzaj stan chipsów, powinny się lekko zarumienić i być chrupiące.

rzykładowy posiłek zdrowej kolacji:

 

Omlet z kurczakiem i cukinią

Składniki:

– 70 g cukini

– 50 g piersi z kurczaka

-2 jajka

– 2 ząbki czosnku

-1 łyżka masła klarowanego lub masła kokosowego

-listki roszpunki i kiełki

-tymianek

rozmaryn

-pieprz

Przygotowanie:

 

-Kurczaka i cukinię pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Piecz pod przykryciem w temperaturze

180o C.

-Oddziel białko od żółtka, białka utrzyj na sztywna pianę, żółtko utrzyj. Połącz je ze sobą.

-Do masy jajecznej dorzuć kurczaka z cukinią i delikatniej wymieszaj.

-Na patelni rozpuść masło, wylej na nie masę i delikatnie podsmaż. Gdy omlet będzie w połowie ścięty, przewróć go na drugą stronę.

 

KREM Z CUKINII – DETOX (OCZYSZCZA KREW)

https://motywatordietetyczny.pl/2016/03/makaron-z-cukinii-bez-weglowodanow-bogactwo-blonnika-i-mineralow/

Przepis na pieczone cukinie z parmezanem